Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Ανάπτυξη σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις

Συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομίας

Ενταση των ρυθμών «αναδιάρθρωσης» της ελληνικής οικονομίας με στόχο την ανάπτυξη, δηλαδή ένταση των νεοφιλελεύθερων επιλόγων της κυβέρνησης, υποσχέθηκε χτες με την ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Εκτιμώντας το διεθνές περιβάλλον πάντως έκανε λόγο για «κλίμα επιβράδυνσης της ανάπτυξης σημειώνοντας ότι ίσως η νομισματική ενοποίηση να μην αναδείξει στο άμεσο μέλλον τις «αναπτυξιακές ευκαιρίες» για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης μίλησε για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,8% που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση. Επεξηγώντας όμως πώς εννοεί την «ανάπτυξη» αυτή σημείωσε ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα η απελευθέρωση ορισμένων αγορών, οι αποκρατικοποιήσεις και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων δημιουργούν τη δική τους δυναμική στην επιχειρηματική πρωτοβουλία και παράγουν ένα σημαντικό μερίδιο της ανάπτυξης». Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ταυτόχρονα ότι «δεν πρέπει να αποκλίνουμε από το πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας» σημειώνοντας πως η κατάργηση του χαρτοσήμου συνιστά μέτρο «άμβλυνσης των φορολογικών βαρών» σε εργοδότες και εργαζόμενους. Κατέληξε λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός υπηρετεί ταυτόχρονα «την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική σύγκλιση» με στόχο «την πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας».

Η ΝΔ

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Σπύρος Σπύρου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «αυξάνει τα φορολογικά έσοδα κατά 1 τρισεκατομμύριο 333 δισεκατομμύρια από άμεσους φόρους και κατά 356 δισεκατομμύρια από έμμεσους και 428 δισεκατομμύρια από ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις», ενώ ο Σπύρος Ταλιαδούρος σημείωσε ότι «δεν ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά οργανώνεται ένας νέος γύρος φορολογικής αφαίμαξης». Παράλληλα ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ Αθανάσιος Χειμάρας έκανε λόγο για «ελλείμματα στον ΟΣΕ» και «σκάνδαλα του ΟΤΕ» σημειώνοντας ότι σε αυτά ο προϋπολογισμός δε δίνει απαντήσεις. Τα τεκταινόμενα σχετικά με την υπόθεση Γρυλλάκη σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Σημίτη επιχειρεί φυγή στο παρελθόν και παραπλανά την κοινή γνώμη παρακάμπτοντας τα σύγχρονα μεγάλα προβλήματα του τόπου καλύπτοντας το δημόσιο βίο κάτω από τόνους λάσπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ