Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Τρικυμία εν κρανίω... και από τις δηλώσεις Δαμανάκη

Η απόφαση της ΠΓ του Συνασπισμού να «κλειδώσει» από τώρα την εκλογική τακτική του κόμματος για τις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές του 2002, ήταν η αφορμή για να επανέλθουν στο προσκήνιο οι - λανθάνουσες το τελευταίο διάστημα, αλλά ως φαίνεται αξεπέραστες και ανυπέρβλητες - διαφορές και διαφωνίες μεταξύ τάσεων, ομάδων ή και μεμονωμένων στελεχών του κόμματος.

Διαφορές και διαφωνίες, που, όπως αποδείχτηκε και από την ΚΠΕ του περασμένου Σαββατοκύριακου, αφορούν κυρίως ζητήματα τακτικής, αφού επί της πολιτικής ουσίας των αποφάσεων σημειώθηκε ομοφωνία. Ετσι, ενώ η εκλογική τακτική (που διόλου δεν αποκλείει τις συνεργασίες, όπως κατήγγειλαν οι «εκσυγχρονιστές») εγκρίθηκε από την ΚΠΕ με 16 κατά και 5 λευκά, το προγραμματικό πλαίσιο, αλλά και οι θέσεις για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη εγκρίθηκαν με μία μόνο αρνητική ψήφο!

Εχει μία σημασία να αναφέρουμε ορισμένες από τις θέσεις του ΣΥΝ για τη Διακυβερνητική. Με την απόφασή της η ΚΠΕ μέμφεται την ΕΕ για τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει, αλλά δεν έχει, ταυτόχρονα όμως εκφράζει τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή ενοποίηση!

Τη στιγμή που ο αντιλαϊκός όσο και βαθιά αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ έχει απολέσει και τα τελευταία «φύλλα συκής», ο Συνασπισμός επιμένει να φωνασκεί πως «η ευρωπαϊκή ενοποίηση με δημοκρατικούς, κοινωνικούς και οικολογικούς όρους δεν είναι απλά αναγκαία, αλλά και απόλυτα επίκαιρη». Η ΚΠΕ στηρίζει την ΟΝΕ... καταγγέλλοντάς τη για τα «χαρακτηριστικά νεοφιλελεύθερης νομισματικής ενοποίησης»! Κι από μια τέτοια απόφαση δε θα μπορούσαν να λείπουν μεγαλόστομες αγωνιστικές διακηρύξεις για δυνατότητα πλεύσης της ΕΕ σε φιλολαϊκή πορεία...

Στο ίδιος περίπου πνεύμα ήταν και η εισήγηση του Ν. Κωνσταντόπουλου στην ΚΠΕ. Διεκδικώντας πρωτοκαθεδρία για τον ΣΥΝ στη φιλοευρωπαϊκή αποπροσανατολιστική για το λαό προπαγάνδα, τόνισε πως «ο ΣΥΝ πρέπει να γίνει το κόμμα που περισσότερο από κάθε άλλο θα συμβάλει στον συνολικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας»!

Ωστόσο, τη στιγμή που ο ΣΥΝ επιχειρεί να φιλοτεχνήσει την εικόνα του στυλοβάτη ενός αριστερού, ανανεωτικού, οικολογικού πόλου στην ελληνική κοινωνία, ήρθαν οι δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη να «ταράξουν» την Κουμουνδούρου. Η Μαρία Δαμανάκη μίλησε (στον «Φλας») για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας «νέος συνασπισμός εξουσίας από τις παρυφές της κεντροδεξιάς ως την παραδοσιακή αριστερά που θα κυβερνήσει την Ελλάδα», μίλησε κολακευτικά για τον δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο, ενώ σε άλλες δηλώσεις της στη ΝΕΤ τόνισε πως «θα ήθελα να συνεργασθώ με τον δήμαρχο. Αυτό που έχει σημασία είναι ό,τι κάνουμε να είναι γνήσιο, αληθινό και νέο».

Οι δηλώσεις αυτές δεν έμειναν αναπάντητες από τον Ν. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος υπενθύμισε τη βασική ευθύνη των στελεχών του ΣΥΝ «να μη ρευστοποιήσουν το κόμμα σε αυτό το αγοραίο παζάρι των δημοσίων εντυπώσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ