Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ»
Κοινή δήλωση με τις «υπογραφές» των μονοπωλίων

Βασικό «μενού» στις χτεσινές συναντήσεις ήταν και οι «ευκαιρίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες και, κατά την κυβέρνηση, τους κάλεσε «να εκμεταλλευτούν της ευκαιρίες που ανοίγονται» ενώ «αρκετές από τις πολυεθνικές (...) εξέφρασαν την επιθυμία τους να ξαναέρθουν στην Ελλάδα τώρα που υπάρχει μια κυβέρνηση που ακούει και κινείται γρήγορα».

Παράλληλα, την «πρόθεση εντατικοποίησης» των επενδύσεων από γαλλικά μονοπώλια στην ελληνική οικονομία προβλέπει και η κοινή δήλωση σχετικά με την «ελληνογαλλική οικονομική εταιρική σχέση», που υπέγραψαν χτες στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, στο πλαίσιο του Φόρουμ που οργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με τη συμμετοχή άνω των 180 γαλλικών εταιρειών.

Στο επίκεντρο βρίσκονται νευραλγικοί κλάδοι της οικονομίας και της παραγωγής με ειδική έμφαση στην Ενέργεια, στις υποδομές, στην αγρο-διατροφική βιομηχανία και τον τουρισμό. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και των παραχωρήσεων, συμβάλλοντας στην «ένταξη της Ελλάδας στα μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα».

Συνοπτικά, στην κοινή δήλωση οι δυο πλευρές δεσμεύονται στους παρακάτω άξονες:

  • Να στηρίξουν τις «επενδύσεις» στον τομέα του «κλίματος και του περιβάλλοντος», «για την υλοποίηση της φιλοδοξίας που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο», με έμφαση στις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, «για την οικολογική μετάβαση της χώρας, ιδίως στους τομείς των υποδομών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας, της απεξάρτησης των μεταφορών από τον άνθρακα και των αστικών υπηρεσιών. Στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, να ευνοήσουν επίσης τη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Επισημαίνεται ακόμη ότι «ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε ζητήματα προστασίας και ανάπτυξης της Μεσογείου», ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη «μεταφορά υπάρχουσας και ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας στις περιοχές της πράσινης κατάρτισης προϋπολογισμού και της πράσινης χρηματοδότησης».

  • Να υποστηρίξουν τις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία, «ιδίως εκείνες με δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας».
  • Να συνεχίσουν την τεχνική συνεργασία στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης και «απλοποίησης».
  • Να υποστηρίξουν την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
  • Να διευκολύνουν τον προσδιορισμό ελληνικών και γαλλικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ελληνο-γαλλική συνεργασία.
  • Να αναπτύξουν, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μία «διευρυμένη εταιρική σχέση Ερευνας και Ανάπτυξης σε στρατηγικούς τομείς στις δύο χώρες, με βάση χαρτογράφηση τομέων κοινού ενδιαφέροντος», ενώ προβλέπεται και «δημιουργία στην Ελλάδα ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος για ψηφιακά επαγγέλματα».
  • Στον τομέα του τουρισμού, να αναπτύξουν τη συνεργασία στον θεματικό τουρισμό.
  • Στον τομέα της γεωργίας, να ενισχύσουν τις κοινές θέσεις για τη μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική, ιδίως μέσω της προάσπισης του προϋπολογισμού της, «προκειμένου να στηρίξουν την αγρο-οικολογική μετάβαση των συστημάτων παραγωγής, την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και τη διάρθρωση των τομέων».
Ευκαιρίες για τα μονοπώλια

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, κάλεσε τους γαλλικούς ομίλους να αδράξουν τις ευκαιρίες «επειδή η ελληνική κυβέρνηση παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να σας επιτρέψει να επενδύσετε στις καλύτερες συνθήκες», ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα «ανορθώνεται», όπως είπε, χάρη στο «πολιτικό θάρρος» της σημερινής κυβέρνησης και του πρώην πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, δείχνοντας έτσι και την αντιλαϊκή συναίνεση και συνέχεια.

Θυμίζουμε ότι διακρατική συμφωνία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» Ελλάδας - Γαλλίας είχε υπογραφεί και τον Οκτώβρη του 2015 στην Αθήνα, μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, δήλωσε σύμφωνος με τις θέσεις της γαλλικής κυβέρνησης, μεταξύ αυτών σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ανάγκη επίδειξης «δημοσιονομικής σοβαρότητας», την ενθάρρυνση να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην «κλιματική μετάβαση».

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, συναντήθηκε με εκπροσώπους γαλλικών τραπεζικών ομίλων (Credit Agricole, HSBC, Societe Generale, Banque publique d'investissement) με βασικό θέμα την «επανενεργοποίηση των γαλλικών τραπεζών στην ελληνική αγορά σε ό,τι αφορά τη συγχρηματοδότηση μεγάλων έργων αλλά και τη συγχρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Το δικό του κάλεσμα στα γαλλικά μονοπώλια απηύθυνε ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, αφού, όπως είπε, το περιβάλλον δημιουργεί «σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες», με αιχμή τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ και της ΛΑΡΚΟ αλλά και στην προοπτική κατασκευής υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ