Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παραμένει η ασφυκτική κατάσταση

Επιτακτική ανάγκη η άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας - Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό χωρίς αγορά υπηρεσιών

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, όπου καθημερινά οι υγειονομικοί παλεύουν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας. Παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες είχαμε το κλείσιμο διαφόρων κλινικών σε κάθε νοσοκομείο, γεγονός που έχει κάνει τα νοσοκομεία «μίας νόσου», τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, μόλις 2 κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι κενές, ενώ στις απλές κλίνες η πληρότητα αγγίζει το 90%.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, αντί να επιτάξει εδώ και τώρα τις ιδιωτικές κλινικές, παζαρεύει με τους κλινικάρχες πόσα εκατομμύρια ακόμα θα τους δώσει, για να διαθέσουν κλίνες! Ταυτόχρονα, επιμένει στη λογική των διακομιδών σε άλλες πόλεις και των μπαλωμάτων, με πιο χαρακτηριστική την εικόνα στο νοσοκομείο του Βόλου, όπου στήθηκαν στρατιωτικές σκηνές μπροστά από την είσοδο των επειγόντων περιστατικών, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο νοσοκομείο.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Στη Λάρισα, στο Γενικό Νοσοκομείο, στα 24 κρεβάτια ΜΕΘ νοσηλεύονται ...26 ασθενείς (!) και 150 περίπου ασθενείς στους διαμορφωμένους χώρους για περιστατικά με ήπια συμπτωματολογία, ενώ καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για την ανάπτυξη 5 νέων κρεβατιών με στόχο να δοθούν το συντομότερο δυνατόν.

Στο Πανεπιστημιακό η πληρότητα στις Μονάδες Λοιμωδών Νοσημάτων και Εντατικής Θεραπείας, με τα 17 και 14 κρεβάτια αντίστοιχα, αγγίζει το 100%, ενώ μόνο το 10% των κλινών απλής νοσηλείας είναι κενό.

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί αποτυπώνουν με επιστολή τους προς τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ γιατροί και νοσηλευτές της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Από την έναρξη του κύματος πανδημίας συνολικά ήρθαν 6 ιατροί - συμπεριλαμβανομένων δύο συναδέλφων που μετακινήθηκαν από το τμήμα Επειγόντων - και έφυγαν 4. Ενώ τα κρεβάτια είναι 24, δηλαδή διπλάσια σε αριθμό. Οι απώλειες ιατρικού προσωπικού που συμβαίνουν και θα συμβαίνουν, είτε λόγω Covid-19, είτε από άλλες παθολογίες καλύπτονται "εκ των ενόντων" κάνοντας επιπλέον εφημερίες - βάρδιες. Αυτήν τη στιγμή ο αριθμός υπηρετούντων ιατρών είναι ίδιος με τον Νοέμβρη του 2019 και αναλογικά με τις κλίνες πολύ μικρότερος απ' ό,τι στο πρώτο κύμα πανδημίας. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ενισχυθεί με μαθητευόμενους στη ΜΕΘ νοσηλευτές, που ουσιαστικά κάνουν την πρακτική τους σε συνθήκες μάχης».

Στον Βόλο, όπου το απόγευμα της Παρασκευής είδαν το φως της δημοσιότητας οι ανατριχιαστικές εικόνες από το νεκροτομείο με τις σορούς των νεκρών να βρίσκονται εκτός ειδικών θαλάμων, η κατάσταση παραμένει οριακή. Οι στρατιωτικές σκηνές που στήθηκαν, δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Ενδεικτικά, στο Νοσοκομείο αυτήν τη στιγμή λειτουργούν μόλις 10 ΜΕΘ, με τις 4 απ' αυτές να είναι για covid. Εχουν στηθεί 75 κλίνες covid, διάσπαρτες σε τρία διαφορετικά μέρη του νοσοκομείου, με κίνδυνο διασποράς σε άλλες κλινικές. Οι δύο κλινικές covid καλύπτονται με 7 παθολόγους, αντί για 14 που είναι το ελάχιστο. Υπάρχει ένας μοριακός αναλυτής, που μάλιστα ήρθε στα μέσα Οκτώβρη και λειτουργεί μόνο για ελέγχους του υγειονομικού προσωπικού, των εργαζομένων του νοσοκομείου και για εισαγωγές ασθενών. Το νοσοκομείο ουσιαστικά «ζητιανεύει» για αντιδραστήρια. Από τους 162 μόνιμους γιατρούς που προβλέπει το οργανόγραμμα, υπηρετούν 92, δηλαδή το 56%, και μάλιστα οι 22 είναι επικουρικοί. Ο μαγνητικός τομογράφος και ο στεφανιογράφος υπολειτουργούν λόγω μη πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Καρδίτσα, όπου χτες οι 48 κλίνες νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό ήταν γεμάτες, όπως και οι έξι κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Παράλληλα, από τις 9 κλίνες που έχουν διατεθεί για τα ύποπτα περιστατικά, μόνο οι τέσσερις είναι κενές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όποια νέα κρεβάτια νοσηλείας κορονοϊού δημιουργήθηκαν, προήλθαν από το κλείσιμο δεκάδων κρεβατιών χειρουργικών, ορθοπεδικών, οφθαλμιατρικών και ουρολογικών ασθενών. Τα τακτικά ιατρεία όπως και τα χειρουργεία ουσιαστικά «πάγωσαν», επειδή νευρολόγος, ρευματολόγος, παθολόγος, χειρουργός και ορθοπεδικός εφημερεύουν για επείγοντα περιστατικά κορονοϊού.

Παρεμβάσεις από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ

Με αφορμή αυτή την κατάσταση, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η ΝΔ αφού συνέχισε στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων τη διάλυση του συστήματος Υγείας, για να θησαυρίσουν οι πολυεθνικές και οι κλινικάρχες και ενώ δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο τους τελευταίους μήνες, έχει το θράσος να κουνάει και το δάχτυλο για τους αγώνες που γίνονται αυτή την περίοδο για το αυτονόητο: Το δικαίωμα του λαού στη ζωή».

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ τονίζει με ανακοίνωσή της: «Ο λαός πρέπει και μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις. Ολοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά τα μέτρα που αρνούνται να πράξουν τόσο καιρό και μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές».

Αντίστοιχα σε δήλωσή του ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζει: «Η κυβέρνηση να σταματήσει να παζαρεύει και να χρυσοπληρώνει τους κλινικάρχες, πριν να αρχίσει να πεθαίνει κόσμος στους διαδρόμους των υποστελεχωμένων δημόσιων νοσοκομείων. Να επιτάξει τώρα τις ιδιωτικές δομές Υγείας με το προσωπικό τους και να τις βάλει κάτω από τον έλεγχο του κράτους στη μάχη κατά της πανδημίας. Και όταν λέμε επίταξη εννοούμε επίταξη και όχι παζάρια για να τους φλομώσει με νέα πακέτα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.Ταυτόχρονα, να μονιμοποιήσει εδώ και τώρα όλους τους συμβασιούχους στη δημόσια Υγεία. Να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ