Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Υπαρκτές οι δυνατότητες

Στο 15ο Συνέδριό του το Κόμμα έβαλε τους στόχους του. Προσδιόρισε αυτούς τους στόχους σε όλα τα επίπεδα δράσης μέσα από το πρόγραμμά του.

Στο 16ο Συνέδριο καλείται να πάρει αποφάσεις τέτοιες ώστε να περπατήσουν ακόμα παραπέρα οι στόχοι που έβαλε. Να τους υλοποιήσει (ΑΑΔΜ).

Και εδώ είναι η δυσκολία της υπόθεσης. Γιατί αν υπάρχει η δυσκολία στο να βάλεις τα θεμέλια, τις βάσεις για να ξεκινήσεις κάτι, υπάρχει και η δυσκολία να το συντηρήσεις και να το αναπτύξεις. Μπορούμε;

Κατά την ταπεινή μου γνώμη για να απαντήσει κανείς, πέρα από τις αντικειμενικές εξελίξεις (κρίση καπιταλισμού, όξυνση αντιθέσεων στην Ελλάδα), χρειάζεται να στηριχθεί και στο μακρινό παρελθόν, στην ιστορία και εμπειρία του Κόμματος αλλά και στο πρόσφατο, βλέποντας τη δυναμική σε Κόμμα και ΚΝΕ. Πώς ήμασταν το '90-'91, το '93-'94, το '96-'97 μέχρι σήμερα. Πόσο προχωρήσαμε, πόσο πλησιάσαμε στους στόχους που βάλαμε. Χρειάζεται, επίσης, να εκτιμήσει στις σημερινές συγκεκριμένες συνθήκες την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε, να ξεδιπλώνουμε τη δράση και να πετυχαίνουμε τους στόχους που βάζουμε καθημερινά. Με ποιους ρυθμούς προχωράμε σε σχέση με τις εξελίξεις.

Και όλα αυτά παίρνοντας υπόψη ότι η πολιτική μας επιβεβαιώθηκε και επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή, ότι έχουμε κερδίσει τη μάχη σε επίπεδο προγράμματος.

Απαντώντας, λοιπόν, στο παραπάνω ερώτημα πρέπει να σημειώσουμε ότι και οι προϋποθέσεις υπάρχουν και οι δυνατότητες. Επομένως μπορούμε. Το Μέτωπο θα χτιστεί. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι σε ποιο βαθμό, χωρίς αναβλητικότητα και καθυστερήσεις, θα υλοποιούμε τους στόχους που βάζουμε από το χαρτί στην πράξη, κάθε χρονική στιγμή, έτσι ώστε να συγκεντρώνουμε όλο και περισσότερα αποκρυσταλλώματα κατακτώντας τομείς που δεν έχουμε ακόμα κατακτήσει στη λειτουργία και δράση της οργάνωσης.

Αλλες απαιτήσεις

Το να έχεις εντοπίσει ότι πρέπει μπροστά στα νέα καθήκοντα να πας με άλλες απαιτήσεις στις δυνάμεις σου, αποτελεί ένδειξη ότι παρακολουθείς και αναλύεις τις εξελίξεις.

Εχουμε κατακτήσει ένα ορισμένο επίπεδο οργάνωσης. Το στοίχημα που μπαίνει είναι εάν καταφέρουμε να συμβαδίσουμε με τις απαιτήσεις που δημιουργούν οι σημερινές συνθήκες. Με βάση αυτά θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες πλευρές της δουλιάς μας που χρειάζεται να προσέξουμε:

- Δουλιά των στελεχών: Είναι ανάγκη τα στελέχη της οργάνωσης (ΤΓ, ΤΣ, γραμματείς, γραφεία, ΟΒ) να κατανοήσουν τον επιτελικό και καθοδηγητικό τους ρόλο. Να αποκτήσουν καλύτερη επαφή με την πολιτική και τη θεωρία μας έτσι ώστε να εξηγούν και να αντέχουν τις δυσκολίες. Να παίρνουν ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ να λύνουν ζητήματα, αποφεύγοντας την καθηκοντολογία, που έχουν να κάνουν με την εξειδίκευση της πολιτικής και τακτικής στο χώρο ευθύνης τους. Να συζητούν, να κουβεντιάζουν μέσα από συνεργασίες τους συντρόφους εξασφαλίζοντας κάθε φορά, σε κάθε μάχη, τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Είναι και άλλα, γενικά όμως μαζί με τη βοήθεια που πρέπει να έχουν χρειάζεται να το ψάξουν λίγο, να τους «τρώει» που λέμε, μέσα από την αναζήτηση να γίνονται όλο και περισσότερο αποτελεσματικοί.

- Η επαφή με όλα μας τα μέλη: Εχει να κάνει και με την παραπάνω πλευρά. Εξασφαλίζεται στην ΟΒ που έχει σταθερή λειτουργία. Και εδώ είναι το κουμπί. Σήμερα δεν υπάρχει περιθώριο να μείνει κανένας εκτός μάχης. Χρειάζεται να φτάνουμε σε όλους εξηγώντας το πώς και το γιατί, λύνοντας απορίες, προβληματισμούς, χρεώνοντάς τους στο χώρο τους. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν αναξιοποίητο. Να μην υποτιμήσουμε κανέναν και να δώσουμε τη δυνατότητα να αναδειχθούν νέοι σύντροφοί μας. Η επαφή με τα μέλη θα δημιουργεί νέες δυνατότητες παρέμβασης. Πάντως, είναι σημαντικό πριν πάμε να δώσουμε μια μάχη να προετοιμάζουμε τους συντρόφους, να συνδέουμε αυτή τη μάχη με την πολιτική μας.

- Η συνεργασία ΚΟΒ-ΟΒ: Είναι μια πλευρά που πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο. Η πολύτιμη εμπειρία του Κόμματος μπορεί να λύσει αρκετές φορές προβλήματα, κωλύματα σε όλα τα επίπεδα δράσης της ΟΒ. Η συνεργασία είναι απαραίτητη σήμερα που τα καθήκοντα είναι πολλά και ποικίλα για την ΚΝΕ. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αφομοίωση της πολιτικής μας, την εξειδίκευσή τους, με την αφομοίωση από τα μέλη μας, βρίσκονται στο επίκεντρο και η συμβολή του Κόμματος θα είναι σημαντική. Αλλά και σε επίπεδο σχεδιασμού και παρέμβασης στο κίνημα. Παράδειγμα, η παρέμβαση στην εργαζόμενη νεολαία είναι ένα ζήτημα όπου πρέπει να υπάρχει συντονισμός, διότι η ΚΝΕ δεν έχει μεγάλη εμπειρία. Η πολύτιμη πείρα αλλά και το 16ο Συνέδριο του Κόμματος θα δώσουν ώθηση μεγάλη στον τομέα αυτό.

- Η αύξηση επιρροής της ΚΝΕ: Ολες οι ΟΒ, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο, έχουν αποκτήσει έναν κύκλο επιρροής. Είναι σημαντικό να αποκτήσεις σταθερότητα και συνέχεια στην επαφή με τον κόσμο αυτό. Να του δίνεις την ώθηση και τη δυνατότητα να έχει δράση αποκτώντας εμπειρία. Πρέπει να μάθουμε, να δουλεύουμε καλύτερα με τις επιρροές. Ειδικά εκεί που γίνονται αγώνες, π.χ., μαθητές. Εχουμε πολλές δυνατότητες. Χρειάζεται η δουλιά μας στον τομέα αυτό να έχει αποτελέσματα αντίστοιχα της απήχησης και του κύρους που έχει σήμερα η ΚΝΕ στη νεολαία.

Να δείχνουμε τη διέξοδο και την προοπτική. Πολλές φορές μέσα στους αγώνες και τις μάχες που δίνουμε, ανάλογα με την έκβασή τους, αντιμετωπίζουμε φαινόμενα απογοήτευσης και χαλαρότητας στον κόσμο που συζητάμε, ακόμα και σε συντρόφους. Για παράδειγμα, να αναφερθώ στους πρόσφατους μαθητικούς αγώνες. Και συγκεκριμένα στο κατά πόσο καταφέραμε να αναδείξουμε την προοπτική, το ότι δε φτάνει να ανατρέψεις μόνο έναν νόμο αλλά συνολικά την πολιτική που τον δημιούργησε. Και ότι για να το κάνεις αυτός πρέπει να παλέψεις για μια άλλη εξουσία, που θα έρχεται σε σύγκρουση με τη σημερινή κατάσταση στην εκπαίδευση. Αυτό θα είναι μακροχρόνιο και συνεχές. Παλεύουμε για μεγάλα πράγματα, πώς να το κάνουμε. Το μαθητικό κίνημα από μόνο του δεν μπορεί να στηρίξει αυτή την προοπτική. Χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλου του λαού, να γίνει υπόθεση πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης. Η ανάπτυξη και η συνέχεια του μαθητικού κινήματος είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να είσαι ΚΝίτης σε μια εποχή που το Κόμμα βάζει στην κοινωνία μια τόσο σπουδαία πολιτική πρόταση, το ΑΑΔΜ. Ας μην κρίνουμε αυτή την πρόταση από τη σημερινή κατάσταση. Μη βιαστούμε να βγάλουμε απόλυτα συμπεράσματα. Εχει σημασία να δουλέψουμε γι' αυτή σήμερα, τώρα, εστιάζοντας καλύτερα και μέσα από τις κατευθύνσεις του Συνεδρίου.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΑΠΗΣ

Γραφεία Αθήνας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ