Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Σοβαροί κίνδυνοι για παιδιά και υγειονομικούς από τις τεράστιες ελλείψεις

Κραυγή αγωνίας από τη Συνέλευση Γιατρών του νοσοκομείου

Οκτώ μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας και στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πάτρας - το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας - παραμένουν τα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό, δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι ενδονοσοκομειακής διασποράς κορονοϊού, ενώ η δύναμη της παιδιατρικής κλινικής έχει περιοριστεί κατά το 1/3.

«Η διαχείριση των ύποπτων περιστατικών κορονοϊού στο νοσοκομείο γίνεται κάτω από προβληματικές - επικίνδυνες συνθήκες, τόσο για τους μικρούς ασθενείς όσο και τους υγειονομικούς», επισημαίνει η Συνέλευση Γιατρών του νοσοκομείου.

«Διατίθενται 6 μικροί θάλαμοι (12 κλίνες), χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ειδική μελέτη. Χωρίς επιτοίχια παροχή οξυγόνου, χωρίς συνθήκες αρνητικής πίεσης, χωρίς τουαλέτα. Στους θαλάμους αυτούς δεν μπορεί να εισέλθει φορητό ακτινολογικό μηχάνημα λόγω μεγέθους και επειδή το μοναδικό που υπάρχει είναι στο ΤΕΠ του νοσοκομείου για εξυπηρέτηση των υπόπτων περιστατικών. Επιπλέον, ο χώρος επικοινωνεί με το εφημερείο των ιατρών της παιδιατρικής κλινικής και δεν έχει προβλεφθεί τουαλέτα στον χώρο αλλαγής του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, για την αναγκαία καθαριότητα που απαιτείται μετά το πέρας της εξέτασης των υπόπτων περιστατικών. Ο ανελκυστήρας χρησιμοποιείται και από τα μαγειρεία για τη διανομή του φαγητού στην παιδιατρική κλινική με μεγάλο κίνδυνο διασποράς ενδονοσοκομειακά. Εντέλει η δύναμη της παιδιατρικής κλινικής έχει περιοριστεί κατά το 1/3. Δημιουργείται λοιπόν το ερώτημα, πού σχεδιάζουν να νοσηλεύονται τα υπόλοιπα παιδιατρικά περιστατικά, ειδικά ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα;».

Και η Συνέλευση των γιατρών προσθέτει: «Η αρχή του δεύτερου κύματος βρίσκει το νοσοκομείο απροετοίμαστο μπροστά στις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει για διενέργεια τεστ σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, από τους οποίους τα σχολεία ζητούν αρνητικό τεστ για την επιστροφή τους. Το Νοσοκομείο έχει αναγκαστεί να επωμισθεί ένα ρόλο που θα έπρεπε να παίξουν τα κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μην υπάρχει επιπρόσθετη επιβάρυνσή του. Οσον αφορά την προστασία του προσωπικού, μέσα ατομικής προστασίας δίνονται στους εργαζόμενους με το σταγονόμετρο, με μία μάσκα στη βάρδια και πολλές φορές ακατάλληλη για προστασία από τον κορονοϊό».

Στα προβλήματα έρχονται να προστεθούν οι απαρχαιωμένες κτιριακές υποδομές, οι τρομακτικές ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η καθυστέρηση εγκατάστασης μαγνητικού τομογράφου, ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί εδώ και 2,5 χρόνια, ενώ μεγάλο πρόβλημα θα προκύψει με την επικείμενη συνταξιοδότηση της εναπομένουσας υπεύθυνης ιατρού της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας, με τις ανάγκες να καλύπτονται εν μέρει από αποσπασμένο επικουρικό παθολόγο του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», του οποίου η σύμβαση λήγει μέσα στο επόμενο έτος.

«Η κραυγή αγωνίας των γιατρών του Καραμανδανείου πρέπει να ακουστεί δυνατά. Χρειάζονται επείγοντα μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου, με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με εξασφάλιση αξιοπρεπών χώρων και εξοπλισμού, για να καταστεί δυνατή η καθημερινή ασφαλής λειτουργία του και η εξυπηρέτηση των παιδιατρικών ασθενών», καταγγέλλει η Συνέλευση Γιατρών.

Επισφαλής η λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής και στο Νοσοκομείο Σάμου

Σοβαρά παραμένουν τα προβλήματα και στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Σάμου. Στην κλινική υπηρετεί μια και μοναδική παιδίατρος, η οποία μετακινήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΕΦΙΑΠ του νησιού, αφήνοντας μετέωρες τις ανάγκες των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Εδώ και δύο χρόνια, η παιδίατρος καλείται να καλύψει τις ανάγκες των 870 παιδιών του νησιού και των δεκάδων νεογνών από 0 έως και 4 μηνών. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, δεκάδων φορέων, αλλά και της ίδιας της παιδιάτρου που έχει οδηγηθεί στην εξουθένωση, καθώς δεν μπορεί να πάρει ούτε άδεια ή ρεπό, η κατάσταση παραμένει ως έχει.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων, και τον Οκτώβρη «υπάρχουν ακάλυπτες εφημερίες στην παιδιατρική κλινική, ενώ η λειτουργία της συνεχίζεται. Θεωρούμε τη λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής με ακάλυπτες εφημερίες από παιδίατρο επισφαλή».

Και διαμηνύει: «Οτιδήποτε συμβεί καμία ευθύνη δεν φέρει το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στη κλινική, αλλά και κανένας άλλος εργαζόμενος δεν έχει καμία ευθύνη για τις ακάλυπτες εφημερίες, εκτός από το υπουργείο Υγείας, τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και τον διοικητή του ΓΝ Σάμου, που αν και γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν έχουν δώσει μέχρι και σήμερα καμία λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ