Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Προχωρά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού

Ξεκινά σήμερα Παρασκευή η δεύτερη και τελευταία φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης υπήρξε το ένα από τα δύο λιμάνια της χώρας που αύξησαν τα έσοδά τους (κατά 10% την περίοδο 2009 - 2014), έχει προσελκύσει έντονο διεθνές ενδιαφέρον, με πρώτο αυτό των Αμερικανών, το οποίο επανέλαβε και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο λιμάνι - όπως και για το «δίδυμο» της Καβάλας, που η διαδικασία ιδιωτικοποίησής του παίρνει σειρά τις επόμενες μέρες - όλους τους προηγούμενους μήνες τόνισε επανειλημμένα σε δηλώσεις του, αλλά και κατά τη διάρκεια των συχνών επισκέψεών του στην Αλεξανδρούπολη, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. Ο ίδιος με δηλώσεις του τον περασμένο Ιούλη στήριξε την αμερικανική κοινοπραξία που διεκδικεί το λιμάνι, τονίζοντας ότι η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ «Development Finance Corporation» έχει αναγνωρίσει τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας ως «στρατηγικές προτεραιότητες». Μάλιστα δήλωσε «περήφανος» για το γεγονός ότι το επενδυτικό fund «Black Summit Financial» έχει σχηματίσει μια κοινοπραξία διεκδίκησης των λιμένων με Αμερικανούς επενδυτές, Ελληνες συμμετέχοντες και έναν διαχειριστή λιμένων από την Ευρώπη.

Σε αυτήν την κοινοπραξία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο όμιλος «Goldair» αλλά και μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες, όπως η «SSAMarine», με έδρα την Ουάσιγκτον, που λειτουργεί σε περίπου 250 λιμάνια σε όλο τον κόσμο.

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού αποτελεί κομβικό «σκαλοπάτι» στην υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων στη χώρα, αλλά και συνολικότερα για τις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Με αυτό συνδέονται και έργα ενεργειακής υποδομής στην προώθηση των οποίων, όπως τόνισε ο Μ. Πομπέο, «οι ΗΠΑ έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο». Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και ΙGB, καθώς και ο Τερματικός Σταθμός Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, με σκοπό τη «διαφοροποίηση» των πηγών Ενέργειας για την περιοχή των Βαλκανίων και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, άλλωστε, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος προανήγγειλε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν «πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που θα αναδείξουν τη διασύνδεση του λιμανιού στο σιδηροδρομικό κομμάτι αλλά και με την Εγνατία Οδό».

Η άλλη όψη της προώθησης των επιχειρηματικών σχεδιασμών των ΗΠΑ αφορά την ένταση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Το λιμάνι έχει ήδη αρχίσει να μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμου, έχοντας αξιοποιηθεί για στρατιωτικές ασκήσεις - «πρόβες πολέμου», στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία.

Στα τέλη Ιούλη το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά Αμερικάνικων στρατιωτικών μονάδων και προμηθειών προς υποστήριξη της επιχείρησης «Atlantic Resolve», αλλά και για τη στάθμευση μονάδων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως το γιγαντιαίο «ARC Endurance». Στη συγκεκριμένη άσκηση οι δυνάμεις του αμερικανικού στρατού προωθήθηκαν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ώστε να δοκιμαστούν οι δυνατότητες για τη μία από τις δύο κύριες χρήσεις του λιμανιού από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ