Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Να μην περάσει το κυβερνητικό σχέδιο παραπλάνησης και εφησυχασμού

Αγωνιστικά «υποδέχτηκαν» οι αγροτοκτηνοτρόφοι τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που περιόδευσε στην Κρήτη

Από την αγωνιστική υποδοχή του υπουργού στα Χανιά
Από την αγωνιστική υποδοχή του υπουργού στα Χανιά
Με μια τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κρήτη προσπάθησε η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να εκτονώσει την αγανάκτηση χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων για τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο υπουργός συναντήθηκε με βουλευτές της Κρήτης, δημάρχους, τον περιφερειάρχη αλλά και εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, αγροτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και επιστημονικών φορέων.

Στις ανακοινώσεις που έγιναν μετά τις συναντήσεις, ο υπουργός επικαλέστηκε τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%. Ταυτόχρονα, όμως, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τη στρατηγική της, τονίζοντας ότι αυτό το «αναπτυξιακό εργαλείο» της εμπορευματοποίησης της γης θα ολοκληρωθεί. Αλλωστε πρόκειται για μεταρρύθμιση που προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο, με την καταγραφή της κρατικής γης και τη συγκέντρωσή της από το κράτος, τον περιορισμό της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, να αποτελούν προϋπόθεση για να εξυπηρετηθούν με καλύτερους όρους τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Τουρισμού και των Κατασκευών.

Την ίδια ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού «υποδέχτηκαν» αγωνιστικά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετέχοντας στις κατά τόπους κινητοποιήσεις που οργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε Ηράκλειο και Χανιά, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Να είναι δωρεάν και χωρίς κανένα παράβολο οι αντιρρήσεις, να παραταθεί η προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων τουλάχιστον για έναν χρόνο, να μην επιστραφούν ενισχύσεις που έλαβαν βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, να εξασφαλιστούν η συνέχιση καταβολής τους και η συνέχεια της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας, να δοθεί η δυνατότητα χρήσης των δασικών εκτάσεων που κατά το παρελθόν εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια, για αλλαγή της χρήσης, και να καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης από βιοπαλαιστές αγρότες, να μην αναγνωριστούν οι καταπατήσεις μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών, να εξασφαλιστούν το αναγκαίο προσωπικό, τα μέσα και οι πόροι στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να ολοκληρώνονται εγκαίρως οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασών.

Με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων επισημαίνει:«Φαίνεται ότι με τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μπορούν να ασκηθούν πιέσεις και να έχουμε κάποια αποτελέσματα. Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση μέχρι να δούμε τα αιτήματά μας να υλοποιούνται στην πράξη».

Αντίστοιχα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Αστερουσίων καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου τονίζουν:«Συνεχίζουν να ζητούν να αποδείξουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες γης που καλλιεργούμε και βόσκουμε από τους παππούδες μας, να πληρώνουμε παράβολα, τοπογραφικά. Με τις εξαγγελίες αυτές δεν αλλάζει το γεγονός ότι κινδυνεύουμε να μας πετάξουν από τη γη που καλλιεργούμε! Ακόμα όμως και αυτές οι ανεπαρκείς εξαγγελίες δεν θα γίνονταν αν δεν υπήρχε ο λαϊκός ξεσηκωμός στην Κρήτη. Συνεχίζουμε τον αγώνα».

Οι όποιες διορθώσεις δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα των δασικών χαρτών

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή τη σύσκεψη των βουλευτών της ΠΕ Ηρακλείου με τον υπουργό Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η κυβέρνηση, μπροστά στη γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις αγροτοκτηνοτρόφων επιχείρησε, με τον ερχομό του υπουργού στην Κρήτη, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να εκτονώσει την αγανάκτηση των Κρητικών δεσμευόμενος να προχωρήσει σε διορθώσεις στην ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Οι όποιες διορθώσεις όμως επί της ουσίας δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα των δασικών χαρτών. Δεν αναιρούν τον κύριο στόχο, που είναι η αξιοποίησή τους ως εργαλείου για την εμπορευματοποίηση της γης. Για να δοθεί από το κράτος "προίκα" στους μονοπωλιακούς ομίλους, διευκολύνοντας την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον Τουρισμό και στις Κατασκευές. Σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο συγκλίνουν όλα τα κόμματα (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - Ελ. Λύση - ΜέΡΑ 25), εκτός του ΚΚΕ, που θεωρεί ότι η γη δεν είναι εμπόρευμα.

Θύματα θα είναι οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, καθώς και οι μικροί ιδιοκτήτες. Τη διόρθωση λαθών κατά τη σύνταξη των χαρτών καλούνται να επωμιστούν οι ελάχιστοι υπάλληλοι των Δασικών Υπηρεσιών, οδηγώντας τους σε εργασιακή εξουθένωση.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις, με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων. Από αυτήν την άποψη το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται για το δίκιο τους. Η σημαία του αγώνα ποτέ δεν υποστέλλεται μέχρι την τελική δικαίωση!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ