Τρίτη 28 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης

«Η υποβάθμιση και η καταστροφή του περιβάλλοντος αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης»

Κάλεσμα σε «ασταμάτητο και ακούραστο αγώνα» απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ στους εργαζόμενους και το λαό της Νέας Καρβάλης, του Χαλκερού και συνολικά της περιοχής της Καβάλας, για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων για τον έλεγχο και τον περιορισμό της ρύπανσης της περιοχής από τη δραστηριότητα μεγάλων χημικών βιομηχανιών.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής σχετικά με το φαινόμενο του νέφους, πρόβλημα που κρατάει δεκαετίες τώρα, είναι απόλυτα δικαιολογημένες, καθώς στο σύνολό της η περιοχή έχει επιβαρυνθεί από ρύπους, όχι μόνο αέριους, από τη λειτουργία μεγάλων χημικών βιομηχανιών (ΕΛΦΕ, Μονάδα Αποθείωσης Πετρελαίων Πρίνου) και τις δεξαμενές πετρελαίου της «AVIN».

Ωστόσο, η ανακοίνωση επισημαίνει πως καμία επιδημιολογική μελέτη δεν έγινε μέχρι τώρα, για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, και καταγγέλλει πως και οι ίδιοι οι κάτοικοι γνωρίζουν και βιώνουν από πρώτο χέρι πως «οι όποιες μετρήσεις καταγραφής των στοιχείων της ρύπανσης γίνονται όταν "κατά τύχη" μειώνεται η παραγωγική δραστηριότητα στις χημικές μονάδες και επομένως εμφανίζονται "εντός ορίων" τα αποτελέσματα».

Παράλληλα, τονίζει ότι η υποβάθμιση και η καταστροφή του περιβάλλοντος, η ένταση της εμπορευματοποίησης των φυσικών πόρων, του αέρα, του εδάφους, των νερών, των δασών, της γης, αποκαλύπτουν ακόμα πιο έντονα το αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Και συνεχίζει αναφέροντας πως παρά τις υπάρχουσες δυνατότητες εξασφάλισης της λειτουργίας τέτοιων μονάδων χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον, το κόστος των μεθόδων αυτών δεν επιτρέπει την εφαρμογή τους: «Το "κόστος" είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του επιχειρηματικού - ιδιωτικού κέρδους και για αυτόν το λόγο η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν αντιμετωπίζεται δεκάδες χρόνια τώρα. Αυτό το "κόστος" που πληρώνουν χρόνια τώρα με τη ζωή και την υγεία τους οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια καθώς και οι κάτοικοι.

Προκαλούν και κοροϊδεύουν όλοι εκείνοι, κυβέρνηση, κόμματα, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, όταν δηλώνουν ότι είναι στο πλευρό σας, γιατί αποδέχονται και υπηρετούν τη στρατηγική της ΕΕ "ο ρυπαίνων πληρώνει", δηλαδή και το περιβάλλον γίνεται εμπόρευμα».

Η ΤΕ Καβάλας χαρακτηρίζει απύθμενη την κοροϊδία της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης απέναντι στο λαό της περιοχής σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς «εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη Ν. Καρβάλη και γενικά την περιοχή ανατολικά της Καβάλας ως την πίσω αυλή της πόλης», καθώς πρόσφατα αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Εσκί Καπού, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από την Ν. Καρβάλη, μονάδα στην οποία, όπως καταγγέλλει η ανακοίνωση, δεν αποκλείεται η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Καμία εμπιστοσύνη στα λόγια και τις προτάσεις των κυβερνητικών στελεχών», καταλήγει η ανακοίνωση, θυμίζοντας πως πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση «που εν μέσω πανδημίας ψήφισε το νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο που ενισχύει την ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων με θύμα το περιβάλλον, την υγεία και τη ζωή μας», και καλεί το λαό της περιοχής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να διεκδικήσουν άμεσα:

  • Την πραγματοποίηση επιδημιολογικής μελέτης.
  • Την εγκατάσταση μόνιμου σταθμού μετρήσεων περιβαλλοντικής επιβάρυνσης σε αέρα, γη και νερό για ολόκληρη την περιοχή, στην ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος.
  • Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τις βιομηχανίες της περιοχής, που ελαττώνουν τις ρυπογόνες επιπτώσεις στο περιβάλλον (φίλτρα, τακτικοί έλεγχοι από επαρκώς στελεχωμένους κρατικούς φορείς, αντιμετώπιση του προβλήματος του φωσφογύψου).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ