Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Ενισχύει τον «επιχειρησιακό βραχίονα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Με τις «ευλογίες» και των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Από κοινού και με άκρως συνοπτικές διαδικασίες, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής τις κυρώσεις δύο ακόμα συμφωνιών με τις ΗΠΑ, που κατατέθηκαν ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Αμυνας. Αφορούν τον «αμοιβαίο εφοδιασμό καυσίμων» σε πλωτά και εναέρια μέσα και, όπως έκανε σαφές και χτες ο υφυπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής, οι συμφωνίες «ενισχύουν τον λειτουργικό και επιχειρησιακό βραχίονα της στρατηγικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», ενώ «αυτή η εξαίρετη σχέση εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε αμοιβαία, επωφελή, ισχυρή, διμερή στρατηγική συνεργασία με συνεχή αυξητική τάση, η οποία, δεδομένων των ποιοτικών χαρακτηριστικών της και της ισχυρής και συνειδητής πολιτικής βούλησης που εκφράζει, αποκτά ολοένα και σημαντικότερη γεωπολιτική διάσταση».

Οι κυρώσεις ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια ως διακρατικές συμφωνίες, δηλαδή έγιναν ολιγόλεπτες τοποθετήσεις μόνο από τα κόμματα που δεν υπερψήφισαν κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η Ελ. Λύση ψήφισε «παρών», με τον πρόεδρό της Κ. Βελόπουλο να διευκρινίζει από το βήμα της Βουλής ότι «δεν είμαι εναντίον των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ», αλλά το θέμα είναι τα «ανταλλάγματα», «τι κερδίζει η χώρα». Κατά ψήφισε το ΜέΡΑ25, με την ειδική του αγορήτρια Σ. Σακοράφα να εξηγεί ότι «η αρνητική μας στάση ενισχύει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική τακτική μιας ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις ΗΠΑ»...

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο υπερψήφισε, αλλά και υπερθεμάτισε συνολικά για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας οι βουλευτές του ότι η συμφωνία είχε κλειστεί από τη δική τους κυβέρνηση.

Ανατριχιαστική σύμπνοια των αστικών κομμάτων

Το ΚΚΕ καταψήφισε τις κυρώσεις. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Ν. Παπαναστάσης σημείωσε ότι και αυτή τη φορά φάνηκε «η ανατριχιαστική σύμπνοια της πολιτικής των αστικών κομμάτων, όταν πρόκειται να συνδράμουν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Αυτή η σύμπνοια είναι μέρος του πυρήνα της πολιτικής σας και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Γιατί αυτή η ένθερμη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις είναι κομβική θέση της αστικής τάξης της χώρας».

Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ που εγκαινίασε ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει τώρα «επάξια» η κυβέρνηση της ΝΔ, τονίζοντας ότι «η αναβάθμιση αυτή στην πραγματικότητα προσδιορίζει τον τεράστιο βαθμό της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στους σκληρούς ανταγωνισμούς τους με τη Ρωσία και την Κίνα. Είναι αυτή ακριβώς η αναβάθμιση, μέσω της οποίας η αστική τάξη της χώρας ευελπιστεί να πολλαπλασιάσει τα κέρδη και τα πεδία επενδύσεών της», συμμετέχοντας έτσι «στη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε "μπαρουταποθήκη"».

Για την ενίσχυση του ρόλου της βάσης της Σούδας, σημείωσε ότι συνεχίζεται «η κλιμακωτή αύξηση της επιθετικής στρατιωτικής υποδομής των ΗΠΑ, κυρίως μέσω των βάσεων», αυξάνοντας ταυτόχρονα «δραματικά τους κινδύνους, όχι μόνο σε βάρος γειτονικών λαών και χωρών, αλλά και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Τέτοιες βάσεις, όπως της Σούδας, η κατά τον Πάιατ "ναυαρχίδα της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών", αλλά και της Αλεξανδρούπολης και άλλες, όχι μόνο δεν προστατεύουν τον λαό και τη χώρα, αλλά αντίθετα τους στοχοποιούν. Είναι γνωστές, επίσης, οι επίσημες προειδοποιήσεις, τόσο της Ρωσίας όσο και του Ιράν, χωρών - στόχων για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό».

Τόνισε ότι «ο λαός μας έχει πλέον πληθώρα αποδείξεων για να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από αυτή την πολιτική, την κυβέρνηση και από τα κόμματα που την εφαρμόζουν και στηρίζουν τα αιματοβαμμένα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας», για να δυναμώσει την πάλη του για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για τη μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ