Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ακόμη ένα «επεισόδιο» στις ευρωατλαντικές αντιθέσεις

Η απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από τις βάσεις της Γερμανίας

Από επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, τον Νοέμβρη του 2019 σε αμερικανικά στρατεύματα στη Γερμανία
Από επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, τον Νοέμβρη του 2019 σε αμερικανικά στρατεύματα στη Γερμανία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι αντιθέσεις των δυο «παραδοσιακών συμμάχων», των ΗΠΑ και της Γερμανίας, οξύνονται και έρχονται όλο και συχνότερα στην επιφάνεια, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ - σε υψηλούς τόνους - για απόσυρση 9.500 στρατιωτών από τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία. Η νέα κόντρα μέσα στην ευρωατλαντική συμμαχία εκφράζει συνολικότερες αντιθέσεις εντός του ΝΑΤΟ για το ρόλο, τη λειτουργία, την «πολιτική συνοχή» και τις προτεραιότητες της συμμαχίας.

Εντονες είναι και οι αντιδράσεις από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων σε ΜΜΕ, «δεν έπεσε από τα σύννεφα» ακούγοντας τις ανακοινώσεις Τραμπ.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, υπογράμμισε προχτές από την Πολωνία πως «η αμερικανική παρουσία στη Γερμανία είναι κομβική για την ασφάλεια όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και για την ασφάλεια των ΗΠΑ και ιδιαίτερα για την ασφάλεια της Ευρώπης». Διευκρίνισε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για την ημερομηνία και τον ρυθμό μείωσης των στρατευμάτων, προσθέτοντας ότι κάθε αλλαγή στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας «πρέπει οπωσδήποτε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης».

Αλλη μια πλευρά της αντιπαράθεσης έθεσε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, που απαντώντας στις κατηγορίες του Τραμπ πως η Γερμανία «χρωστάει στο ΝΑΤΟ», σημείωσε με νόημα ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι εμπορικός οργανισμός και η ασφάλεια δεν είναι εμπορικό προϊόν». Το ΝΑΤΟ, συνέχισε η υπουργός, «θεμελιώνεται σε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα», ενώ παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας διανύουν «τεταμένη περίοδο». Οι αξίες βέβαια του ΝΑΤΟ, για τις οποίες περηφανεύεται, είναι αυτές των συμφερόντων των αστικών τάξεων, εκμεταλλευτών των λαών που για την εξασφάλιση ενεργειακών πόρων, αγωγών μεταφοράς τους, αγορών και σφαιρών επιρροής έχουν αιματοκυλίσει δεκάδες χώρες, από τα γεννοφάσκια αυτής της λυκοσυμμαχίας το 1949.

Θέση έσπευσε να πάρει και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια διμερή συμφωνία ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, αλλά το ζήτημα είναι σημαντικό για τη Συμμαχία». Ταυτόχρονα, ο Στόλτενμπεργκ υπεραμύνθηκε μιας καλύτερης κατανομής των αμυντικών δαπανών: «Εχουμε δρόμο να διανύσουμε πριν φτάσουμε στο 2% του ΑΕΠ, το οποίο κάθε χώρα έχει δεσμευτεί να αφιερώσει στις αμυντικές δαπάνες της το 2024».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας ενδέχεται φέτος να προσεγγίσουν το 2% του ΑΕΠ της, επειδή αυτό θα μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στο μεταξύ, πολωνικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις για πιθανή επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου, Αντρέι Ντούντα, στις ΗΠΑ, όπου θα συζητηθεί και η αύξηση των Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα. Πάντως, ο Πολωνός ΥΠΕΞ, στη συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, ισχυρίστηκε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ «δεν συνδέονται με τις πρόσφατες δηλώσεις για τη μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στη Γερμανία». Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Γερμανία εξυπηρετούν και την ασφάλεια της Πολωνίας και «θα θέλαμε αυτή η παρουσία να συνεχιστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ