Τρίτη 28 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κινητοποίηση για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων

Απορριμματοφόρα παροπλισμένα και μη, μπάζα και κομμένα δέντρα στο αμαξοστάσιο
Απορριμματοφόρα παροπλισμένα και μη, μπάζα και κομμένα δέντρα στο αμαξοστάσιο
Σε 2ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 2 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας για τα εργατικά «ατυχήματα», στις 12 μ. στο δημαρχείο του δήμου Ιωαννιτών, προχωρά αύριο, Τετάρτη 29 Γενάρη, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων.

Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε ο πρόσφατος τραυματισμός εργαζόμενου, το δεύτερο εργατικό «ατύχημα» μέσα σε τρεις μήνες στην καθαριότητα και συγκεκριμένα στην αποκομιδή απορριμμάτων.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «η άρνηση της διοίκησης να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (...) η εντατικοποίηση, τα χρωστούμενα ρεπό, το άτυπο 6ήμερο στην αποκομιδή μάς κάνουν να λέμε ότι είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε ξανά στα Γιάννενα συναδέλφους μας, όπως έγινε και το Νοέμβρη του 2014, αν δεν κάνουμε κάτι!».

Ακόμα καταγγέλλει ότι δεν εφαρμόζεται η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνη του 2019 και αφορά στα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ενώ δεν χορηγείται γάλα από τον Αύγουστο του 2019 στους εργαζόμενους που το δικαιούνται.

«Την ίδια στιγμή», σημειώνει, «δεν χάνεται ευκαιρία να στοχοποιούνται οι υπηρεσίες, που έχουν εξαντληθεί ώστε να παρουσιαστεί ως μονόδρομος η ιδιωτικοποίηση. Κι ενώ έχει ξεκινήσει μπαράζ πειθαρχικών διώξεων στους εργαζόμενους, κανένας δεν έχει αναζητήσει καμία ευθύνη για όλες αυτές τις - επικίνδυνες για την υγεία μας - καθυστερήσεις. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποστελεχωμένοι και παροπλισμένοι γιατί αυτό συμφέρει τη μεγαλοεργοδοσία».

Δραματικές συνθήκες στο αμαξοστάσιο και τα κτίρια

Ως προς τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι το αμαξοστάσιο του δήμου Ιωαννιτών είναι υγειονομική βόμβα, «τόνοι αδιάθετων υλικών δημιουργούν εστίες μόλυνσης για τους εργαζόμενους και τη λίμνη (...) Σπασμένα παράθυρα, κατεστραμμένα είδη υγιεινής, μη επαρκώς φωτισμένοι χώροι έχουν γίνει καθεστώς. Οι εργάτες είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται για δουλειά με τις φόρμες εργασίας γιατί δεν υπάρχουν αποδυτήρια και φυσικά στο τέλος της βάρδιας τα ίδια ρούχα, μολυσμένα με κάθε είδους μικρόβια, τα μεταφέρουν στα σπίτια τους.Η δημοτική αρχή ούτε συντηρεί το εργοτάξιο ούτε προχωρά σε ενέργειες για τη μεταστέγασή του».

Ακατάλληλα είναι ακόμα όλα τα κτίρια των υπηρεσιών του δήμου. Γραφεία δεν έχουν παράθυρα, τοίχοι στάζουν από την υγρασία, δεν υπάρχουν έξοδοι διαφυγής, δεν υπάρχουν τουαλέτες για το κοινό, μόνο ένα κτίριο έχει ράμπα ΑμεΑ, κ.λπ.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε άλλο υπομονή (...) Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών σε σύγχρονα κτίρια, επαρκώς αεριζόμενα και φωτισμένα, κατάλληλα διαμορφωμένα για την εξυπηρέτηση κοινού. Αμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, απολύμανση, απεντόμωση, μυοκτονία και συντήρηση των εγκαταστάσεων του εργοταξίου. Απομάκρυνση των εστιών μόλυνσης. Να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες για τη μεταστέγαση στο νέο χώρο», τονίζει ο Σύλλογος.

Εργατικό «ατύχημα» και στην Ηγουμενίτσα

Τις δραματικές συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο των ΟΤΑ επιβεβαιώνει και ο τραυματισμός εργαζόμενης κατά τη βραδινή βάρδια της στην αποκομιδή απορριμμάτων του δήμου Ηγουμενίτσας, την περασμένη Παρασκευή.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας, ο τραυματισμός «της συναδέλφου μας προήλθε από κομμάτι του κάδου που αποκολλήθηκε και την χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο ΤΕΠ για τις πρώτες βοήθειες. Οπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει, ο πεπαλαιωμένος, με ελλιπή συντήρηση, στόλος οχημάτων, οι κακοσυντηρημένοι και παλαιάς τεχνολογίας κάδοι απορριμμάτων, οι ελλείψεις προσωπικού που εξαναγκάζουν σε εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη εκπαίδευσης στο υπάρχον προσωπικό είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν και θα συνεχίσουν να προκαλούν εργατικά ατυχήματα, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ