Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Δραματικές επιπτώσεις από την υποστελέχωση και την πολιτική της εμπορευματοποίησης

Με τη διοίκηση του Νοσοκομείου
Με τη διοίκηση του Νοσοκομείου
Οι δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες κλήθηκαν οι υγειονομικοί να δώσουν τη μάχη της υπεράσπισης της υγείας του λαού, εν μέσω πανδημίας, αναδείχθηκαν μέσα από τις συναντήσεις που είχε χτες το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόσο με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης όσο και με τους εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Στη συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου Βαγγέλη Ρούφο, επιβεβαιώθηκαν οι σημαντικές ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών, βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, διοικητικού, τεχνικού και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Αναδείχθηκε ότι διαρκώς επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ ακόμη και η προσπάθεια αναμόρφωσης του Οργανισμού του Νοσοκομείου που βρίσκεται σε εξέλιξη, φαίνεται ότι θα στηριχθεί σε επικουρικό προσωπικό.

Ο διοικητής έδωσε στον Δ. Κουτσούμπα μια έκδοση για την Ιστορία της Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης.

Στη συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, ο πρόεδρος, Χριστόδουλος Μεντίζης, ανέφερε ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου με τη λειτουργία 495 κλινών, αν και στον Οργανισμό προβλέπεται η λειτουργία 670 κλινών. Οπως είπε, «έχουμε πολλές ακάλυπτες οργανικές θέσεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό, βοηθητικό προσωπικό, αλλά και σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Φτάσαμε να παρακαλάμε να ανοίξει νέος επικουρικός πίνακας για να έρθει προσωπικό». Αποκαλύπτοντας πόσο κούφια λόγια είναι τα περί κάλυψης των αναγκών που διαρκώς διαλαλεί η κυβέρνηση, ανέφερε ότι στο νοσοκομείο ήρθαν μόλις 47 επικουρικοί εργαζόμενοι, ενώ την ίδια περίοδο αποχώρησαν 53 με ειδικές άδειες καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Από τη συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων
Από τη συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, θύμισε το κλείσιμο της Ογκολογικής κλινικής τους τελευταίους περίπου 7 μήνες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Μια εξέλιξη που έχει δραματικές επιπτώσεις στις θεραπείες των ασθενών αλλά και στη διάγνωση και σταδιοποίηση της νόσου για τους νέους ασθενείς. Μίλησε για καθυστερήσεις στα χειρουργεία και τον κίνδυνο να μην μπορεί να βγει πρόγραμμα για τους επόμενους δύο μήνες. Τέλος, επισήμανε ότι τον Οκτώβρη λήγουν οι ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα και υπάρχει φόβος επιστροφής των εργολάβων. Αντίστοιχα μεγάλο μέρος του διοικητικού προσωπικού αναμένεται να αποχωρήσει τον ερχόμενο Φλεβάρη και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αντικατάστασή του. Ακόμη και το Τηλεφωνικό Κέντρο λειτουργεί με μια διοικητική υπάλληλο που τελειώνει η σύμβασή της και δύο εργαζόμενους που μετακινήθηκαν από την καθαριότητα. Δεν έχει στελεχωθεί ούτε η Ομάδα του ΕΟΔΥ για τους ελέγχους του πληθυσμού.

Ο Γιάννης Τσιφετάκης, από τη Διοικητική Υπηρεσία, ανέδειξε ότι δεν μπορεί η λειτουργία της υπηρεσίας να στηρίζεται σε επικουρικό προσωπικό, που θα έρθει, θα εκπαιδευτεί και λίγο μετά θα φύγει, αλλά πως υπάρχει ανάγκη για μόνιμο προσωπικό. Πρόσθεσε εξάλλου πως όλοι οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης και έχοντας να λαμβάνουν τεράστια υπόλοιπα αδειών από προηγούμενα χρόνια.

Ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Μιλώντας στα μέλη του ΔΣ του Σωματείου, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως τα όποια αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα οφείλονται όχι στην κυβέρνηση, αλλά κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό και στους γιατρούς, στους νοσηλευτές που δώσανε μια τιτάνια μάχη σε δύσκολες συνθήκες και με τεράστιες ελλείψεις, με υπεράνθρωπη προσπάθεια που ξεπερνούσε τους ίδιους τους εαυτούς τους και βεβαίως απ' τον ίδιο τον λαό που τήρησε μέτρα. Τόνισε πως από τη μεριά της κυβέρνησης «αυτό το θετικό αποτέλεσμα - σε σύγκριση ξαναλέμε με άλλες καταστάσεις ή ότι δεν κατέρρευσε το δημόσιο σύστημα Υγείας, γιατί αυτό ήταν το ζητούμενο δυστυχώς, ενώ έπρεπε άλλα να είναι - δεν αξιοποιήθηκε για να διορθωθούν τα κενά, οι ελλείψεις, να γίνουν μαζικές προσλήψεις», ενόψει μάλιστα και ενός πιθανού νέου γύρου έξαρσης της πανδημίας.

Απαντώντας σε όσους λένε πως το ΚΚΕ πρέπει να μη βάζει «μάξιμουμ στόχους, να λέμε λιγότερα δήθεν εφικτά», υπογράμμισε πως στο επίκεντρο πρέπει να βρίσκονται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, της κοινωνίας, με την τεράστια ανάπτυξη που έχουν η επιστήμη, η τεχνολογία και τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων στον 21ο αιώνα, τις απαιτήσεις της ζωής που έχουν αλλάξει, τις σύγχρονες απαιτήσεις που είναι δικαιολογημένες και πρέπει να ικανοποιούνται.

«Αρα λοιπόν, αν υποχωρείς σ' αυτά εσύ ως διεκδικητικό κίνημα, ως αντιπολίτευση, ως Κόμμα, γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας, να διεκδικούμε, και αρχίσουμε να υποχωρούμε στο εφικτό, στο να κλείσουμε μια μικρή τρύπα, σε οδηγεί σε πισωγύρισμα», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως, όπως επεσήμανε προηγούμενα και στη διοίκηση, «η μεταρρύθμιση είναι ωραία, αλλά το θέμα είναι τι είδους μεταρρύθμιση. Γιατί μεταρρυθμίσεις χρησιμοποιούνται και απ' τις κυβερνήσεις και απ' τα κράτη για άλλους σκοπούς - επειδή ακούγεται όμορφα η λεξούλα αυτή - το θέμα είναι να κάνεις μεταρρύθμιση πραγματικά επαναστατικού χαρακτήρα, να πας σε βάθος, να λύσεις ριζικά ένα πρόβλημα και να το λύσεις και μακροπρόθεσμα με σταθερότητα, μονιμότητα, ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας. Αν πεις ότι απλώς συντηρώ μια κατάσταση και τέλος πάντων κρατάω αυτό που έχω και κάνω κι ένα μικρό βηματάκι με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, αυτό είναι πισωγύρισμα, γιατί μεγαλώνουν οι ανάγκες. Και αυτό το "κρατάω την υπάρχουσα κατάσταση και τη διαχειρίζομαι" απλώς σε οδηγεί πίσω. Πόσο μάλλον όταν έχεις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σαν αυτές που είπατε, γιατί και η ιδιωτικοποίηση ή το να δίνω σε εργολάβους τμήματα ή τομείς της δουλειάς του δημόσιου νοσοκομείου, σε οδηγεί πίσω. Και ζήσαμε και τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές αυτήν την περίοδο και πώς ξεζουμίζαν τον κόσμο που πλήρωνε, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Ουσιαστικά το σύστημα σώθηκε απ' τον δημόσιο τομέα Υγείας και τα νοσοκομεία και τους ανθρώπους του. Εσάς. Κι όχι απ' τους ιδιώτες».

Τόνισε πως το ΚΚΕ θα υποστηρίξει όλα τα αιτήματα των υγειονομικών, πως θεωρεί προτεραιότητα τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, με σταθερές σχέσεις εργασίας με απολαβές και φυσικά τις απαραίτητες υποδομές σε όλες τις ειδικότητες που λείπουν, και όχι μόνο στα νοσοκομεία αναφοράς μπροστά σε ένα νέο πιθανό κύμα πανδημίας. Θύμισε άλλωστε πως το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή και για την Ογκολογική κλινική του νοσοκομείου και τόνισε τη σημασία που έχει με τους αγώνες και με όλους τους τρόπους να ασκείται πίεση, αφού όσο δυναμώνει η πίεση έχεις περισσότερες ελπίδες να επιλυθούν έστω κάποια ζητήματα ή να ανοίξει ένας δρόμος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αξιώνει παραίτηση από τις διεκδικήσεις με πρόσχημα την «ασφάλεια» των ασθενών (2023-04-26 00:00:00.0)
Συμβόλαια με ιδιωτικές κλινικές για τη μετατροπή του «Μαμάτσειου» σε μιας νόσου (2021-04-13 00:00:00.0)
Να γίνει υπόθεση του λαού της περιοχής η ενίσχυση του Νοσοκομείου Χαλκίδας (2021-03-23 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν οι επικίνδυνες συνέπειες από το σύστημα Υγείας της «μίας νόσου» (2021-02-24 00:00:00.0)
Εκρηκτικό «κοκτέιλ» η υπερμετάδοση στους χώρους δουλειάς και η γύμνια του συστήματος Υγείας (2020-10-31 00:00:00.0)
Τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση... (2020-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ