Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021
Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για ανάκαμψη, διευρύνονται οι ενισχύσεις στο κεφάλαιο

Το χαμήλωμα του πήχη της ανάκαμψης για το 2021 επιβεβαιώνεται πλέον και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΝΔ, ενώ σε δυσμενέστερη επανεκτίμηση των δεδομένων αναμένεται να προχωρήσει και η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην ΕΕ, στο πλαίσιο της νέας έκθεσης με τις Χειμερινές Προβλέψεις 2021, που θα δημοσιοποιηθεί πριν από τα μέσα Φλεβάρη.

«Είναι μία δύσκολη χρονιά, εκτιμούμε ότι θα καλύψουμε μέρος των απωλειών του 2020, αλλά η κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα από τις εκτιμήσεις που είχαμε εντάξει στον κρατικό προϋπολογισμό», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ενώ σε ό,τι αφορά την κρατική στήριξη και χρηματοδότηση τομέων και κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν απεριόριστες ανάγκες αλλά περιορισμένοι πόροι που προσπαθούμε να διευρύνουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά επιβεβαίωσε και τις πρώτες αστοχίες του φετινού κρατικού προϋπολογισμού στην κατεύθυνση διεύρυνσης των λεγόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τα οποία στον επόμενο τόνο σχεδιάζεται να φορτωθούν για μια ακόμη φορά στις πλάτες του λαού. Οπως είπε, «τα μέτρα του 2021 θα είναι περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ», δηλαδή περισσότερα από αυτά που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ώρα δεν τίθεται ζήτημα κατάθεσης συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό ανάλογα με το μέγεθος των μέτρων που θα ξεδιπλωθούν στη συνέχεια με γνώμονα τη στήριξη της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.

Διευρυμένο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων στο κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε και σε νέα επέκταση του λεγόμενου Προσωρινού Πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, από το οποίο αναμένεται να επωφεληθούν και οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Μάλιστα, πρόκειται για την 5η κατά σειρά τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου, η οποία αφορά τόσο τη διόγκωση των ποσών που προβλέπονται, όσο και τη χρονική επέκτασή τους με γνώμονα την εξέλιξη της κρίσης.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα παρακάτω:

Δυνατότητα μετατροπής των λεγόμενων επιστρεπτέων μέτρων (επιστρεπτέα προκαταβολή, εγγυήσεις, δάνεια) σε άλλες μορφές κρατικής ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις, όπως επιχορηγήσεις.

Διπλασιασμός των ορίων ενισχύσεων, στη βάση του οποίου χορηγείται και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς αυξάνονται από 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση σε 1,6 εκατ. ευρώ κ.ά.

Αύξηση του ορίου των ενισχύσεων για την κάλυψη των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, από τα 3 εκατ. ευρώ που είχε καθοριστεί με πρόσφατη τροποποίηση, στα 10 εκατ. ευρώ.

Παράταση της εφαρμογής του προσωρινού πλαισίου έως το τέλος του 2021, από τον Ιούνη του 2021 που είχε καθοριστεί με την προηγούμενη τροποποίηση.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την πρόβλεψη για αύξηση της κρατικής επιδότησης για πάγιες ανάγκες των επιχειρήσεων (στα 10 εκατ. από 3 εκατ.) επισημαίνει ότι «είναι ακόμα ένα μέσο για να επεκτείνει περαιτέρω το "δίχτυ" ασφαλείας που έχει ήδη στηθεί με τα μέχρι σήμερα μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ