Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Νέες απώλειες στο εργατικό εισόδημα

Την επέκταση της δέσμης των μέτρων που ξετυλίγει η κυβέρνηση για το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2020 εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, εμφανίζοντας συνολικό δημοσιονομικό κόστος ύψους 3,3 δισ., έναντι 2,3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην προσπάθεια διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δείχνουν και νέες απώλειες στο εργατικό εισόδημα, ενώ ακόμα παραμένουν ανοιχτές οι πληγές από το πρώτο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας θα τεθούν σε αναστολή τον μήνα Νοέμβρη, θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ανάλογα με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Το ποσό ορίζεται στα 800 ευρώ για ολόκληρο τον Νοέμβρη, υπολογιζόμενο επί των ημερών που η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή, άρα στην πράξη το ποσό θα είναι μικρότερο των 800 ευρώ. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές που θα υπολογιστούν επί του ονομαστικού μισθού.

Θυμίζουμε πως τους προηγούμενους μήνες ακόμα κι αυτό το πενιχρό ποσό των 534 ευρώ δινόταν με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις και μόνο κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν σε διάφορους κλάδους. Επιπλέον, η κυβέρνηση με απόφασή της καθόρισε ότι το Δώρο Χριστουγέννων (13ος μισθός) για φέτος, σε όσους εργαζόμενους η σύμβαση ήταν σε αναστολή, θα υπολογιστεί επί του ποσού των 534 ευρώ για όσο διάστημα δεν δούλεψαν και όχι επί του μισθού τους, που σημαίνει ότι θα υπάρξει ακόμα μια απώλεια στο εισόδημά τους, τον Δεκέμβρη.

Ούτε ευρώ σε 700.000 ανέργους

Αλλά αν για τους εργαζόμενους τα μέτρα της κυβέρνησης συνιστούν κοροϊδία, για τους ανέργους σηματοδοτούν την πλήρη εγκατάλειψή τους. Η κυβέρνηση, κατά τα πρότυπα του περασμένου Απρίλη, με τα μέτρα που ανακοίνωσε αφήνει στη μοίρα τους τουλάχιστον 700.000 ανέργους, χωρίς να τους δίνει ούτε ένα ευρώ, και αυτό όταν είναι δεδομένο ότι σε συνθήκες lockdown είναι αδύνατο να βρούνε κάποια δουλειά, έστω και προσωρινή.

Εκεί οδηγεί το μέτρο για εφάπαξ ποσό ύψους 400 ευρώ μόνο σε 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, σε όσους δηλαδή απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μάρτη του 2020. Και μόνο το ύψος της συνολικής δαπάνης, που υπολογίζεται μόλις στα 50 εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαιώνει το παραπάνω συμπέρασμα.

Σημειώνεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον περασμένο Σεπτέμβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στους 1.030.411 ανθρώπους και οι μακροχρόνια άνεργοι (εγγεγραμμένοι πάνω από 12 μήνες) ανέρχονται σε 578.668, αποτελούν το 56% του συνόλου των ανέργων.Τον ίδιο μήνα, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων επιδοτήθηκαν μόνο οι 161.270 (15,65%), και η συντριπτική πλειοψηφία συνέχισε να μη λαμβάνει καμία στήριξη. Με δεδομένο ότι και τον μήνα Νοέμβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι δεν θα μειωθούν, το αντίθετο, με βάση τις εξελίξεις θα αυξηθούν, και την ίδια στιγμή η τακτική επιδότηση θα δοθεί περίπου στον ίδιο αριθμό ανέργων, αυτό σημαίνει ότι εκτός και της παραμικρής προστασίας θα συνεχίσουν να παραμένουν πάνω από 700.000 άνεργοι, εγγεγραμμένοι στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ.

Συμπληρωματικό πακέτο για τη διαχείριση της κρίσης

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ανακοινώσεις που αποτελούν επέκταση των όσων ανακοίνωσε η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο, αυτές αφορούν:

-- Παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής ΦΠΑ και πληρωμής των δόσεων για ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων μέχρι τις 30 Απρίλη 2021. Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, ενώ οι οφειλές θα αποπληρωθούν στη συνέχεια σε 12 δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάη του 2021 και έπειτα.

Η προσθήκη του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων ανεβάζει τη σούμα κατά 66 εκατ. στα 299 εκατ. ευρώ.

-- Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, μπορούν να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα της λεγόμενης επιστρεπτέας προκαταβολής, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ' ελάχιστο 2.000 ευρώ.

-- Οι επιχειρήσεις που πλήττονται (πλέον σε ολόκληρη την επικράτεια) δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την ενοικιαζόμενη κύρια κατοικία εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των προστατευόμενων τέκνων τους.

Από τον μήνα Νοέμβρη, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ