Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Στη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς

Πάτρα
Πάτρα
Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, μέλη κλαδικών και επιχειρησιακών Συνδικάτων βρέθηκαν σε θέσεις απεργιακής φρουράς. Στις πύλες εργοστασίων, λιμανιών, στις εισόδους κτιρίων, κρατώντας πανό και μοιράζοντας ανακοινώσεις, με συνθήματα και κουβέντα με τον εργατόκοσμο καλούσαν στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλες τις πόλεις. Εδωσαν απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία, στις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις και μηχανισμούς, αλλά και κουράγιο σε εκατοντάδες εργαζόμενους για να κάνουν το βήμα, να απεργήσουν.

Στην Αττική, στο λιμάνι του Πειραιά, ναυτεργάτες, μέλη των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΡΠΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ βρέθηκαν στους καταπέλτες των πλοίων, συμβάλλοντας να υλοποιηθεί η απεργιακή απόφαση: Να μην κουνηθεί προπέλα, όπως κι έγινε. Μαζί τους ήταν και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στις πύλες του λιμανιού του Πειραιά, το σωματείο Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ), των λιμενεργατών στις προβλήτες 2 και 3 ανάρτησε πανό, καλώντας στην απεργία και τις συγκεντρώσεις. «Ζήτω η 1η Μάη - Κάτω τα ξερά σας από το 8ωρο, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες» έγραφε ένα από τα πανό που στήθηκαν στις πύλες της COSCO, με τους λιμενεργάτες συσπειρωμένους στο σωματείο τους να απεργούν καθολικά. Η απεργιακή φρουρά συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αφού το λιμάνι του Πειραιά νέκρωσε απ' άκρη σ' άκρη. «Οι λιμενεργάτες δίνουν το σήμα της κλιμάκωσης του αγώνα απέναντι στο νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής, ενώ όπως είπε ήδη το σωματείο αποφάσισε τη συμμετοχή του στη σύσκεψη συντονισμού και κλιμάκωσης της δράσης τη Δευτέρα στο Πεδίον Αρεως.

ΕΒΓΑ, Αθήνα
ΕΒΓΑ, Αθήνα
Μέλη του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων του κλάδου σε Κρυονέρι, Μενίδι, Μεσόγεια και νότια. Επίσης, πραγματοποίησαν εξόρμηση στην επιχείρηση «ΜΕΓΑ» στο Μενίδι, καλώντας και σε συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 16 Μάη.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής βρέθηκε στο Κέντρο Διαλογής της «Γενικής Ταχυδρομικής», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει εντείνει την επίθεσή της στους εργαζόμενους με το κλείσιμο καταστημάτων, τις απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις μισθών κ.ά.

Απεργιακές περιφρουρήσεις έκανε το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής σε εργοστάσια όπως «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ΕΒΓΑ, TASTY κ.α.

Στην Πάτρα, απεργιακές φρουρές στήθηκαν στις κεντρικές αποθήκες του Ανδρικόπουλου, στις μεταλλικές κατασκευές «Λιαρομάτης» και στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν». Γιγαντοπανό αναρτήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας για την απεργία.

Στην Τρίπολη, απεργοί βρέθηκαν στην πύλη του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών με πανό, δηλώνοντας: «Δεν θα γίνουμε σκλάβοι τον 21ο αιώνα - Διεκδικούμε δουλειά - ζωή με δικαιώματα».

Στη Λάρισα, τα σωματεία οικοδόμων και ξύλου βρέθηκαν στο εργοτάξιο του «Αρμού», και στην «Alfa Wood», το Σωματείο Τροφίμων στη «Μέλισσα» και την «Intercomm Foods», το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών στο «Απολλώνιο». Ταυτόχρονα, εξορμήσεις έγιναν σε χώρους του δήμου, στον ΟΤΕ και αλλού.

Περιφρούρηση έγινε σε χώρους δουλειάς στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου. Εργαζόμενοι και αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας το βράδυ της Τετάρτης και στην αλλαγή της βραδινής βάρδιας βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου της «Coca Cola» στο Σχηματάρι. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε στην αλλαγή της πρωινής βάρδιας της Πέμπτης, στο εργοστάσιο της «Eurodrip» από εργαζόμενους και το επιχειρησιακό Σωματείο, όπου η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ήταν καθολική.

Πτολεμαΐδα
Πτολεμαΐδα
Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, τα συνδικάτα των Οικοδόμων σε Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη έδωσαν και τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας τους στις πύλες των εργοταξίων. Δυνάμεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης μαζί με άλλα σωματεία βρέθηκαν τόσο στην πύλη του εργοταξίου κατασκευής της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V όσο και στο εργοτάξιο αποθείωσης της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπου το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα κόστισε τη ζωή σε δύο εργάτες.

Στις Φέρες Εβρου, η συνέλευση των εργαζομένων στο εργοτάξιο του Φράχτη είχε αποφασίσει ότι η Πέμπτη 6 Μάη θα είναι για τους οικοδόμους μέρα απεργίας, βάζοντας στο στόχαστρο τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα του έργου με τις καθυστερήσεις πληρωμών, τις απολύσεις και την εντατικοποίηση της δουλειάς. Μέλη του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας περιφρούρησαν την απόφαση του σωματείου τους, δίνοντας το «παρών» από το πρωί στην πύλη του εργοταξίου.


Ηράκλειο Κρήτης
Ηράκλειο Κρήτης

Tρίπολη
Tρίπολη

Λιμάνι Πειραιά
Λιμάνι Πειραιά

Στις προβλήτες της COSCO
Στις προβλήτες της COSCO

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ