Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Σε πρώτο πλάνο οι ανταγωνισμοί

Με συνεδρίαση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού ξεκίνησε χτες η διήμερη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, δίνοντας από νωρίς τον τόνο των αποφάσεων, στην κλιμάκωση της κόντρας με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανοίγοντας τη Διάσκεψη τόνισε ότι ανάμεσα σε άλλα θα συζητούσαν την «αυξανόμενη απειλή από τους πυρηνικούς πυραύλους της Ρωσίας», την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ διατηρεί στο ακέραιο το πυρηνικό του οπλοστάσιο, οι ΗΠΑ έφυγαν από τη Συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών μέσου βεληνεκούς και από την έδρα της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι «όσο υπάρχουν πυρηνικά το ΝΑΤΟ θα παραμένει μια πυρηνική συμμαχία», με βάση μάλιστα και το ανατριχιαστικό δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος».

Σε αυτήν τη λογική, άλλωστε, ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το πέρας της πρώτης μέρας των εργασιών, τόνισε ότι όλα τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ, εστιάζοντας σε ό,τι ονοματίζει άμυνα και αποτροπή, αύξησε την ετοιμότητα των δυνάμεών του, εκσυγχρόνισε και προσάρμοσε τις δομές διοίκησης στις νέες συνθήκες αντιπαράθεσης, αύξησε τις δαπάνες για οπλικά συστήματα, προώθησε δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ανέπτυξε μέσα για κυβερνοάμυνα και αεράμυνα.

Δεν περνά απαρατήρητη η αποστροφή του λόγου του ότι «ο πυρηνικός διαμοιρασμός του ΝΑΤΟ (σ.σ. υποδομές που αναπτύσσουν και φυλάσσουν τέτοια όπλα) μας εξυπηρέτησε για δεκαετίες, θα πάρουμε πρόσθετα βήματα, θα ενισχύσουμε τις ικανότητες αποτροπής μας», διευκρινίζοντας υποτίθεται πως «δίχως να έχουμε πρόθεση να μεταφέρουμε πρόσθετους πυραύλους στην Ευρώπη». Εξέλιξη επικίνδυνη, δεδομένου ότι σε αυτόν τον ΝΑΤΟικό καταμερισμό εντάσσεται και η Ελλάδα, και η βάση του Αραξου να είναι έτοιμη, με τις ειδικές εγκαταστάσεις καλοδιατηρημένες, όπως προκύπτει από σειρά στοιχείων, και άμεσο τον κίνδυνο να ξαναχρησιμοποιηθούν, αν αποφασιστεί αναδιάταξη δυνάμεων.

Ολα αυτά απέναντι σε μια Ρωσία την οποία ο Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε για «αποσταθεροποιητική και επικίνδυνη» συμπεριφορά, απέναντι στην οποία, είπε, χτες οι υπουργοί αποφάσισαν ένα «ισορροπημένο πακέτο στρατιωτικών και πολιτικών μέτρων», όπως αγορές πυραύλων «Patriot» και SAMP/T, ή αεροσκαφών 5ης γενιάς, προσαρμογή των ασκήσεων και του τομέα των «πληροφοριών» στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις.

Στο ΝΑΤΟικό κάδρο μπαίνει για τα καλά και η Κίνα, την οποία ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε να μετάσχει σε «διάλογο» για έλεγχο των εξοπλισμών. Τόνισε ότι η Κίνα είναι πλέον ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, «φαίνεται και από το γεγονός ότι συζητήθηκε για πρώτη φορά το θέμα σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο το Δεκέμβρη 2019», είπε. Αναγνώρισε, βέβαια, ότι «υπάρχουν ευκαιρίες» στη σχέση με το Πεκίνο, καθώς «είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος για πολλές από τις χώρες μας, επίσης επενδυτής σε υποδομές και επιχειρήσεις, όμως υπάρχουν και προφανείς προκλήσεις για αυτό και είναι ψηλά στην ατζέντα», είπε. Τόνισε άλλωστε το γεγονός ότι η Κίνα έχει πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο προϋπολογισμό Αμυνας παγκοσμίως, επενδύει σε πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς «που μπορούν να πλήξουν όλα τα κράτη - μέλη μας», αναπτύσσει το Πολεμικό Ναυτικό της «ώστε να απλώνεται σε όλες τις ζώνες. Κι αυτό έχει συνέπειες για το ΝΑΤΟ. Δεν πάμε εμείς στην Κίνα, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα - η Κίνα έρχεται κοντύτερα, στην Αρκτική, στην Αφρική και αλλού. Η Κίνα αγοράζει κρίσιμες υποδομές στις χώρες μας», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Γι' αυτό, όπως είπε, σήμερα η συζήτηση θα εστιάσει στην επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη λεγόμενη ανθεκτικότητα («resilience») των κρατών - μελών, σε τομείς προτεραιότητας όπως Ενέργεια, Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες. Αναμένονται αποφάσεις για μέτρα απέναντι σε απειλές στον κυβερνοχώρο, στην ασφάλεια των γραμμών ανεφοδιασμού και την ξένη ιδιοκτησία και έλεγχο πάνω σε κρίσιμες υποδομές: «Η θεματική αντανακλά τις ανησυχίες μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τηλεπικοινωνίες. Θέλουμε οι σύμμαχοι να τα παίρνουν αυτά υπόψη πριν πάρουν αποφάσεις για το ποιος θα στήσει ένα δίκτυο 5G», είπε ο Στόλτενμπεργκ, με γνωστές τις προσπάθειές τους να πετούν εκτός ΝΑΤΟικών χωρών κινεζικούς τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς που φιλοδοξούν να πάρουν τέτοια συμβόλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ