Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Γνωρίζουμε τις αιτίες των προβλημάτων μας;

Σύντροφοι/σες,

Τα τελευταία χρόνια η Οργάνωσή μας έχει διαγράψει μια ενδιαφέρουσα πορεία. Μέσα από τη δράση μας μαζεύουμε καινούριες εμπειρίες και αποκομίζουμε χρήσιμα διδάγματα για τη γραμμή και τη στρατηγική μας.

Οδηγούμαστε όμως σε σωστά συμπεράσματα, όταν κριτήριο εκτίμησης π.χ. του φεστιβάλ είναι η μαζικότητα, της δουλιάς της ΠΚΣ ο αριθμός των ψήφων και της ΚΝΕ ο αριθμός των μελών της; Μήπως θα έπρεπε να εξετάζουμε και άλλες παραμέτρους όπως τη διακίνηση του «Ρ» στο φεστιβάλ, την ποιότητα των ψήφων της ΠΚΣ (φιλικοί ή πολιτικοί;), το ιδεολογικό επίπεδο των συντρόφων και το επίπεδο συγκρότησης της Οργάνωσης; Ή μήπως θα ήταν σωστότερο να απομυθοποιήσουμε τους διάφορους δείκτες και να αρχίσουμε να εξάγουμε πραγματικά πολιτικά συμπεράσματα από τη δράση της ΚΝΕ;

Είναι, πιστεύω, εμφανές ότι υπάρχουν κάποιες «αναντιστοιχίες» μεταξύ των αποτελεσμάτων που θα περιμέναμε από τη θετικά εκτιμώμενη πορεία της Οργάνωσης και των πραγματικών δεδομένων.

Για παράδειγμα, η αλματώδης οργανωτική ανάπτυξη δεν έχει οδηγήσει (όπως θα περίμενε κανείς) σε αντίστοιχα μαζικές και δραστήριες συσπειρώσεις και σε ανάλογη άνοδο της συνείδησης των νέων, αλλά ούτε και σε ιδεολογική θωράκιση των συντρόφων, η οποία προβάλλεται ως μείζων ζήτημα (και όχι απλώς ως αίτημα) τα τελευταία χρόνια.

Μήπως, τελικά, είναι υπεραπλούστευση να θεωρούμε ότι η ιδεολογική ανεπάρκεια των Κνιτών και μια σειρά προβλημάτων (π.χ. η προβληματική αφομοίωση ενός, ομολογουμένως, σεβαστού αριθμού νέων συντρόφων), οφείλονται στην αδύναμη σχέση τους με τον «Ρ»; Μάλλον πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες των ζητημάτων αυτών πέρα από το «εύκολο» και το «προφανές». Πιθανότατα στο γεγονός ότι οι προηγούμενες αποφάσεις για «μαζική ΚΝΕ» δεν τίθενται στις πραγματικές τους διαστάσεις, με αποτέλεσμα τα κριτήρια ένταξης ενός καινούριου μέλους να έχουν ελαχιστοποιηθεί («θέλει να παλέψει»).

Οπως έχει ελαχιστοποιηθεί και η ευθύνη του συντρόφου που κάνει μία πρόταση στρατολογίας. Είναι άραγε συνείδηση σε όλους μας ότι ζητάμε από έναν νέο να αλλάξει άρδην τη ζωή του, ενώ ταυτόχρονα του δίνουμε ισότιμη ψήφο στις αποφάσεις της Οργάνωσης; Και όταν η πορεία ενός συντρόφου δεν είναι καλή, αναζητούνται ευθύνες σε αυτόν που τον οργάνωσε και στην ΟΒ που τον δέχτηκε, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα;

Οι κομμουνιστές σύντροφοι, δεν παλεύουν για μια καλύτερη κοινωνία. Παλεύουν για τη σοσιαλιστική κοινωνία. Πρέπει λοιπόν ο υποψήφιος Κνίτης, να έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτή η κοινωνία είναι η καλύτερη που μπορεί να υπάρξει και ότι το σημερινό σύστημα δεν επιδέχεται εξευγενισμό ή μπάλωμα. Να κατανοεί την αξία της οργανωμένης πάλης και τον πρωτοπόρο ρόλο της εργατιάς (κάτι που δεν είναι πάντα ξεκάθαρο στους νέους φοιτητές). Να γνωρίζει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του Κνίτη και κυρίως να έχει διαβάσει το Καταστατικό (όχι να του έχει γίνει περιγραφή).

Ο δείκτης της μαζικότητας δεν είναι ικανός να μας πει εάν η ΚΝΕ αποτελεί ή όχι την πρωτοπορία της νεολαίας. Διότι το πρωτοπόρο κομμάτι είναι συνδεδεμένο με το ηγετικό και το μειοψηφικό στοιχείο. Και στην έλλειψη αυτών των στοιχείων θα πρέπει να αναζητήσουμε την εξήγηση των άμαζων συσπειρώσεων, αλλά και της μειωμένης ικανότητας των μελών μας να χρησιμοποιούν αυτές τις συσπειρώσεις για δουλιά με συνέπεια. Γιατί όπως είναι γνωστό σε κάθε σύντροφο μόνο με τέτοια δουλιά μπορούμε να αλλάξουμε συνειδήσεις και να περιμένουμε θετικά αποτελέσματα για την Οργάνωση.

Οι Θέσεις του Συνεδρίου εντοπίζουν ένα σημαντικότατο πρόβλημα που έχει να κάνει με την υποβάθμιση της συνεδρίασης της ΟΒ σε καθηκοντολογία και έλεγχο των πλάνων. Η ύπαρξη αυτής της τακτικής συνήθως συνοδεύεται από εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση στις ΟΒ, γεγονός που έγινε πιο έντονο κατά την προσυνεδριακή περίοδο, και στις δραστηριότητες της Οργάνωσης.

Αυτή η έλλειψη συνειδητοποίησης των συντρόφων στις περισσότερες περιπτώσεις «εξηγείται» ως προβληματική αφομοίωση της γραμμής μας. Είναι όμως πράγματι έτσι; Κι αν ακόμα δεχτούμε ότι αυτό ισχύει, δεν είναι αποτέλεσμα του ιδεολογικού επιπέδου που έχει το στελεχικό δυναμικό;

Το ιδεολογικό επίπεδο των μελών της Οργάνωσης είναι άμεσα συνυφασμένο με αυτό της καθοδήγησης. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στα μέλη της ΚΝΕ και να μην υπάρχει στην ίδια κλίμακα και στα ανώτερα όργανα. Και αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πορεία της Οργάνωσης. Κατ' αρχήν διότι επηρεάζει την ποιότητα των συντρόφων που διαπαιδαγωγούν και στη συνέχεια διότι, δυστυχώς, αρκούν λίγες μόνο λανθασμένες επιλογές, για να κλονιστούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπουν την ΚΝΕ.

Ολα αυτά τα ζητήματα, σύντροφοι, είναι αναπόφευκτη «κληρονομιά» της επιθυμητής μαζικότητας της Οργάνωσής μας. Προφανώς, η λύση τους δε βρίσκεται στη μετατροπή της ΚΝΕ σε ελιτιστικό κλαμπ για «λίγους και καλούς», αλλά στο κατά πόσο έχουμε τη θέληση να τα αναγνωρίσουμε ως υπαρκτά προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε. Και για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να στηριχτούμε στη βάση της ΚΝΕ, τη Μαρξιστική - Λενινιστική ιδεολογία. Δεν αναφέρομαι σε απλή εκμάθηση των γραπτών των θεωρητικών, αλλά στην πραγματική μετατροπή των ιδεών μας σε στάση ζωής.

Η πραγματοποίηση του 8ου Συνεδρίου, είναι μία καλή ευκαιρία για να σκεφτούμε, να ξεκαθαρίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε τι είδους οργάνωση θέλουμε. Με μοναδικό γνώμονα την ιδεολογία και την υλοποίηση των προϋποθέσεων για την επανάσταση.


Γιώτη Ελένη
ΟΒ Μηχ. Η/Υ & Πολιτικών Μηχ., Πάτρα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επιτυχία της μάχης είναι στο χέρι όλων μας! (2017-12-03 00:00:00.0)
Για την ιδεολογική δουλιά και το μορφωτικό ρεύμα στην ΚΝΕ (2006-04-02 00:00:00.0)
Σκέψεις - προτάσεις για τη νεολαία (2005-09-21 00:00:00.0)
Καθοδηγητική δουλιά (2001-12-12 00:00:00.0)
Υπαρκτές οι δυνατότητες (2000-11-22 00:00:00.0)
Η νεανική επίθεση δίνει καρπούς! (1997-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ