Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Τι δουλειά έχει το ελληνικό προσωπικό σε Λιβύη και Ιράκ;

Τα δύο έγγραφα που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης»
Τα δύο έγγραφα που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης»
Οπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» την Τρίτη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την προκήρυξη θέσεων από μέρους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ - όργανο της ΕΕ) για «απόσπαση στελεχών εθνικών Διοικήσεων των κρατών - μελών» στις αποστολές της ΕΕ «EUBAM Libya» και «EUAM Iraq». Αφορά «ενδιαφερόμενους» σε όλα τα υπουργεία, στις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σε όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές και σε όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Η «EU Border Assistance Mission in Libya» (EUBAM) στήθηκε τον Μάη 2013 και στην ουσία πρόκειται για ένα ακόμα από τα πολλά «εργαλεία» που αξιοποιεί η ιμπεριαλιστική ένωση για να προωθεί τα συμφέροντά της στην περιοχή. Επισήμως «υποστηρίζει τις αρχές της Λιβύης στην ανάπτυξη της διαχείρισης των συνόρων και της ασφάλειας στα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα της χώρας».

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΥΕΔ (Δεκέμβρης 2019), «η αποστολή επιχειρεί από το αρχηγείο της στην Τρίπολη και ένα υπο-γραφείο στην Τύνιδα. Το τωρινό εξουσιοδοτημένο προσωπικό ανέρχεται σε 65 άτομα». Η ΕΥΕΔ δίνει και ένα πρόσθετο στοιχείο, ότι στην «EUBAM Libya» συνεισφέρουν συνολικά 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, ενδεικτικά για το πού στέλνουν τον κόσμο να πάει να δουλέψει, λόγω της κατάστασης παλιότερα στη Λιβύη και ειδικά στην Τρίπολη, η EUBAM λειτουργούσε με ολιγοπρόσωπο επιτελείο από τον Αύγουστο του 2014 έως και τουλάχιστον το 2016 μόνο στην Τυνησία, αλλά συνέχιζε «να υποστηρίζει την Υπηρεσία Τελωνείων της Λιβύης και την Ακτοφυλακή μέσω εργαστηρίων και σεμιναρίων που οργανώθηκαν εκτός Λιβύης», όπως αναφέρουν τα σχετικά ευρωενωσιακά κείμενα.

Με ελληνικές πλάτες και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς οι αστικές κυβερνήσεις έχουν στηρίξει διαχρονικά τις τέτοιες προσπάθειες. Π.χ. επί ΣΥΡΙΖΑ, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα, το ΓΕΝ έχει διοργανώσει σχολεία με αντικείμενα όπως «Εκμάθηση Βασικών Αρχών Επικοινωνιών» με συμμετοχή αξιωματικών και υπαξιωματικών της Ακτοφυλακής της Λιβύης, εκπαιδεύσεις ενταγμένες στο πλαίσιο «παροχής συνδρομής» του ΠΝ στην αεροναυτική επιχείρηση της ΕΕ «Sophia», στα ανοιχτά της Λιβύης.

Διόλου τυχαία, στις 25/10/18, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης (και αργότερα υπουργός Αμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ), μετέχοντας στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, έλεγε πως «η συνέχιση της επιχείρησης "Sophia" είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Οι ελληνικές ΕΔ, πέραν της διάθεσης προσωπικού και μέσων στην επιχείρηση, συνδράμουν σε αυτήν και με την παροχή εκπαίδευσης σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Λιβύης, από το ΚΕΝΑΠ».

Αντίστοιχα, η αποστολή της ΕΕ «EUAM Iraq» «για τη στήριξη της μεταρρύθμισης του τομέα της Ασφάλειας στο Ιράκ» ξεκίνησε στις 22/11/17, ως «μη στρατιωτική συμβουλευτική αποστολή της ΕΕ», αναλαμβάνοντας έργο στη Βαγδάτη, σε υλοποίηση σχετικής απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΥΕΔ αναφέρουν ότι έως και τον Δεκέμβρη 2019 υπηρετούσαν εκεί 98 «εξουσιοδοτημένα στελέχη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ