Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις για τη δίκαιη και αναγκαία ένταξή τους στα ΒΑΕ

Αναδεικνύεται η προκλητική υποκρισία της κυβέρνησης και των προκατόχων της

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Να σταματήσει η διαχρονική κοροϊδία απέναντι σε χιλιάδες υγειονομικούς από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, που απορρίπτουν το δίκαιο αίτημά τους για ένταξή τους στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, πραγματοποιώντας κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Κρίσεων για τα ΒΑΕ.

Για τη χτεσινή κινητοποίηση η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) είχε προκηρύξει στάση εργασίας για την Αθήνα, ενώ απόφαση συμμετοχής είχαν πάρει μια σειρά από σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία.

Οπως κατήγγειλαν οι υγειονομικοί, το μέγεθος της κοροϊδίας φαίνεται ακόμα πιο έντονα μέσα στην πανδημία, καθώς μετά τα λογύδρια των κυβερνητικών στελεχών για τους «ήρωες της πρώτης γραμμής» και τα υποκριτικά κυβερνητικά χειροκροτήματα... οι «ήρωες» παραπέμπονται από επιτροπή σε επιτροπή και στο «περίμενε», για το αυτονόητο αίτημά τους για ένταξη στα ΒΑΕ.

«Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, εξαιτίας την έλλειψης προσωπικού», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς, φυσικούς και εργονομικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουν νοσήσει από SARS-COV-2 περισσότεροι από 470 συνάδελφοί μας».

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές με τα συνθήματά τους και τις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν επίσης το ζήτημα του αποκλεισμού χιλιάδων υγειονομικών από το ανθυγιεινό επίδομα. Απαίτησαν ακόμα να γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας και υπογράμμισαν τις ελλείψεις στα μέτρα προστασίας εργαζομένων και ασθενών, καθώς και σε γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφάλειας στις περισσότερες μονάδες Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία των εργαζομένων με συνδικαλιστές του κλάδου είχε συνάντηση με την Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία παρουσίασε τις συνθήκες εργασίας και ζήτησε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του κλάδου για ένταξη στο καθεστώς των ΒΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή αναμένεται μέχρι τέλος Οκτώβρη να παραδώσει το πόρισμά της στο υπουργείο Εργασίας.

«Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι του κλάδου θα συνεχίσουμε την πάλη μας για να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις μας για τα ΒΑΕ, για την απόδοση του επιδόματος και για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στα νοσοκομεία», σημείωσε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, μετά τη συνάντηση με την Επιτροπή.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, μεταξύ άλλων, απαιτούν: Να χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς που εργάζονται στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Να προσληφθούν μόνιμοι ιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 5ήμερο - 30ωρο - 6ωρο, 1 εφημερία τη βδομάδα. Αύξηση των ετήσιων ημερών κανονικής άδειας.

Σημειώνεται ότι την παραμονή της συγκέντρωσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να βάλει σε εφαρμογή τον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις, αστυνομικός, με την ιδιότητα του «αστυνομικού διαμεσολαβητή», επικοινώνησε με την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, ζητώντας πληροφορίες για την κινητοποίηση. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι ο απαράδεκτος νόμος στοχεύει ακριβώς τη δράση των αγωνιστικών συνδικάτων (βλ. την αναλυτική καταγγελία της ΟΕΝΓΕ στη σελ. 7).

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε άλλες πόλεις

Αγωνιστικές παρεμβάσεις με αίτημα την άμεση ένταξή τους στα ΒΑΕ πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί και σε άλλες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη, αγωνιστές υγειονομικοί έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην πύλη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Εκπρόσωποι των εργαζομένων στα σωματεία των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ανέδειξαν τη διαχρονική κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, απέναντι στους υγειονομικούς, περιέγραψαν τις επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες στις οποίες εργάζονται καθημερινά. Επίσης κάλεσαν στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται από τα σωματεία της Υγείας την Παρασκευή 11/9 (8.30 π.μ., πορεία από το Ιπποκράτειο προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης), καθώς και στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων το Σάββατο 12/9 στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Παρεμβάσεις έκαναν η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, ο Θανάσης Τασιούδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», και η Γιώτα Αλατζά, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Ανάλογες αγωνιστικές πρωτοβουλίες έγιναν στα Τρίκαλα στο Γενικό Νοσοκομείο και στα Γιάννενα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ