Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Πιέσεις για «άμεση διαπραγμάτευση» και επιφυλάξεις

Ενδιαφέρον προκάλεσαν οι ποικίλες αντιδράσεις αραβικών χωρών, αρκετές εκ των οποίων δεν έσπευσαν να απορρίψουν το αμερικανικό σχέδιο. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γκάιτ, δήλωσε ότι το σχέδιο Τραμπ προβλέπει «μεγάλη απώλεια» νόμιμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, προσθέτοντας με νόημα πως το σχέδιο «μελετάται προσεκτικά» γιατί «είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για να επιτευχθεί ειρήνη».

Η Αίγυπτος το υποστήριξε ανεπιφύλακτα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τόνισαν πως εκτιμούν «τις συνεχιζόμενες αμερικανικές προσπάθειες». Το Μπαχρέιν (ο πρέσβης του οποίου καθώς και εκείνοι του Ομάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις ΗΠΑ ήταν την Τρίτη στον Λευκό Οίκο κατά την παρουσίαση του σχεδίου Τραμπ) ανακοίνωσε πως στηρίζει «κάθε προσπάθεια για δίκαιη και συνολική λύση», ευχαριστώντας τις ΗΠΑ «για το σχέδιο» και καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να ξεκινήσουν «άμεσες διαπραγματεύσεις» υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία υποστήριξε «όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος». Το Κατάρ χαιρέτισε το σχέδιο Τραμπ και όλες τις προσπάθειες για «βιώσιμη ειρήνη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Η Ιορδανία προειδοποίησε για τις «επικίνδυνες συνέπειες» του σχεδίου και τον κίνδυνο προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών.

Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» χαρακτήρισε το σχέδιο «όνειδος» και «επικίνδυνο βήμα» με αρνητικές συνέπειες για το μέλλον όλης της περιοχής, ενώ οι σιίτες αντικαθεστωτικοί Χούτι της Υεμένης ανέφεραν πως είναι «συμφωνία με χρηματοδότηση της Σ. Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για κατοχύρωση της ισραηλινής κατοχής».

Η Τουρκία για τις δικές της σκοπιμότητες καταδίκασε το σχέδιο Τραμπ λέγοντας πως είναι απόπειρα κλοπής της παλαιστινιακής γης. Το Ιράν το απέρριψε επίσης θεωρώντας ότι είναι σχέδιο «επονείδιστο σε βάρος των Παλαιστινίων», που συνιστά «την προδοσία του αιώνα». Η Ρωσία ζήτησε τη μελέτη του.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι αντιδράσεις δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών, με πρώτο τον επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ, ο οποίος χαρακτήρισε το σχέδιο Τραμπ «ευκαιρία για την επανέναρξη των επειγόντως απαιτούμενων διαπραγματευτικών προσπαθειών προς μια βιώσιμη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση».

Η Βρετανία εκτίμησε πως το σχέδιο Τραμπ συνιστά «ένα θετικό βήμα» για την έναρξη διαπραγμάτευσης, με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να δηλώνει χτες πως μολονότι «κανένα σχέδιο για τη Μέση Ανατολή δεν είναι τέλειο», εκείνο που πρότεινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «έχει το θετικό ότι είναι μια λύση δύο κρατών».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας διαβεβαίωσε ότι καλωσορίζει το σχέδιο και ότι θα το μελετήσει προσεκτικά. Επανέλαβε κατά τ' άλλα τα περί «λύσης δύο κρατών», που θα «συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, εξέφρασε επιφυλάξεις τονίζοντας πως το σχέδιο των ΗΠΑ εγείρει ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν και εντός ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμη πως «μόνο μία λύση στη βάση των δύο κρατών που θα είναι αποδεκτή και στις δύο πλευρές μπορεί να οδηγήσει σε μία διαρκή ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ