Τρίτη 28 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Επιταχύνεται η εξάπλωση του κορονοϊού διεθνώς

Νέα αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων του SARS Cov 2 παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές και χώρες του κόσμου, με πολλούς επιστήμονες να κάνουν λόγο για δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι στην Ευρώπη η Ισπανία (όπου ειδικά στην Καταλονία επανέρχονται ξανά μέτρα περιορισμού), στην Ασία το Χονγκ Κονγκ. Είναι επίσης η Αυστραλία, όπου μετά από ένα διάστημα ύφεσης παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων. Στην επαρχία της Βικτόρια μάλιστα υπήρξαν και 8 θάνατοι Ελλήνων ομογενών - μεταναστών μεγάλης ηλικίας. Επιπλέον, η Λατινική Αμερική ως σύνολο (οι χώρες της Νότιας Αμερικής και Καραϊβικής έως το Μεξικό) είναι πλέον η περιοχή του πλανήτη με τα περισσότερα κρούσματα, πάνω και από τις ΗΠΑ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε την ανησυχία του Οργανισμού για το ότι η πανδημία εξακολουθεί να επιταχύνεται 6 μήνες μετά την πρώτη εξάπλωσή της εκτός Κίνας. Ενημέρωσε ότι έως το τέλος της βδομάδας θα συγκληθεί η λεγόμενη Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης για να επανεκτιμηθούν οι οδηγίες που πρέπει να δοθούν. Μίλησε για έλλειψη πολιτικής ηγεσίας και σωστής ενημέρωσης σε κάποιες περιπτώσεις και επέμεινε στα βασικά μέτρα για το σταμάτημα της διάδοσης της πανδημίας, τα οποία προσδιόρισε σε «εύρεση των κρουσμάτων, απομόνωση, αύξηση των τεστ, χρήση μάσκας όπου συνιστάται». Ακόμα, αναφερόμενος στη σημερινή Μέρα Κατά της Ηπατίτιδας, σημείωσε πως παρότι έχουν βρεθεί θεραπευτικές αγωγές, κάθε χρόνο περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο (ειδικά στις πιο φτωχές χώρες) χάνουν τη ζωή τους από ηπατίτιδα Β και Γ. Με αφορμή αυτήν την αναφορά, κατέληξε ότι για όλες τις ασθένειες «ο ΠΟΥ παραμένει δεσμευμένος να υπηρετεί όλους τους ανθρώπους και τις χώρες με την επιστήμη, λύσεις και αλληλεγγύη». Βεβαίως, αυτές οι ευχές δεν έχουν καμία σχέση με τη βαρβαρότητα της Υγείας - εμπόρευμα που κυριαρχεί στον καπιταλιστικό κόσμο και είναι η αιτία για το ότι ασθένειες που θα μπορούσαν να θεραπευτούν σπέρνουν ακόμα το θάνατο.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική εικόνα της πανδημίας έως χτες το απόγευμα τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 16,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 654.000. Οι ΗΠΑ είναι σταθερά στην πρώτη θέση κρουσμάτων και θανάτων (4.392.830 και 149.971 αντίστοιχα). Με βάση τον αριθμό κρουσμάτων ακολουθούν η Βραζιλία (2,4 εκατ. κρούσματα - 87.131 θάνατοι), η Ινδία (1,4 εκατ. - 32.771), η Ρωσία (818.120 - 13.354), η Νότια Αφρική (445.433 - 6.769), το Μεξικό (390.516 - 43.680), το Περού (384.797 - 18.229), η Χιλή (336.402 - 8.838).

Στη Βόρεια Κορέα επιβλήθηκε καραντίνα στην πόλη Κεσόνγκ, μετά την εμφάνιση κρούσματος από πολίτη που έφτασε από τη Νότια Κορέα.

Στο μέτωπο των φαρμακευτικών εταιρειών, η αμερικανική «Moderna Inc.» ανακοίνωσε χτες ότι άρχισε κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου του υποψήφιου εμβολίου της για τον Covid-19, με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, σε 30.000 ενηλίκους που δεν έχουν προσβληθεί από τη νόσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ