Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Μια εκπομπή στον «902»!

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Θα ήθελα να εκθέσω κάποιες σκέψεις για ένα επιμέρους ζήτημα που βάζουν οι Θέσεις της ΚΝΕ για το 8ο Συνέδριό της, το ζήτημα του «902» και πώς μπορεί με τη δική μας συμβολή αυτό το όργανο του Κόμματος να βοηθήσει στην προπαγάνδα μας, την καθοδηγητική μας δουλιά και να προβάλλει τις αξίες και τα ιδανικά της Οργάνωσής μας στη νεολαία.

Είναι γεγονός ότι έγιναν και γίνονται προσπάθειες για την αναβάθμιση του «Ριζοσπάστη», του «Οδηγητή», καθώς και του τηλεοπτικού καναλιού «902», όμως παρ' όλα αυτά συνεχίζει να μην υπάρχει μια εκπομπή για τη νεολαία που θα βάζει τα ζητήματα που την αφορούν, όπως γίνεται με τον «Ο» και το «Ρ». Η λύση αυτού του προβλήματος μας δίνει τη δυνατότητα να απαντήσουμε ακόμη πιο δυναμικά στην επίθεση χειραγώγησης και παραπλάνησης των νεανικών συνειδήσεων από την αστική τάξη και τα ΜΜΕ που έχει στα χέρια της.

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου και από συζητήσεις με συντρόφους και φίλους διαπίστωσα ότι είναι πολύ λίγοι αυτοί που παρακολουθούν κάποια εκπομπή του «902» με πιο δημοφιλές το δελτίο ειδήσεων στις 12:00 τα μεσάνυχτα, για να ενημερωθούν όταν δεν έχουν προλάβει να διαβάσουν ή δεν έχουν πάρει «Ρ» και γυρνούν αργά στο σπίτι τους. Επίσης, είναι πολύ μεγάλη η μερίδα αυτών που λένε ότι δε θέλουν να παρακολουθήσουν καμιά εκπομπή του «902» γιατί δεν τους αγγίζει, δεν έχει κάποια εκπομπή για τη νεολαία και πως το πρόγραμμά του είναι πολύ βαρετό σε σχέση με αυτό των αστικών καναλιών. Αυτό που θέλουν όλοι όμως, ανοίγοντας την τηλεόρασή τους είναι να παρακολουθήσουν κάτι που θα τους βοηθήσει να χαλαρώσουν, να ψυχαγωγηθούν και ταυτόχρονα να ενημερωθούν. Μπορεί να μην αποτελεί το μέσο που θα βοηθήσει να γίνουν βαθύτερες διεργασίες στο νέο και να καταλήξουν στο αποτέλεσμα που θέλουμε, την ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας ή την πάλη για το σοσιαλισμό, όμως η επίδρασή του στο συναισθηματικό και το συγκινησιακό τομέα είναι αρκετά σημαντική και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βαθύτερες διεργασίες.

Το πιο λυπηρό απ' όλα είναι το ότι ενώ στην Οργάνωση είχαμε κάνει κινητοποίηση ενάντια στο τηλεσκουπίδι «Big Brother» και γενικότερα στα τηλεσκουπίδια, να βλέπουμε πως μια μερίδα συντρόφων μαζί με ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας το παρακολουθούν, όχι γιατί δεν έχουν να κάνουν κάτι άλλο ή «κόβουν φλέβες» γι' αυτό, αλλά γιατί δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να δουν την ώρα που έχουν την ανάγκη να παρακολουθήσουν κάτι από την τηλεόρασή τους. Στις συζητήσεις μας, είχαν συνείδηση του ότι δεν υπάρχουν κάποιες άλλες αξιόλογες εκπομπές, δε θεωρούσαν αξιόλογη εκπομπή το «Big Brother», ενώ το έβλεπαν και αυτό που τους ωθούσε να το δουν ήταν η ανάγκη για ψυχαγωγία και χαλάρωση μέσα από την τηλεόραση. Σημαντικός παράγοντας βέβαια είναι και η δύναμη της συνήθειας που όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να ξεπεραστεί.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει μια νεανική εκπομπή στον «902» που θα αναδεικνύει την πολιτική μας πρόταση σε συνδυασμό με την πολιτιστική μας πρόταση. Θα αποτελεί βήμα των φορέων και καλλιτεχνών της νεολαίας που θα δείχνουν τη δημιουργία τους κυρίως μέσα από τη ζωντανή μουσική (όπως γίνεται στο Φεστιβάλ) στο στούντιο, τις προτάσεις μας για τον κινηματογράφο, το θέατρο και τις άλλες τέχνες, που τα μονοπώλια δεν αφήνουν να γίνουν κτήμα του λαού και της νεολαίας. Θα σατιρίζουν την καθημερινότητα, τα σάπια του καπιταλιστικού συστήματος και τις καπιταλιστικές «αξίες» μέσα από έξυπνα σκετς (όπως γίνεται στο «Ρ» με τον «Τηλέπαθο»). Ενώ το καλύτερο θα ήταν την εκπομπή να μπορούσε να την παρακολουθήσει ένα κοινό 50 - 100 ατόμων, όπου οι σύντροφοι θα μπορούσαν όχι μόνο να ψυχαγωγηθούν αλλά να στρατολογήσουν κιόλας, ακόμη και σ' αυτόν το χώρο, αναδεικνύοντας το ότι πρέπει να περάσουν τα μέσα παραγωγής και τα ΜΜΕ στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της μέσα από τη λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα επιφέρει το ΑΑΔΜ, ώστε να γίνει ο πολιτισμός κτήμα του λαού που είναι ο μόνος που τον δημιουργεί και μπορεί να τον ανεβάσει σε υψηλά επίπεδα.

Καλή επιτυχία στο 8ο Συνέδριο.


Χρήστος Χρήστου
μέλος ΤΣ της ΣΕΥΠ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ