Κυριακή 13 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Για την τιμή της μπλούζας...

Εσκυψε δίπλα στο παγωμένο αφιλόξενο τζάκι το καλό παιδί, άφησε διακριτικά (!) μια νάιλον σακούλα με σήμα «αφορολόγητο» και χάθηκε από το πλάνο. Ο πατερούλης συγκατένευσε με ένα χαμόγελο αγαθιάρη γίγαντα σε μέγεθος τσέπης κι ύστερα δέχτηκε κατάπληκτος δυο κέρματα, σαν ζητιάνος που τα χάνει από τη γαλαντομία του περαστικού.

Γρήγορα όμως η ευτυχισμένη αυτή ερασιτεχνική επικοινωνιακώς τελετή έλαβε τέλος. Οι παρατρεχάμενοι που κλείστηκαν έξω από τα... τείχη του οβάλ γραφείου, καθόλου ανεπαισθήτως, είχαν το ύφος τρομοκρατημένων υπαλλήλων που δεν υπέβαλαν όχι μόνο «πόθεν έσχες» αλλά ξέχασαν τι να απαντήσουν στο πόθεν ήλθες.

Για την τιμή της μπλούζας που προσφέραμε στο Μεγάλο Αδελφό, και μάλιστα σε «λαρτζ» μέγεθος με το καρτελάκι της τιμής πάνω, για να ξέρουν και τι μας χρωστάνε οι Aμερικανοί, έγινε και θα γίνεται πολύς λόγος στο χωριουδάκι μας. Δείξαμε αρχοντιά κι απλότητα αντίστοιχη με την αμερικανική. Γιατί αν το καλοσκεφτείτε, σύντροφοι, είναι σπουδαίο πράγμα να σε τιμούν με τηλεδιάσκεψη οι πλανηταρχεύοντες, επιτρέποντάς σου να μιλάς μέσω παραθύρου τηλεόρασης με κοτζάμ αντιπρόεδρο. Προσέφεραν την τεχνογνωσία αντιμετώπισης των σύγχρονων κρίσεων. Ετσι, την επόμενη φορά που θα έχει δολοφονικό χιονιά, θα μπορεί ο Σκανδαλίδης να δίνει τηλεοδηγίες στους δημάρχους και στους κοινοτάρχες χωρίς να τρώει στα μούτρα την ακραία αγανάκτηση ξεπαγιάζοντας στους δρόμους.

Ο πατερούλης φάνηκε σκληρά τρυφερός, όπως θα έλεγε κι ένας καθόλου μίζερος Ιωάννης Λοβέρδος, η έσχατη πρώτη αμερικανική ματιά της ελληνικής πραγματικότητας, ο πρόδρομος του μπιγκ διανοούμενου μπράδερ των αστών μας. Είδε ο Τζορτζ το μέγεθος της μπλούζας, του φάνηκε ότι μάλλον μεγάλη θα του πέφτει, αναλογίστηκε το τεράστιο κόστος που θα έχει και προκειμένου να ξεπουληθεί ο ίδιος κι η φαμίλια του σε περίπτωση που του ζητούσαν να την πληρώσει, έδιωξε τις κάμερες κι άρχισε τα παζάρια.

Ικέτευσε ο Μπους το Σημίτη να μην τον εγκαταλείψει αυτές τις δύσκολες ώρες. Του ζήτησε να τον αφήσει να υιοθετήσει το Γιωργάκη ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα Ινδίας- Πακιστάν. Παρακάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να ντυθεί σαν το Μουσάραφ ώστε να τον φοβάται λιγότερο. Είπε να του στείλουμε και τον κ. Ρέππα να αντιμετωπίσει τις φαγωμένες από την Εμρον Κορπορέισον συντάξεις και τους 35.000 απολυμένους της Φορντ.

Μας χιλιοπαρακάλεσε μάλιστα ο Τζορτζ Μπους να εκδώσουμε, ενόψει 2004, μια ιδιότυπη «Μονόπολι», το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι, με τα νησιά του Αιγαίου σε τουρκικό πλειστηριασμό-παζάρι και να βάλουμε στα σχολεία μας το πασίγνωστο παιχνίδι της κρεμάλας με βραβείο τη «17 Ν» κι ένα από τα σαρίκια του μουλά Ομάρ που παραχώρησε ευγενικά το νέο τμήμα ηθικών κρεματορίων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Ντάλας Τέξας. Ο δικός μας αρχηγός είπε ναι σε όλα αυτά τα αιτήματα. Γενναία. Εθελοντικά. Αυτοθυσιάστηκε. Εφτασε να υποσχεθεί μάλιστα πως θα στέλνει και δυο-τρία ευρώ μαζί μ' ένα κιλό χαλούμι κάθε βδομάδα στην Ουάσιγκτον προς ενίσχυση του ηθικού των τρομοκρατημένων φίλων μας. Για Χριστούγεννα και Πάσχα υποσχέθηκε δυο κεφαλάκια τρομοκρατών πιασμένων με αμερικάνικο λάσο.

Η τιμή της Μπλούζας δε χάθηκε. Περήφανοι ως Ελληνες δεχτήκαμε ένα εγκάρδιο «ο.κ. είστε μαζί μας». Μας άρκεσε, μα το Δία, το νεφεληγερέτη, που ως γνωστόν είχε και το παρατσούκλι Ξένιος. Τώρα ο Τζορτζ ξέρει ότι στα δύσκολα έχει πάντα ένα δυαράκι στα πατημένα Πατήσια να κρυφτεί. Ιστορία μιας Μπλούζας, έτσι θα τιτλοφορείται το βιβλίο απομνημονευμάτων όχι του Μακρυγιάννη πλέον αλλά της κυρίας Μαστροκώστα...


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ