Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Ανησυχία και μέτρα για την καπιταλιστική οικονομία

Αποφάσεις που αλληλεπιδρούν και με τις οξυνόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Την Παρασκευή, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ υπόσχεται τη «μέγιστη ευελιξία» στους δημοσιονομικούς κανόνες και τις κρατικές επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την επιδημία, αναφέροντας ότι «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας τους». Μεταξύ άλλων η φον ντερ Λάιεν τάχτηκε κατά του κλεισίματος των συνόρων στο οποίο προχωρούν διάφορες χώρες.

Μεγάλη «αναστάτωση» προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να απαγορεύσει για τουλάχιστον 30 μέρες όλα τα ταξίδια από τις χώρες της περιοχής Σένγκεν (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία), αλλά όχι από τη Βρετανία αν και είναι στην Ευρώπη. Η ΕΕ αντέδρασε κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για «μονομερείς ενέργειες χωρίς προηγούμενη διαβούλευση» και δήλωσε ότι θα αξιολογήσει την κατάσταση και πώς θα αντιδράσει. Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να εξεταστεί έξω από το πλαίσιο της διαρκούς όξυνσης των ευρω-αμερικανικών (αλλά και ευρύτερων) αντιθέσεων που αποτυπώνεται άλλωστε σε όλα τα μέτωπα των πυκνών εξελίξεων.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αλλά και ενδεχόμενης μείωσης των επιτοκίων δανεισμού των τραπεζών και επίσης αναστολή των ασκήσεων αντοχής (stress test) για το 2020, με ζητούμενο φυσικά πώς οι τράπεζες θα μπορέσουν «να εξυπηρετούν την οικονομία και να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές προκλήσεις». Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε πάντως ότι «δεν είμαστε εδώ για να μειώνουμε τα spreads, υπάρχουν άλλα εργαλεία και άλλοι παίκτες για να χειρίζονται αυτά τα ζητήματα», δήλωση που πολλοί συνέδεσαν και με τη «βουτιά» σε διάφορα χρηματιστήρια, που φυσικά αντανακλά την ευρύτερη ανησυχία για την πορεία της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, με πολλές εκτιμήσεις για ενδεχόμενη νέα σημαντική ύφεση, που βέβαια και πάλι οι συνέπειες θα επιχειρηθεί να φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ