Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρώνει το έδαφος για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου

Eurokinissi

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προετοιμάσει την επόμενη μέρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους αποτύπωσε στη χτεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο Κυρ. Μητσοτάκης, δείχνοντας ότι αυτό είναι το «νήμα» που συνδέει τόσο τις αποφάσεις σχετικά με την πανδημία όσο και για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης ή τα παζάρια με την τουρκική αστική τάξη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, και κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της 5ετίας από όταν εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝΔ, ξεχώρισε την προσήλωσή του στις «μεταρρυθμίσεις» και τις «μεγάλες αλλαγές» που πρέπει να γίνουν ώστε «να μπούμε σε φάση ανάκαμψης και ανάπτυξης». Ετσι εξήγησε το γεγονός ότι στην κυβέρνηση «δεν χάσαμε χρόνο, ψηφίζουμε κάθε βδομάδα σημαντικές αλλαγές. Στρώνουμε το έδαφος για να παίξουμε μπάλα μετά», εννοώντας τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές με τα πάνω από 100 αντιλαϊκά νομοσχέδια που πέρασαν εν μέσω πανδημίας για να υπηρετηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου.

Οπως είπε, δείχνοντας ότι η όποια διαχείριση γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, «όσα κάνουμε δεν είναι μόνο για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές αλλά και για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα». Μπορεί να μην είπε κουβέντα για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όμως δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει για ακόμα μεγαλύτερη αυστηρότητα στο πλαίσιο της ...εμπέδωσης της «ατομικής υπευθυνότητας». Αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, είπε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση «ενίσχυσε το ΕΣΥ το καλοκαίρι με περισσότερα κρεβάτια» και ότι «η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα συγκριτικά με άλλες χώρες», όπως και ότι «η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας», παρουσιάζοντας και μια σειρά από πίνακες. Κι αυτά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε ακόμα σκληρότερα λοκντάουν σε περιοχές και μια σειρά ειδικών μιλούν πλέον ανοιχτά για τρίτο κύμα.

Παράλληλα, επανέλαβε τις καθησυχαστικές δηλώσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, τονίζοντας ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις συμφωνίες της ΕΕ, που απαγορεύει στα κράτη να έχουν το δικό τους σχέδιο προμήθειας εμβολίων, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, αποδίδοντάς τις στο ότι «η ΕΕ έχει πράγματι μια πιο αργή διαδικασία αδειοδότησης».

Διαβεβαιώσεις για «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους

Στο ίδιο πλαίσιο, διαβεβαιώσεις παρείχε στους επιχειρηματικούς ομίλους και για την ταχεία εκταμίευση πόρων από το περιλάλητο «Ταμείο Ανάκαμψης», θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα «κινήθηκε με ταχύτητα» στη στήριξη του «επιχειρηματικού κόσμου».

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας ότι η «πίτα» των ενισχύσεων αφορά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν αναφέρθηκε στους μικρούς επαγγελματίες περιορίστηκε στην επίκληση της επιστρεπτέας προκαταβολής, στη δε παρατήρηση ότι είναι λεφτά που θα πρέπει να τα επιστρέψουν στο κρατικό ταμείο σύντομα, παρέπεμψε σε μέτρα που θα «εξετάσει» η κυβέρνηση «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή». Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, τέλος, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή, λέγοντας ότι «μέλημά μας είναι να δούμε πώς θα λειτουργήσουμε στις εκπτώσεις».

Κάλπικες προσδοκίες για τις ελληνοτουρκικές διευθετήσεις με ευρωατλαντική σφραγίδα

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για διεργασίες που αποτελούν κομμάτι των γενικότερων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, στους οποίους είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό η κυβέρνηση.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, η επανέναρξη «έρχεται σαν επιστέγασμα μιας εξωτερικής πολιτικής που έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα» τον τελευταίο χρόνο, αναφέροντας τις συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, τη συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες, την δρομολογούμενη επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ένα «πλέγμα συμμαχιών» - όπως το παρουσίασε - με χώρες του αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου. «Δεν είναι λίγα όλα αυτά μέσα σε 12 μήνες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση κινήθηκε με σκοπό να υλοποιήσει τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό, μέσα από τον οποίο προσδοκά την αναβάθμιση της αστικής τάξης, ενώ τόνισε με νόημα ότι η κυβέρνηση έδειξε ότι «μπορεί να λύσει διαφορές».

Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, και προκειμένου να ...ρυθμιστεί και η υπόθεση σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, είπε ότι «η κυβέρνηση επεδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών βάζοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, να μην υπάρχει ερευνητική δραστηριότητα εντός της ελληνικής ΑΟΖ, και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε τις διερευνητικές το 2016, για προσδιορισμό ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας πως «έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροχρόνιας συνεννόησης και επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία» και ζητώντας «να υπάρχει διάρκεια στη συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας», αποχή από προκλητικές ενέργειες.

Με βάση αυτά ισχυρίστηκε πως τάχα «είναι καλύτερο να συζητούμε εντός του συγκεκριμένου πλαισίου αντί να μην συζητάμε», σπεύδοντας να διαβεβαιώσει ότι «δεν πρόκειται καμία ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει» θέματα που εγείρει η Αγκυρα, όπως εύρος χωρικών υδάτων και ελληνικού εναέριου χώρου, αποστρατικοποίηση νήσων, «γκρίζες» ζώνες κ.λπ. Θέματα, βέβαια, που ανοίγει η τουρκική αστική τάξη ακριβώς μέσα σε αυτό το «πλαίσιο» που θέτουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο πολύπλευρο παζάρι για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σε καλό κλίμα και συνεχίζουν» τα ιμπεριαλιστικά παζάρια με σφραγίδα ΝΑΤΟ - ΕΕ (2021-03-19 00:00:00.0)
Made in ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και με τη σφραγίδα ενεργειακών ομίλων (2021-01-16 00:00:00.0)
Με ΝΑΤΟική «σκέπη» και όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο τραπέζι (2020-12-30 00:00:00.0)
Παζάρι εφ' όλης της ύλης με βάση προηγούμενους γύρους (2020-11-20 00:00:00.0)
Ξεκινούν οι διερευνητικές για τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις (2020-09-23 00:00:00.0)
«Ευρωατλαντικότερος» των Ευρωατλαντικών ο ΣΥΡΙΖΑ (2020-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ