Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξι σχήματα στον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα σχέδια κυβέρνησης - εκκαθαριστή να παραδώσουν στα μονοπώλια τις εγκαταστάσεις και τη μεταλλευτική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, μαζί με πλήθος εγγυήσεων για σίγουρη κερδοφορία, μέσα από ένα νέο πακέτο «διευκολύνσεων» για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών από τον νέο ιδιοκτήτη.

Χτες ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ότι συνολικά έξι επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ΛΑΡΚΟ, και συγκεκριμένα η βρετανική «Commodity & Mining Insight Ireland Limited», η κοινοπραξία της «ΓEK TEΡNA» με την «SA - AD Holdings AG», εταιρεία με έδρα την Ελβετία, η «Μυτιληναίος», η «Solway Investment Group», επίσης με έδρα την Ελβετία, η «Tharisa PLC», εταιρεία με έδρα την Κύπρο, και η «Trafigura Group Pte», με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Αν και οι προθέσεις τους για το πώς σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη ΛΑΡΚΟ δεν έχουν γίνει γνωστές, το ενδιαφέρον των ομίλων δείχνει τις παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, την οποία μέχρι σήμερα η κυβέρνηση παρουσίαζε ως «βαρέλι δίχως πάτο», προκειμένου να απαλλαγεί ευκολότερα από τους εργαζόμενους και να προωθήσει τα διαλυτικά της σχέδια. Το τελευταίο διάστημα όμως ο «αέρας» άλλαξε και η ΛΑΡΚΟ μετατράπηκε σε τεφαρίκι για τους επίδοξους αγοραστές, με κερδοφόρες προοπτικές, υπό το φως και των κρατικών εγγυήσεων για αμέριστη στήριξη στα επενδυτικά τους σχέδια.

Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, λόγω και της δραστηριοποίησής της στον τομέα της επεξεργασίας και παραγωγής υλικών που χρησιμοποιούνται στην αποθήκευση Ενέργειας, είναι μεγάλες. Οπως όμως μέχρι σήμερα «στέναζαν» στο πλαίσιο της παραγωγής που υπηρετεί τα συμφέροντα των ομίλων, έτσι και τώρα η όποια αξιοποίησή τους θα γίνει με κριτήριο τα κέρδη των ομίλων που θα τη βάλουν στο χέρι και όχι για τις ανάγκες του λαού.

Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία ο αγώνας των εργαζομένων να μη χάσει κανείς τη δουλειά του, να μην αλλάξει η παραγωγική δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Προκειμένου να εκβιαστούν οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν τετελεσμένα σε βάρος τους, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των Σωματείων με το υπουργείο Εργασίας ειπώθηκε ότι αν δεν τελεσφορήσουν οι διαγωνισμοί η ΛΑΡΚΟ θα οδηγηθεί στο «λουκέτο». Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι ακόμα περιμένουν την απάντηση των αρμόδιων υπουργείων στην επιστολή των Σωματείων με την οποία δηλώνουν ότι αρνούνται να συναινέσουν στις απολύσεις τους και ζητούν εγγράφως τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους...

Υπενθυμίζουμε ότι ο διεθνής διαγωνισμός αφορά την παραχώρηση των δημόσιων μεταλλείων σε Λάρυμνα και Λούτσι, «πακέτο» με τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, τις εγκαταστάσεις και όλο τον εξοπλισμό. Παράλληλα «τρέχει» και ο ξεχωριστός διαγωνισμός που έχει προκηρύξει ο ειδικός εκκαθαριστής για τη ΛΑΡΚΟ, με την προθεσμία να λήγει σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ