Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Κερδισμένοι και πάλι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από την περασμένη Τρίτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις». Η κυβέρνηση παρουσιάζει το νομοσχέδιο αυτό ως «σωτήριο» για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Ζαββό, να λέει πως «με το μέτρο των μικροπιστώσεων λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων».

Στην πραγματικότητα, με τον τρόπο που προωθούνται οι ρυθμίσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στη νόμιμη τοκογλυφία σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων.

Συνοπτικά, προβλέπεται η ίδρυση ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος με την ίδρυση ανωνύμων εταιρειών υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που θα διαθέτουν ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 400.000 ευρώ. Θα χορηγούν μικροπιστώσεις, με ποσά έως 25.000 ευρώ σε δικαιούχους, όπως «οι πολύ μικρές οντότητες», φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών οντοτήτων και φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε φυσικά πρόσωπα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κ.ά. Ωστόσο οι δικαιούχοι δεν έχουν κριθεί ακόμα.

Τα άτυπα ουσιαστικά πιστωτικά ιδρύματα ΑΕ θα έχουν πρόσβαση σε «ζεστό» χρήμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και άλλα κοινοτικά χρηματοδοτικά κονδύλια.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Μαμουλάκης, ανέφερε ότι πρόκειται για νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πρόλαβε να φέρει για ψήφιση όσο ήταν κυβέρνηση και γι' αυτό «είμαστε διακείμενοι θετικά», αν και μετά «επιφυλάχθηκε» για «διαδικαστικά ζητήματα». Θετικοί απέναντι στο κυρίως περιεχόμενο του νομοσχεδίου ήταν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που υπερψήφισε, και η Ελληνική Λύση που δήλωσε επιφύλαξη για την Ολομέλεια. Καταψήφισε το ΜέΡΑ25 διαφωνώντας ως προς τη μορφή, π.χ. «γιατί να μην αναλάβουν» τέτοια δάνεια «οι τράπεζες όπως στις ΗΠΑ», και όχι το περιεχόμενο.

Οδηγεί σε νέες περιπέτειες σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων


Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταψήφισε το νομοσχέδιο αναδεικνύοντας ότι η υπόθεση έχει «πολύ ψωμί» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, γι' αυτό άλλωστε ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον αστικό Τύπο, να αναλάβουν το ρόλο των πιστωτικών ιδρυμάτων «εταιρείες πληρωμών, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, κινητής τηλεφωνίας, στοιχημάτων, εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αλλά και κοινωφελή ιδρύματα, ακόμη και μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες». Οπως ανέδειξε, τα ιδρύματα αυτά θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κρατικό και κοινοτικό «ζεστό» χρήμα, με εξασφαλισμένο το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους, εγγυημένο από το κράτος, χωρίς καμία χασούρα. «Σίγουρη δηλαδή κερδοφορία. Στην πράξη πρόκειται για καθαρό δωράκι προς τις επιχειρήσεις αυτές».

Αντίθετα, όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, τόνισε ότι «οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν εξασφαλίζουν καμία ουσιαστική προστασία στον δανειολήπτη και απ' αυτή την άποψη θα τον φορτώσετε με νέα βάρη επί της ουσίας, τα οποία θα προστεθούν πάνω στα ήδη υπάρχοντα. Δηλαδή, πάτε να τον βάλετε σε νέες περιπέτειες».

Οπως ανέδειξε, με τα όσα προβλέπονται, «οι όροι δανειοδότησης θα είναι κομμένοι και ραμμένοι στις απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Δεν λαμβάνεται καμία πρόβλεψη σε σχέση με σημαντικές πλευρές της δανειοδότησης, όπως το προβλεπόμενο επιτόκιο, τη διαδικασία ανεξόφλητων οφειλών, ενώ σε περίπτωση μη εξυπηρετούμενης οφειλής εφαρμόζονται οι διαδικασίες που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών».

Οπως σημείωσε, ακόμα και οι όροι της χρηματοδότησης που διαφημίστηκαν από την κυβέρνηση, ότι δεν χρειάζονται εγγυήσεις από τον δικαιούχο, στην παράγραφο 3 του άρθρου 17 προβλέπεται πως «το ίδρυμα μπορεί να απαιτεί εγγύηση πριν από τη χορήγηση μικροχρηματοδότησης». «Δηλαδή, τι είδους εγγυήσεις; Να βάλει ενέχυρο μέρος κινητής ή ακίνητης περιουσίας; Θέλουμε εξηγήσεις», ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης.

Πρόσθεσε πως αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προστατεύσει τους αυτοαπασχολούμενους θα έκανε δεκτά τα αιτήματά τους, τα οποία έχει μεταφέρει το ΚΚΕ στη Βουλή (αφορολόγητο όριο 12.000 συν 3.000 για κάθε παιδί, διαγραφή τμήματος χρεών προς τράπεζες και εφορία, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου για τα έτη 2019, 2020 κ.ά.).

Να σταματήσει η μεγάλη καθυστέρηση στις συντάξεις

Στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου προβλέπεται η διόρθωση των εκκαθαριστικών, για τη φορολόγηση των αναδρομικών συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2013, ώστε η φορολογία να γίνει ανά έτος και όχι συνολικά το έτος που εισπράχτηκαν από τους συνταξιούχους με αποτέλεσμα τη μεγάλη φορολόγησή τους. Κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων για το νομοσχέδιο, που έγινε χτες στην αρμόδια Επιτροπή, τοποθετήθηκε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Ανέδειξε ότι όχι μόνο έχουν κατακρεουργηθεί οι συντάξεις από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις αλλά καθυστερεί δραματικά η καταβολή τους. «Φτάνει και τα 5 χρόνια», σημείωσε, «η καθυστέρηση κύριων και επικουρικών συντάξεων». Ανέφερε ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση «βελτιώνει την κατάσταση», αλλά για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των συνταξιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ