Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΘΑ
Τίμησε τους νεκρούς των Ιμίων

25 χρόνια συμπληρώθηκαν την Κυριακή από την κορύφωση της κρίσης στα Ιμια, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο των Χ. Καραθανάση, 34 ετών, αντιναύαρχου και κυβερνήτη, Π. Βλαχάκου, 31 ετών, αντιναύαρχου και συγκυβερνήτη, και του πλοίαρχου Ε. Γιαλοψού, 29 ετών, χειριστή συσκευών, οι οποίοι επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο.

Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της απώλειάς τους, αντιπροσωπεία της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) κατέθεσε χτες λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων, στη συμβολή της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας και των οδών Ρηγίλλης και Μουρούζη.

Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι τρεις συνάδελφοι του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελούσαν πλήρωμα του ελικοπτέρου που κατέπεσε ξημερώματα της 31/1/1996 στα Ιμια, είναι το ανθρώπινο τίμημα της κρίσης των Ιμίων, που δυστυχώς δεν είναι και το μόνο.

Με την κρίση εκείνη ανοίχθηκε ο δρόμος για τη συνολική αμφισβήτηση του καθεστώτος στο Αιγαίο, ενώ, με ευθύνη της κυβέρνησης Σημίτη, οι ΗΠΑ αναγορεύθηκαν - επαναβεβαιώθηκαν ως επιδιαιτητές. Μετά από εκείνο το θλιβερό γεγονός ακολούθησε η αναγνώριση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "νόμιμων" και "ζωτικών συμφερόντων" της Τουρκίας στο Αιγαίο και ύπαρξης "μεθοριακών διαφορών", με τις Συμφωνίες της Μαδρίτης (1997) και του Ελσίνκι (1999) στο πλαίσιο Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντίστοιχα.

Εδώ και ένα χρόνο συνεχίζεται από την πλευρά της Τουρκίας έντονη επιθετικότητα, που οδήγησε στην παρουσία, μεταξύ άλλων, των στόλων των δύο χωρών σε θέσεις ετοιμότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η όλη κατάσταση απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι αυτή η στάση της γειτονικής και "συμμάχου" χώρας στο ΝΑΤΟ έχει την ανοχή, αν όχι την ενθάρρυνση των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ. Αποκαλύφθηκε περίτρανα η αλήθεια, ότι οι λυκοσυμμαχίες αυτές ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας διασφαλίζουν, όπως διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας προσπαθούν να πείσουν το λαό, ούτε γενικότερα είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Θεωρούμε απαράδεκτο οι ελληνικές κυβερνήσεις να συνεχίζουν να παραχωρούν βάσεις και ένοπλες δυνάμεις προς τις λυκοσυμμαχίες αυτές, για τις επιδρομές τους απέναντι σε άλλους λαούς.

Στις μέρες μας η κυβέρνηση της ΝΔ δαπανά τεράστια ποσά για νέες "αγορές του αιώνα" σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές επιταγές, ενώ παράλληλα οδηγεί το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, περιορίζει δικαιώματα και δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού από την πανδημία.

Η ΚΕΘΑ πιστεύει ότι για να ανοίξει ο δρόμος στην κατεύθυνση κάλυψης των αναγκών των λαών της περιοχής και της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας τους, απαιτείται ο λαός να αγωνιστεί για: Αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ