Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παρέμβαση για ένταση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς

Το γεγονός ότι η εργοδοτική ασυδοσία, σε συνδυασμό με τις «πλάτες» της κυβέρνησης, έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, επιβεβαίωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μέσα από παρέμβαση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς (Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας).

Οι εκπρόσωποι της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία επιβεβαίωσαν πως τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν επαρκούν για τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων της υπηρεσίας, ενώ από μέρα σε μέρα θα τελειώσουν τα όποια αποθέματα. Συγχρόνως δεν γίνονται τεστ κορονοϊού, με αποτέλεσμα από τη μία να μην είναι προστατευμένοι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και από την άλλη να δίνεται πάτημα σε εργοδότες για να μην τους επιτρέπουν την είσοδο στους χώρους εργασίας, με τη «δικαιολογία» ότι δεν είναι ελεγμένοι. Επίσης, στη συζήτηση στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναφέρθηκε ότι το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο είναι «προβληματικό» και ως εκ τούτου θέτει περιορισμούς στη δυνατότητα παρέμβασης. Παράλληλα, σοβαρό εμπόδιο είναι και ο συντονισμός όλων αυτών των μηχανισμών. Το βασικό όμως είναι πως δεν προβλέπεται παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων στην πλειονότητα των περιπτώσεων των ελέγχων, άρα και δυνατότητα άμεσης ενημέρωσής τους και παρέμβασης.

Το Εργατικό Κέντρο με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «έχει απαιτήσει πολλές φορές από τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα, που όσο περνάει ο καιρός οξύνεται και διογκώνεται, δηλαδή να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν στην υπηρεσία. Η μοναδική απάντηση που έχουμε πάρει σε όλα τα παραπάνω είναι ότι "καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια", αλλά το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Εργαζόμενοι που συνεχώς δουλεύουν όλο και περισσότερο για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της εργασίας τους και κανένα μέσο προστασίας επί της ουσίας».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, οργανωμένα και συλλογικά να επιβάλουν τα μέτρα προστασίας σε συνθήκες πανδημίας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Αμεση εντατικοποίηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας. Αμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλοι δύο νεκροί οικοδόμοι, θύματα των εργοδοτικών εγκλημάτων (2024-04-10 00:00:00.0)
«Στο πόδι» για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες (2021-07-01 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου τα μαζικά κρούσματα σε χώρους δουλειάς (2020-08-15 00:00:00.0)
Οι ευθύνες της Περιφέρειας για την κατάσταση στις ιδιωτικές κλινικές δεν μπορούν να κρυφτούν (2020-04-28 00:00:00.0)
Ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων για την προστασία του λαού (2020-04-16 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς (2018-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ