Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με «πατέντα» για τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων

Στην εξασφάλιση των πατεντών των εμβολίων και στη δημιουργία δεξαμενής πατεντών, προτάσεις που παραπέμπουν σε νέο γύρο παζαριών και προνομίων για τις φαρμακοβιομηχανίες επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του να θέτει την πρόταση αυτή και στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Την ίδια ώρα, σε άρθρο του στο «Politico», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτικός για τη βάση της πρότασής του διασαφηνίζοντας ότι «...χρειάζεται να είμαστε κατηγορηματικοί, προκειμένου να εξασφαλισθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία με τους κατόχους πατεντών στη βάση της καλής πίστης και στη λογική απόδοσης επένδυσης, οι οποίες αποτέλεσαν ήδη το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν προηγούμενες διαπραγματεύσεις της ΕΕ». Καλεί, δηλαδή, στο ίδιο πλαίσιο που οδηγεί στα σημερινά αδιέξοδα, αυτό του φαρμάκου - εμπόρευμα, των πατεντών και της διασφάλισης της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχάνων, οι λαοί να ξαναπληρώσουν τη νύφη, ώστε η ΕΕ να αγοράσει τις πατέντες και άλλες «ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες με εγκαταστάσεις παραγωγής εντός και εκτός της ΕΕ που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη συμπαραγωγή των εμβολίων συνεισφέροντας σε αυτήν την προσπάθεια». Μάλιστα, την ώρα που οι φαρμακοβιομήχανοι εκβιάζουν αδίστακτα, στέλνουν τα εμβόλια εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερο κέρδος κ.ο.κ., ο Αλ. Τσίπρας σπεύδει να πει ότι αυτό «δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εχθρική κίνηση προς τη φαρμακευτική βιομηχανία, που έχει συμβάλει σημαντικά στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας»! Και κατόπιν όλων αυτών, ο Αλ. Τσίπρας διακηρύσσει υποκριτικά ότι «τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα»...

Στο μεταξύ, αντίστοιχες προτάσεις διαχείρισης για λογαριασμό του κεφαλαίου, που παρουσιάζονται με «φιλολαϊκό» μανδύα, θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα σε σειρά θεματικών εκδηλώσεων όπως προανήγγειλε ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του την περασμένη Παρασκευή στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συζήτησε την εισήγηση της Επιτροπής Θέσεων για το επερχόμενο συνέδριο του.

Οι θεματικές θα αφορούν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην «ατζέντα» που βάζουν οι ανάγκες του κεφαλαίου σε μια σειρά θεμάτων όπως το Σχέδιο Ανάκαμψης της οικονομίας και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» για την εργασία, για «κοινωνικά αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση», τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, το ΕΣΥ, το «νέο μοντέλο διακυβέρνησης» κ.ο.κ.

Με φόντο και τα διάφορα κείμενα των «τάσεων», ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε απ' όλους να συμβάλουν εποικοδομητικά στο «εναλλακτικό» για το κεφάλαιο σχέδιο, ζητώντας το επόμενο διάστημα όλες οι εκδηλώσεις να αφορούν συντεταγμένες συλλογικές διαδικασίες του κόμματος και όχι με αναφορά σε επιμέρους απόψεις.

Ενώ δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει στους αγώνες εργαζομένων, νεολαίας, για να τους στρέψει στην κατεύθυνση της κυβερνητικής εναλλαγής στον ίδιο πάντα «μονόδρομο» του κεφαλαίου, τόνισε πως η υποτιθέμενη «προοδευτική συμμαχία δεν είναι μια ευκαιριακή αλλά μια στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, με στόχο την εκλογική νίκη και την προοδευτική διακυβέρνηση», ζητώντας το επόμενο διάστημα «να υλοποιήσουμε αυτήν τη στρατηγική επιλογή σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς χώρους. Στο συνδικαλιστικό χώρο, στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία και ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο χώρο του πολιτισμού και της διανόησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεπής με την αντιλαϊκή στρατηγική που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού(2021-04-03 00:00:00.0)
Εντείνονται οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί γύρω από τα εμβόλια(2021-03-12 00:00:00.0)
«Λιβανίζουν» το Φάρμακο - εμπόρευμα...(2021-02-17 00:00:00.0)
Να εξασφαλιστούν όλα τα διαθέσιμα, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα(2021-02-12 00:00:00.0)
Εξετάσεις στη λυκοσυμμαχία(2013-11-29 00:00:00.0)
Ευπρόσδεκτη η στήριξη από τον Καμμένο(2012-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ