Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σύμμαχος στην κυβέρνηση για «τα δύσκολα»

  Η ηγεσία του κόμματος πιέζει την κυβέρνηση... να κυβερνήσει και δε διστάζει να την υποβοηθήσει, ανασύροντας, έστω «δειλά», την «απειλή» των πρόωρων εκλογών!

Το χαρακτηρισμό της ως «καλύτερου συμμάχου» της κυβέρνησης επιβεβαιώνει, άλλη μια φορά, η ηγεσία της ΝΔ, η οποία από τη μια σπρώχνει την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα στις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ, ταυτόχρονα, φροντίζει για τη «συσπείρωσή» της, προβάλλοντας, έστω και ανεπίσημα, την «απειλή»... των πρόωρων εκλογών.

Η ηγεσία της ΝΔ στη βάση της διαπίστωσης που κάνει ότι η κυβέρνηση δεν «παράγει έργο», επειδή δεν προχωρά με τους ρυθμούς που χρειάζεται στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών, αποφάσισε να περάσει στην «αντεπίθεση» και να αποδείξει τη χρησιμότητά της για το σύστημα. Ετσι, όπως αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή, θα εντείνει τις πιέσεις της στην κυβέρνηση να δείξει άμεσα «αποτελέσματα» στην υλοποίηση της πολιτικής της και για το σκοπό αυτό δε διστάζει να ανασύρει το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών. Με αυτό τον τρόπο υποβοηθά τόσο τη «συσπείρωση» του κυβερνώντος κόμματος, ενώ εξυπηρετεί και τις δικές της εσωκομματικές ανάγκες. Το θέμα έθεσε χτες στη σύσκεψη ο Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος αφού διαπίστωσε ότι «η χώρα σήμερα δεν κυβερνιέται», υπέδειξε ότι «να σκεφτούμε αν πρέπει κάποια στιγμή να θέσουμε το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες». Ο Πρ. Παυλόπουλος στη συνέχεια, αν και εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες εκλογές, όμως διαφώνησε με την προβολή τώρα του αιτήματος των πρόωρων εκλογών, με το επιχείρημα ότι αυτό θα θεωρηθεί ως προπαγανδιστικό τρικ ενόψει του συνεδρίου. Το στίγμα των προθέσεων της ηγεσίας της ΝΔ το έδωσε αργότερα ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος σε δηλώσεις του με αφορμή την πορεία του χρηματιστηρίου, είπε: «Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει την εξουσία, ας βρει μια πολιτική λύση στο πρόβλημα. Και η πολιτική λύση είναι μία: ας ζητήσει εκλογές»! Σε αυτό το πνεύμα είπε ότι αν ο Γ. Παπαντωνίου δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία, ας παραιτηθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος κληθείς να απαντήσει αν η ΝΔ ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, απάντησε ότι «η ΝΔ αν προτίθεται να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης θα το πράξει με τον τρόπο που κοινοβουλευτικά αυτό πρέπει να γίνει». Αυτό που ισχύει, πρόσθεσε, είναι ότι αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να «υπηρετεί το συμφέρον του πολίτη», τότε «ας φύγει».

Στη συνεδρίαση των τομεαρχών συζητήθηκε η κατάσταση στο χρηματιστήριο, την οποία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η ηγεσία της ΝΔ και για να δημαγωγήσει, αλλά και να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώθηκε ότι τους τελευταίους 19 μήνες έχει γίνει η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου «σε βάρος των πολλών» και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ έχει μειωθεί κατά 33 τρισ. δρχ., ενώ επιρρίφθηκαν οι ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί «παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο». Ως «διέξοδος» υποδείχτηκε η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως η απελευθέρωση των αγορών και οι αποκρατικοποιήσεις. Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε ο Γ. Αλογοσκούφης, θα αποκατασταθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει στην αγορά! Αναφορικά με το θέμα των «τρελών αγελάδων» η ηγεσία της ΝΔ περιορίστηκε να θέσει ορισμένα ερωτηματικά για τη στάση που κράτησε ο Γ. Ανωμερίτης στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, καθώς και την ανυπαρξία των ελέγχων, αλλά εντόπισε το πρόβλημα στο γεγονός ότι δε γίνονται οι έλεγχοι τα Σαββατοκύριακα λόγω του «δημοσιοϋπαλληλικού ωραρίου»!

Τη συνεδρίαση των τομεαρχών απασχόλησε και το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, με το οποίο η ΝΔ δε φαίνεται να διαφωνεί επί της ουσίας. Αυτό που ζητά είναι η απογραφή όλων των αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελλάδα και τον επανέλεγχο όλων των πολιτογραφήσεων με ένα αδιάβλητο σύστημα! Ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι «κυρίως εθνικό(!), αλλά έχει οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις», ενώ επέμεινε στην προπαγάνδα περί «ξέφραγου αμπελιού». Τέλος, ο Θ. Ρουσόπουλος, ερωτηθείς για την πρόσφατη συνέντευξη του Μιχ. Λιάπη, είπε ότι δε σχολιάζει απόψεις στελεχών και πρόσθεσε ότι όλες οι απόψεις θα συζητηθούν στο συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ