Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ «NOVARTIS»
Δεν θέλουν την ουσιαστική εξέταση των «προστατευόμενων» μαρτύρων

Σε εξέλιξη παρέμενε μέχρι και την Παρασκευή το «παιχνίδι» εντυπώσεων και κουκουλώματος που έχει στηθεί από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τους υπόλοιπους, με αφορμή τους δύο λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες και το αν θα καταθέσουν, πώς, σε ποιο χώρο και πάει λέγοντας, στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τον ρόλο του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση «Novartis».

Την Παρασκευή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Μπρακουμάτσος, με γραπτή του επιστολή προς την Επιτροπή παραθέτει τη νομοθεσία, στην οποία, όπως αναφέρει, «γίνεται μνεία και για γνώμη του προστατευόμενου μάρτυρα επί των μέτρων προστασίας», λέγοντας δηλαδή πως οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες οι οποίοι φέρουν τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» έχουν και δυνατότητα να επιλέξουν πώς θα καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή.

Η επιστολή του αντεισαγγελέα ήταν η απάντηση σε έγγραφο που επέδωσε η πλειοψηφία (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύση) την περασμένη Πέμπτη στον Αρειο Πάγο, ζητώντας οι δύο «προστατευόμενοι» μάρτυρες να εξεταστούν όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λ. Σοφουλάκη.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής πληροφορίες έλεγαν ότι ο «προστατευόμενος» μάρτυρας με τον κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης» εμφανίστηκε στην αστυνομία, δηλώνοντας ότι θέλει να καταθέσει, και ότι η κατάθεσή του ορίστηκε για τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας στη ΓΑΔΑ, ανάλογα με το πώς ο ίδιος θα επιλέξει.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις επισφράγισαν το φιάσκο στο οποίο οδηγούν η ανωνυμία των μαρτύρων και συνολικά η απαράδεκτη και διάτρητη διαδικασία που έχουν αποφασίσει όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις πλην ΚΚΕ. Αλλωστε, ένα 24ωρο πριν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, μετά τον κουρνιαχτό που σήκωσαν, στο διά ταύτα απέρριψαν από κοινού την πρόταση του ΚΚΕ για κατάθεση των μαρτύρων με φυσική παρουσία και ονοματεπώνυμο.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε πως «"έπεσαν οι μάσκες". Το κόλπο ήταν στημένο και από πριν αποφασισμένο, να μη γίνει ουσιαστική εξέταση των "προστατευόμενων" μαρτύρων. Ανθρακες ο θησαυρός».

Συνολικά η αντιπαράθεση όλων των προηγούμενων ημερών έφερε στο προσκήνιο αυτόν καθεαυτόν τον απαράδεκτο θεσμό των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, μία διαδικασία που θεσπίστηκε στο πλαίσιο του περιβόητου «τρομονόμου» επί κυβέρνησης Σημίτη και επεκτάθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, και δίνει τη δυνατότητα να «τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί» άνθρωποι με βάση ανώνυμες μαρτυρίες και κρυφούς μάρτυρες, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους. Χαρακτηριστική είναι και η εναλλαγή «ρόλων», με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να αντιδρούν στις συνέπειες ενός θεσμού που οι ίδιοι θέσπισαν και τον ΣΥΡΙΖΑ να επικαλείται ένα θεσμό που καταψήφισε και κατήγγειλε.

Το ΚΚΕ σταθερά απορρίπτει τη διαδικασία αυτή, προβάλλοντας την απαίτηση του λαϊκού κινήματος για κατάργηση του «τρομονόμου» και όλων των διαδικασιών που αυτός προβλέπει, διευκρινίζοντας ότι το κράτος και οι αρχές έχουν όλες τις δυνατότητες να προστατεύσουν ένα μάρτυρα όπως και ότι αυτό μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά σε καθεστώς επωνυμίας και δημοσιότητας, αντί της σημερινής κατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ