Τρίτη 28 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Δεν έχουν τέλος οι φοροαπαλλαγές και τα δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους

Νέο πακέτο φοροαπαλλαγών, επιχορηγήσεων και άλλων προκλητικών προνομίων προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ στους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής για τη «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς», την «εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων», τη διευκόλυνση των επενδύσεων και άλλα ζητήματα.

Πέρα από τις προκλητικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση χτες κατέθεσε και βροχή τροπολογιών με νέα «δωράκια» της τελευταίας στιγμής στους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς να εξαιρείται και αυτήν τη φορά ο όμιλος στον οποίο έχει παραχωρηθεί το Ελληνικό.

Συνοπτικά προβλέπονται ρυθμίσεις που αφορούν υποτίθεται την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, δίνοντας πάσα για να συντηρείται η φιλολογία περί «υγιούς» και μη επιχειρηματικότητας, ενώ όλα τα μέτρα αφορούν την προστασία των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος της «μαρίδας». Προβλέπει «ισχυρά φορολογικά κίνητρα», όπως με φοροαπαλλαγές 100% για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ερευνα και την Ανάπτυξη, στη βάση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ. Επίσης χρηματοδοτική κάλυψη για τον εκσυγχρονισμό παγίων των επιχειρήσεων και τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και ιδιωτικοποιήσεις, επιχορήγηση επενδυτών για τη δημιουργία ιδιωτικών αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ.

Οσον αφορά τις τροπολογίες για το Ελληνικό, προβλέπονται νέες «παρεκκλίσεις» από την ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά την ανέγερση των κτιρίων που θα χτιστούν εκεί, ενώ εισάγεται ο θεσμός του «ανεξάρτητου μηχανικού», που υποτίθεται ότι θα διενεργεί ελέγχους για την καταλληλότητα των έργων, που όμως ουσιαστικά θα ελέγχει τον εργοδότη του, αφού θα μπορεί να προτείνεται από τον όμιλο - επενδυτή.

Εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο η κατασκευή χώρων στάθμευσης, αλλά και αποθηκών υγρών καυσίμων στα νησιά (!), ρύθμιση που ουσιαστικά αφορά τους εφοπλιστές που έχουν και τα διυλιστήρια (π.χ. όμιλοι Λάτση, Βαρδινογιάννη κ.λπ.). Ενώ η βαρβαρότητα αυτής της πολιτικής της ΝΔ φτάνει να προβλέπει την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο της ίδρυσης ιδιωτικών Κέντρων Αποκατάστασης ΑμεΑ.

Πλειοδοσία υπέρ της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με την εισηγήτριά του Θ. Τζάκρη αλλά και άλλους βουλευτές να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν έχει «σχέδιο», «αναπτυξιακή πολιτική», δεν εξασφαλίζει «ρευστότητα» στους ομίλους κ.ο.κ. Αντίστοιχη ήταν η κριτική και των άλλων αστικών κομμάτων.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η πλειοδοσία τους για το ποιος είναι περισσότερο υπέρ της εξασφάλισης νέων πεδίων κερδοφορίας, που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι «καταντάει πια γελοίο αυτό το πράγμα», αφού «ενώ συμφωνείτε στρατηγικά για όλα», από εκεί και πέρα προσπαθούν να καλύψουν την ταύτισή τους με κοκορομαχίες.

Ανέδειξε ότι η στρατηγική του ΚΚΕ κινείται στον αντίποδα όλων των άλλων κομμάτων, που «συμφωνούν ότι μοχλός ανάπτυξης είναι οι κεφαλαιοκράτες και όχι οι εργάτες». Η στρατηγική της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων μεταφράζεται ως εξής, ανέφερε: «Γδέρνω το λαό, του κόβω τα πάντα, μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, του αυξάνω τη φορολογία, τον ιδρώτα και το αίμα του, ενισχύω το αντεργατικό οπλοστάσιο αυξάνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων όλων των λαϊκών στρωμάτων και φτιάχνω το ταμείο για να χρηματοδοτήσω τους επιχειρηματικούς ομίλους». Ενώ, παράλληλα, «παραχωρώ γη, αέρα και θάλασσα, που είναι περιουσία του λαού, για να επενδύσουν».

Ενώ κατήγγειλε έντονα τη ρύθμιση για την ένταξη της ίδρυσης Κέντρων Αποκατάστασης στον αναπτυξιακό νόμο, λέγοντας ότι όχι μόνο στέλνουν μεγάλους και παιδιά στον «Καιάδα», τώρα δίνουν τα λεφτά στους ιδιώτες για να φτιάξουν τα Κέντρα, όταν θα έπρεπε να ήταν μέριμνα του κράτους και δωρεάν.

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση της κερδοφορίας τους, ενώ κατήγγειλε τη βροχή τροπολογιών με τη μία να περιέχει 15 διαφορετικές ρυθμίσεις, οι οποίες έρχονται χωρίς συζήτηση και φέρνουν προκλητικές χορηγίες στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αναφερόμενη στην τροπολογία για το Ελληνικό, επισήμανε ότι θεσπίζεται ειδική νομοθεσία για παράκαμψη των όποιων εμποδίων για τη «νέα πόλη μέσα στην πόλη του Ελληνικού», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έρχεται να καθαρίσει το τοπίο για λογαριασμό του επενδυτή σε σχέση με τα αναγκαία έργα υποδομής που περιλαμβάνει η επένδυση, ορίζοντας και το θεσμό του ανεξάρτητου μηχανικού. «Είναι προκλητικό ότι υποχρεώνετε το Δημόσιο να παραλαμβάνει τα έργα εντός προθεσμίας 15 ημερών, διαφορετικά θεωρείται ότι τα παραλαμβάνει σιωπηρά. Ντροπή, ούτε στοιχειώδης έλεγχος», τόνισε.

Αναφερόμενη σε άρθρα του νομοσχεδίου, στάθηκε ανάμεσα σε άλλα στο άρθρο που τροποποιεί τους σκοπούς του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του επιτρέπει τη σύμπραξη με ΝΠΙΔ, δηλαδή ανώνυμες εταιρείες, για έργα ή για παροχή υπηρεσιών, ανοίγοντας το δρόμο στη σύμπραξη με ιδιωτικά κέντρα ή εταιρείες για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης οικονομολόγων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα μπουν εταιρείες στη διαχείριση αυτών των προγραμμάτων, αλλά και στην πιστοποίηση οικονομολόγων, μαζί με το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Τροπολογία για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Επίσης, με τροπολογία του υπουργείου Αμυνας, η κυβέρνηση προσφέρει άλλα 3,373 εκατ. ευρώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, δηλαδή στον όμιλο Ταβουλάρη, παρατείνοντας το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού που εκτελείται στο ναυπηγείο για άλλους τρεις μήνες μέχρι τέλος Σεπτέμβρη, με την οποία εξασφαλίζεται και η μισθοδοσία των εργαζομένων μέχρι τότε. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η διαδικασία μεταβίβασης του ναυπηγείου στην αμερικανική ΟΝΕΧ προχωράει κανονικά και ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός για το ναυπηγείο είναι να επισκευάζει τον 6ο στόλο του ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στην τροπολογία αποκλειστικά και μόνο επειδή αφορά τη μισθοδοσία των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ