Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ο πάγος «έκαψε» τα πάντα!

Τεράστιες οι ζημιές σε κτηνοτροφία, γεωργία, βιοτεχνία, εμπόριο. Αποτίμηση των καταστροφών και αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες, διευκολύνσεις οι ΕΒΕ και έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι δήμοι

Τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία. Το χιόνι - έφτασε τους 60 πόντους μέσα στις πόλεις και ξεπέρασε το 1,5 μέτρο στα ημιορεινά - και ο παγετός - το ψύχος ήταν πρωτοφανές καθώς η θερμοκρασία έπεσε πολλές φορές κάτω και από τους - 25 βαθμούς Κελσίου - μετέτρεψαν την περιοχή σ' ένα απέραντο «ψυγείο», που επί 10 μέρες κρατούσε τα πάντα στην «κατάψυξη».

Από την αρχή υπήρξαν ζημιές στην κτηνοτροφία, καθώς πολλές στέγες ποιμνιοστασίων, στάβλων, αποθηκών και στεγάστρων δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού κι έπεσαν, σκοτώνοντας ζώα και καταστρέφοντας ζωοτροφές. Η ζημιά για τους κτηνοτρόφους ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη ότι η γαλακτοπαραγωγή μειώθηκε και δεν κατέστη δυνατό να πουληθούν τα ζώα στην περίοδο των γιορτών, λόγω του αποκλεισμού από τις πόλεις πολλών περιοχών της υπαίθρου.

Στο βάρος του χιονιού δεν άντεξαν και πολλά θερμοκήπια. Ακόμα μεγαλύτερες ζημιές προκάλεσε ο παγετός που ακολούθησε, «καίγοντας» τα κηπευτικά και δέντρα, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές στα αμπέλια.

Οι ζημιές στη γεωργία και στην κτηνοτροφία έχουν φέρει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας που ζητάει να γίνουν οι εκτιμήσεις και να δοθούν αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα - όπως αναφέρθηκε και σε συνέντευξη Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας - οι πληγέντες ζητούν:

  • Να αποτιμηθούν οι ζημιές και να δοθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να δοθεί άμεση οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.
  • Να «παγώσουν» οι τόκοι των αγροτικών χρεών και να δοθούν άτοκα δάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών.
Πολλοί οι ζημιωμένοι

Η σφοδρή κακοκαιρία δεν έπληξε μόνο την αγροτική οικονομία. Σοβαρές επιπτώσεις είχε στη βιοτεχνία και στο εμπόριο, καθώς - μέρες γιορτών - ο τζίρος ήταν πολύ πεσμένος. Επληξε, επίσης, τους εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων - όπως οι οικοδόμοι, οι ελαιοχρωματιστές, οι πλακάδες κι άλλοι - επί 15 μέρες τώρα μένουν χωρίς μεροκάματο.

Αλλά ζημιωμένοι είναι και όσων οι εγκαταστάσεις των σπιτιών τους, των μαγαζιών τους, των επιχειρήσεών τους υπέστησαν καταστροφές από το χιόνι και τον παγετό, ενώ ανάλογες ζημιές έγιναν σε σχολεία, δήμους κι άλλες υπηρεσίες. Ζημιές, λόγω ψύχους και παγετού, έπαθαν κι αρκετά ΙΧ και δημόσια αυτοκίνητα.

Στην κατεύθυνση της διεκδίκησης έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων για την αποκατάσταση των ζημιών κινούνται πολλοί δήμοι της περιοχής, ενώ έμποροι και βιοτέχνες ζητούν να εκτιμηθούν οι ζημιές που υπέστησαν και να ληφθούν μέτρα διευκόλυνσής τους για τα χρέη και την Εφορία, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να μην οδηγηθούν στο «λουκέτο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ