Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες εργασίας

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας στις ιδιωτικές κλινικές, με τη στήριξη και τις ευλογίες της κυβέρνησης και τη μετατροπή της πανδημίας σε «ευκαιρία» για την κερδοφορία των επιχειρηματιών, αναδεικνύει και καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Αθήνας, με αφορμή τη δέσμευση κλινικών στη Θεσσαλονίκη για την περίθαλψη περιαστικών Covid.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση παζαρεύει με τους κλινικάρχες, αλλά δεν όρισε καμία προϋπόθεση για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών που συμπράττουν με το Δημόσιο, ούτε στη σύνθεση προσωπικού, ούτε στην τήρηση μέτρων προστασίας των εργασιακών χώρων».

Βασικά στοιχεία των συνθηκών είναι η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί. Γίνονται προσλήψεις χωρίς κλαδικές συμβάσεις, με 660 ευρώ μεικτά, η τελευταία μισθολογική αύξηση έγινε το 2009, η μείωση του μισθολογικού κόστους από το 2011 έως σήμερα «προσεγγίζει το 40%, ενώ η αυθαιρεσία αποτελεί καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς».

Η έλλειψη προσωπικού «στις περισσότερες κλινικές παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, σε τέτοιο βαθμό, που η σύνθεση του προσωπικού να βρίσκεται στα όρια του προσωπικού ασφαλείας». Το τσαλαπάτημα των εργασιακών δικαιωμάτων από την εργοδοσία «οδηγεί σε παραιτήσεις δεκάδες εργαζόμενους σε καθημερινή βάση».

Παράλληλα, μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. «Την κατάσταση αυτή στηρίζει η πολιτική των κυβερνήσεων που υπαγορεύεται από τις ανάγκες κερδοφορίας των ομίλων της Ιδιωτικής Υγείας και από τους ανταγωνισμούς των κλινικαρχών», σημειώνει το Σωματείο και καταγγέλλει ότι «σήμερα που η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, συνεχίζεται το παζάρι για το ποιες κλινικές θα "επιταχτούν", ποιοι κλινικάρχες και κατά πόσο θα επωφεληθούν. Ακόμα και σε περιοχές που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους, όπως σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, οι κλινικές μεγάλων ομίλων μένουν εκτός επίταξης».

Το κλαδικό Σωματείο προβάλλει τα αιτήματα των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές: «Προσλήψεις - Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Πλήρης κάλυψη με μέτρα προστασίας. Υποχρεωτικός τακτικός και δωρεάν έλεγχος των εργαζομένων με το τεστ Covid». Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ