Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο στόχαστρο το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται και να διεκδικεί
  • Ενισχύονται οι αντιδραστικές διατάξεις του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων
  • Ασκήσεις της αστυνομίας με σενάρια αντιμετώπισης του οργανωμένου κινήματος

Οι αντιδραστικές διατάξεις του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων εξειδικεύονται και εμπλουτίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε προχτές, την ίδια περίοδο που επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για ασκήσεις «επί χάρτου» της ΕΛ.ΑΣ. για την ένταση της καταστολής του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Οι διατάξεις του ΠΔ για την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου που στόχο έχει να βάλει στο γύψο τους αγώνες των εργαζομένων, ενισχύουν τις δυνατότητες των κατασταλτικών μηχανισμών να απαγορεύουν, να περιορίζουν και να διαλύουν κατά το δοκούν διαδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να απαγορεύουν ακόμα και την τελευταία στιγμή συγκεντρώσεις, αφού «η απόφαση απαγόρευσης ή επιβολής περιορισμών σε επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κοινοποιείται στον οργανωτή δώδεκα (12) τουλάχιστον ώρες πριν από την πραγματοποίησή της». Επίσης, γίνονται ακόμα περισσότερο «λάστιχο» τα κάθε είδους προσχήματα που μπορούν να αξιοποιούνται για να επιβάλλονται απαγορεύσεις, όπως όταν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή...».

Οι διατάξεις μάλιστα που εμπεριέχονται στο άρθρο 18, για «κίνδυνο στην ασφάλεια των συγκοινωνιών», ή για «τη λειτουργία υποδομών ζωτικής σημασίας ή άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων», ή την «παρακώλυση» του εφοδιασμού «της χώρας ή μιας περιοχής με αγαθά πρώτης ανάγκης όπως υγειονομικό υλικό, φάρμακα, καύσιμα, κ.λπ.», που θα αξιοποιούνται κατά το δοκούν για να απαγορεύονται συναθροίσεις επιβεβαιώνουν ότι ανοίγονται πολύ επικίνδυνοι δρόμοι καταστολής και ποινικοποίησης κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης.

Παράλληλα, ενισχύονται οι αρμοδιότητες του λεγόμενου «διαμεσολαβητή» εκ μέρους των κατασταλτικών μηχανισμών, με τις διατάξεις να προβλέπουν μέχρι και ότι διαμεσολαβεί για «την επίλυση τυχόν παρεξηγήσεων ή την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων» σε μια συγκέντρωση, ενώ και οι διατάξεις για τα «μέσα επιβολής των περιορισμών» παραπέμπουν στις πραγματικές προθέσεις της απαγόρευσης, προβλέποντας κιγκλιδώματα, μεταλλικούς φραγμούς, φραγμούς οχημάτων και «άλλα πρόσφορα μέσα».

Οι αντιδραστικές διατάξεις συμπληρώνονται από όσα προβλέπονται σχετικά με τον λεγόμενο «οργανωτή της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης», ο οποίος πρέπει να δίνει «ραπόρτο» στην αστυνομία τα στοιχεία της συγκέντρωσης, ενώ οι διατάξεις σχετικά με την «αστική ευθύνη» από πρόκληση επεισοδίων που προβλέπονται στον ίδιο το νόμο που εξειδικεύει το Προεδρικό Διάταγμα, αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» για κάθε είδος προβοκάτσιας, δίνοντας το ελεύθερο να τυλίγονται συνδικαλιστές σε μια κόλλα χαρτί από το κράτος και τους μηχανισμούς του.

Ενώ αποκαλυπτικά για τα σχέδια που καταστρώνονται μυστικά απέναντι στον «εχθρό - λαό» είναι και όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα πως «ειδικότερα ζητήματα αναφορικά με τη σύνθεση, την τακτική και γενικά την επιχειρησιακή δράση της αστυνομικής ή λιμενικής αρχής στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις ρυθμίζονται με αποφάσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (...) οι οποίες λόγω του διαβαθμισμένου χαρακτήρα τους δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ούτε αναρτώνται στο Πρόγραμμα "Διαύγεια"»!

Προκλητικές ασκήσεις στοχοποίησης του οργανωμένου κινήματος από την αστυνομία

Αλλωστε, στο πλαίσιο αυτό, χτεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» επιβεβαίωνε την πραγματοποίηση άσκησης προσομοίωσης για την υλοποίηση του άθλιου νόμου από την αστυνομία, ενώ παρόμοιες ασκήσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας, δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή τις κατάπτυστες ρυθμίσεις.

Το σενάριο της άσκησης - που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη και αστυνομικών που θα έχουν το ρόλο διαμεσολαβητών ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία - αφορούσε... όλως τυχαίως κινητοποίηση σωματείου με 400 περίπου συμμετέχοντες. Εικονικά το σωματείο ενημέρωσε εγκαίρως για την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει κινητοποίηση, συγκέντρωση και πορεία, στην οδό Σταδίου. Η αστυνομία ζήτησε διευκρινίσεις κυρίως για τον αριθμό των διαδηλωτών και καθώς αυτοί θα ήταν περίπου 400 ενημέρωσε το σωματείο ότι θα του παραχωρηθούν για τη συγκέντρωση μία λωρίδα και για την πορεία δύο λωρίδες στην οδό Σταδίου. Για την απόφαση ενημερώθηκε εισαγγελέας, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της αστυνομίας και κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης κινητοποίησης δοκιμάστηκαν διάφορα σενάρια έντασης, π.χ. οι «διαδηλωτές» κατέλαβαν ολόκληρο το οδόστρωμα και ξέσπασαν διαπληκτισμοί με εγκλωβισμένους οδηγούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προσπάθεια ήταν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με ...συζήτηση, με τους αξιωματικούς να διατείνονται πως «η χρήση ΜΑΤ για τη διάλυση συγκεντρώσεων, τόσο στο πλαίσιο της άσκησης όσο και στην πραγματικότητα θα αποτελέσει "έσχατη λύση"»!

Μάλιστα, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια στοχοποίησης του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος, το σενάριο περιελάμβανε και την εκδοχή των «διαδηλωτών» να προκαλούν φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα!

Η αστυνομία εξέτασε αν η διαδήλωση είχε σωστή περιφρούρηση, ο «διοργανωτής» κατηγόρησε την αστυνομία για ελλιπή σχεδιασμό των μέτρων και τελικά η υπόθεση οδηγήθηκε σε προανάκριση στην Ασφάλεια.

Με βάση το προκλητικό αυτό σενάριο θα εμπλουτιστεί το οπλοστάσιο της αστυνομίας και σύμφωνα με το δημοσίευμα θα εκδοθεί διαταγή - εγκύκλιος προς τις αρμόδιες διευθύνσεις και υπηρεσίες με αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ