Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική συγκέντρωση για την προστασία της υγείας και της ζωής κατοίκων και εργαζομένων

Μαχητική συγκέντρωση στο Κορδελιό και πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τον Εύοσμο, για το οξυμένο πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με πρωτοβουλία των Συλλόγων και των Ομάδων Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) που δρουν στην περιοχή.

Η συγκέντρωση έγινε έξω από το Θεματικό Ευρυζωνικό Πάρκο Νεολαίας (ΘΕΠΑΝ) στο Κορδελιό. Εκεί χαιρέτισε ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Ωραία Γαβριηλίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ευόσμου - Κορδελιού.

Ανέδειξαν ότι η έντονη δυσοσμία στην περιοχή, που οφείλεται σε ενώσεις μερκαπτανών που εκλύονται από τη διαδικασία αποξήρανσης της λάσπης σε ανοιχτό χώρο των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, αλλά και η συνολικότερη βιομηχανική ρύπανση της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που έρχεται να ολοκληρωθεί με την πιθανή καρκινογόνα καύση στέρεων αποβλήτων RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ».

Κατήγγειλαν τον εμπαιγμό του λαού της περιοχής από κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμους, που αφήνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους να συνεχίζουν την ασύδοτη δράση σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού και κάλεσαν σε κλιμάκωση του αγώνα για άμεσα μέτρα προστασίας μέχρι την οριστική λύση.

Η Ωραία Γαβριηλίδου
Η Ωραία Γαβριηλίδου
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους του Κορδελιού και του Ευόσμου. Στην κεφαλή το πανό των Συλλόγων Γυναικών να αναδεικνύει ότι «Ανάπτυξη στο Κορδελιό είναι τα παιδιά του και όχι τα φουγάρα του θανάτου». Ακολουθούσε το πανό της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, να δηλώνει «Το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε στα ζάρια, δίκαιο το αίτημα να φύγουν τα φουγάρα».

Με συνθήματα όπως «Δίνετε λεφτά στους πετρελαιάδες και στα σχολειά μας πέφτουνε σοβάδες», «Ρύπανση, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», κατήγγειλαν την κυρίαρχη πολιτική και έδειξαν το δρόμο διαδηλώνοντας «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθουν τα πάνω κάτω».

Θυμίζουμε ότι Σύλλογοι Γυναικών, φορείς, εργατικά σωματεία, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, μαθητικά συμβούλια απαιτούν:

Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Να προχωρήσουν η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για τη ρύπανση από το ΑΠΘ.

Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Ο Θανάσης Κοκονάς
Ο Θανάσης Κοκονάς
Διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων, με το κόστος να επιβαρύνει τα ΕΛΠΕ. Μέχρι την υλοποίηση αυτών των μέτρων, να ανασταλεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.

Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων.

Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφτούν οι ανάγκες των υποστελεχωμένων Κέντρων Υγείας της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Οριστική μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού συνολικά, με ευθύνη του κράτους και με έξοδα των ίδιων των βιομηχανιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ