Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Επικίνδυνες διευθετήσεις με αναβάθμιση των σχέσεων με το κράτος - τρομοκράτη

INTIME NEWS

Δρομολόγηση επικίνδυνων διευθετήσεων και σχεδιασμών απέπνευσε η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ, που ολοκληρώθηκε χτες, με στόχο την πολυεπίπεδη αναβάθμιση της διμερούς «στρατηγικής σχέσης» υπό τις φτερούγες των ΗΠΑ.

Περνώντας στην Ιστορία ως ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τη χώρα και απέφυγε να μεταβεί στα ελεύθερα παλαιστινιακά εδάφη και να συναντηθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρακάθισε αργά χτες το βράδυ σε δείπνο που παρέθεσε - σε «ιδιαίτερα θερμό κλίμα», όπως σπεύδουν να τονίσουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές - ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπ. Νετανιάχου.

Εκεί ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε εκεί για «μία πολύ γεμάτη» και «άκρως παραγωγική ημέρα» που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στις συζητήσεις και συνεννοήσεις με τους Ισραηλινούς. Χαρακτήρισε το ταξίδι του «ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας», απαριθμώντας ξανά τομείς όπως «συνεργασία στην άμυνα, στην καινοτομία και στις άμεσες επενδύσεις ισραηλινών εταιρειών στην Ελλάδα». Τόνισε ακόμα ότι το ταξίδι του, το πρώτο που έκανε στο εξωτερικό με τη χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας, «μπορεί να αξιοποιηθεί ως αφορμή για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας». Εισέπραξε δε τα εύσημα Νετανιάχου για τις «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» που προωθεί και επιταχύνει η κυβέρνηση ΝΔ.

Νωρίτερα χτες, το πρωί, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρ. Ρίβλιν, τον οποίο διαβεβαίωσε για τις «πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις» που είχε στη διήμερη επίσκεψη, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως πλάι «στον τομέα της ασφάλειας, όπου μπορούμε να κάνουμε πολλά παραπάνω», την «αμυντική μας συνεργασία» που «πρόκειται να ενισχυθεί σημαντικά» και τους «μακροχρόνιους δεσμούς στον τομέα της Ενέργειας, όπως ο αγωγός "East Med"», «υπάρχουν και ουσιαστικές δυνατότητες ενίσχυσης των επιχειρηματικών δεσμών».

Συνάντηση είχε και με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκ. Ασκενάζι, ο οποίος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο σημείωσε ότι οι δυο τους «ανέδειξαν τη σημασία των στενών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ». Επίσης ότι συζήτησαν «τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας μας με την Κύπρο και τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει για την περιοχή», «σταθεροποιώντας» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ έκλεισε με επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ.

Ταξίδι Δένδια σε Αίγυπτο, σήματα σε Τουρκία...

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά το Ισραήλ μεταβαίνει στην Αίγυπτο μαζί με τεχνική ομάδα του ΥΠΕΞ, σε μια προσπάθεια να γίνει κάποιο βήμα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο τμηματικής οριοθέτησης.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, ο υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου A. Φ. Αλ Σίσι. Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι, με τον οποίο «θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, στις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Προηγουμένως, ο Ν. Δένδιας δεν παρέλειψε την ...εκπομπή σημάτων προς την Τουρκία, για το σε ποια βάση μπορούν να καταλήξουν σε μια διευθέτηση και σε συμβιβασμό για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην Ανατ. Μεσόγειο. Χαρακτηριστικά, σε δήλωσή του στο «iEidiseis.gr», ο υπουργός τόνισε ότι «η γεωγραφία έχει "καταδικάσει" την Ελλάδα και την Τουρκία να συνυπάρχουν στην κοινή γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου» και ότι «οι δύο χώρες μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης», αλλά «η Τουρκία επιμένει να προκαλεί, αμφισβητώντας, λόγω και έργω, την εδαφική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ισχυρίστηκε πως τάχα αυτή η «παραβατική συμπεριφορά» την «φέρνει, κατ' επέκταση, αντιμέτωπη με την ΕΕ» και φτάνοντας στο διά ταύτα των σχεδίων συνεκμετάλλευσης που προωθούνται υπό ομπρέλα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ εξέφρασε την ελπίδα «ότι σύντομα η Τουρκία θα αποδεχθεί τη σύγχρονη πραγματικότητα που το Διεθνές Δίκαιο επιτάσσει και θα αντιληφθεί ότι οι παραβατικές συμπεριφορές την απομακρύνουν και την αποκλείουν από τις επωφελείς συνεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βαρίδι» κινδύνων οι συμμαχίες της αστικής τάξης και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης(2021-03-06 00:00:00.0)
Παρουσιάζει το φαρμάκι της εμπλοκής ως «φάρμακο»(2020-12-10 00:00:00.0)
Κάλεσμα «διευθετήσεων» στην Τουρκία με οδηγό τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και ΝΑΤΟικής συνοχής(2020-10-22 00:00:00.0)
Σήματα για επιτάχυνση των παζαριών με την Τουρκία(2020-09-16 00:00:00.0)
Προετοιμασία εδάφους...(2020-06-18 00:00:00.0)
Ενα επικίνδυνο παζλ(2011-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ