Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
295 νεκροί σε τρεις μέρες, 549 οι διασωληνωμένοι

295 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τις τελευταίες τρεις μέρες, εκτοξεύοντας το σύνολο των θανόντων στους 1.714. Το 20% των συνολικών θανάτων προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη, ενώ μόνο τον Νοέμβρη έχουν πεθάνει πάνω από 1.000 άνθρωποι.

Μόνο το τελευταίο τριήμερο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 5.197. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 93.006.

Παράλληλα, 549 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. Συγκεκριμένα, 15 διασωληνωμένοι (2,7%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 - 39 ετών, 236 (43,1%) είναι μεταξύ 40 - 64 ετών και 297 διασωληνωμένοι είναι άνω των 65 ετών.

Χτες Δευτέρα, 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τα νέα κρούσματα ήταν 1.388, εκ των οποίων 300 στη Θεσσαλονίκη, 252 στην Αττική, 124 στη Μαγνησία, 88 στην Πέλλα, 65 στην Ημαθία, 61 στη Λάρισα κ.α.

Την Κυριακή πέθαναν 103 άνθρωποι. Εντοπίστηκαν 1.498 νέα κρούσματα (305 στη Θεσσαλονίκη, 218 στην Αττική, 84 στη Λάρισα, 80 στα Τρίκαλα, 79 στη Μαγνησία, 61 στην Ξάνθη κ.α.).

Το Σάββατο άλλοι 108 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Εντοπίστηκαν 2.311 νέα κρούσματα (606 στη Θεσσαλονίκη, 382 στην Αττική, 140 στην Πέλλα, 117 στη Λάρισα, 93 στην Ξάνθη, 70 στη Λέσβο κ.α.).

Εμφανής η επιδείνωση σε όλους τους δείκτες υγείας

Στο μεταξύ, μετά την επίσημη 23η έκθεση προόδου του κυβερνητικού Παρατηρητηρίου Covid-19 που καταγράφει την επιδείνωση σε όλους τους δείκτες υγείας, αντίστοιχη εικόνα δείχνουν και τα ανεπίσημα συγκριτικά στοιχεία που καταγράφει το «Worldometers». Σύμφωνα με την κωδικοποίησή τους από εγχώρια ΜΜΕ, από 1 έως 20 Νοέμβρη καταγράφεται στην Ελλάδα αύξηση των διασωληνωμένων κατά 273% σε σχέση με τον Οκτώβρη, η 2η μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την ΕΕ και η 5η σε όλη την Ευρώπη.

Αντίστοιχα, στη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση για τον κορονοϊό ανακοινώθηκε ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid έχει φτάσει στο 86% στην επικράτεια, στο 99% στη Βόρεια Ελλάδα και στο 81% στην Αττική. Επισημάνθηκε ότι έχει μειωθεί κατά 50% η θετικότητα των τεστ, ότι φαίνεται σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα στη Β. Ελλάδα, ωστόσο ο ρυθμός μείωσής τους δεν κρίνεται ο αναμενόμενος. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας και Θεσσαλίας.

Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία διαδέχτηκε η ομολογία των τεράστιων ελλείψεων και αναγκών, που πλέον είναι επιτακτικές και δεν μπορούν να καμουφλαριστούν.

«Η χαμηλή θνησιμότητα στις νεαρές ηλικίες εξαρτάται από τη δυνατότητα του συστήματος Υγείας να προσφέρει φροντίδα με την επιμέλεια που απαιτείται», ήταν μια από τις παραδοχές στη χτεσινή ενημέρωση, επιβεβαιώνοντας ότι το ποσοστό θνητότητας από τον κορονοϊό συναρτάται άμεσα από την ετοιμότητα και την ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, από την άμεση αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, όπως θα ήταν η πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, στην οποία δεν προχωρά η κυβέρνηση, παρότι και χτες επισημάνθηκε ότι «ήδη το σύστημα έχει υπερφορτωθεί».

Τα παραπάνω συνοδεύτηκαν από το γνωστό «άλλοθι» των «άλλων χωρών που ενώ διαθέτουν πιο ισχυρά συστήματα Υγείας, κατέρρευσαν από το πρώτο κύμα. Κανένα σύστημα Υγείας δεν είναι ανεξάντλητο». Αποκρύπτεται δηλαδή ότι ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες αιτία κατάρρευσης των συστημάτων Υγείας είναι ακριβώς η πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

Κι ενώ η Βόρεια Ελλάδα φλέγεται, επιβεβαιώθηκε ότι μόλις 8 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στα παρακάλια της κυβέρνησης, η οποία ακόμη και τώρα αρνείται να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις όλου του διαθέσιμου υγειονομικού προσωπικού και στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών για την ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Επιπλέον, η κυβερνητική προσπάθεια να κάνει το μαύρο άσπρο, επεκτάθηκε χτες και στους τομείς των τεστ και της ιχνηλάτησης. Χαρακτηριστικά, ενώ μόλις στο «και δέκα» της πανδημίας προχωράνε προσλήψεις ιχνηλατών για να ενισχυθεί η υποστελεχωμένη υπηρεσία, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για την ουσιαστικά ανύπαρκτη ιχνηλάτηση μετά από κρούσματα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε σχολεία, κλειστές δομές κ.α., ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε μια εικόνα... «όλα καλά», αναφέροντας μάλιστα ότι τα όσα γίνονται «αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα πρακτικής σε όλη την Ευρώπη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ