Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Μαχητική συγκεντρώση στον Πειραιά

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στον Πειραιά την Πέμπτη, για να τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά. Ναυτεργάτες, οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, ναυτιλιακοί και τουριστικοί υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο, σωματεία συνταξιούχων, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, εκπαιδευτικοί και παιδιά Δημοτικών Σχολείων πλημμύρισαν το πρωί της Πέμπτης την πλατεία Καραϊσκάκη.

Η μάχη δόθηκε από τα ξημερώματα στους καταπέλτες των πλοίων στο λιμάνι, όπου απεργοί από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» , ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΡΠΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ περιφρούρησαν την απεργία τους, ενώ στις πύλες του λιμανιού του Πειραιά το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ανάρτησε πανό καλώντας στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Αναφερόμενος στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, σημείωσε ότι δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αφού «εντάσσεται στον στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για πιο φτηνή και "ευέλικτη" εργατική δύναμη». Οπως εξήγησε, το κεφάλαιο «στοχεύει πάντα στη διεύρυνση των ορίων του εργάσιμου χρόνου. Ταυτόχρονα "εξοικονομεί" και εργατικά χέρια, επιβάλλοντας σε λιγότερους να κάνουν την ίδια δουλειά που κανονικά θα έκαναν περισσότεροι». Και ξεκαθάρισε ότι «σήμερα με μεγαλύτερη ορμή υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, προβάλλοντας τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες».

Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση απήθυνε και ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής. Υπογράμμισε ότι «σε όλο το διάστημα της πανδημίας τα σωματεία μας, μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, δώσαμε μάχη βάζοντας στην άκρη περιορισμούς και τηρώντας όσο κανείς τα μέτρα προστασίας, και απαιτήσαμε μέτρα για να μην επικρατήσει ασυδοσία στους χώρους δουλειάς, για να αναγκαστούν η εργοδοσία και η κυβέρνηση να πάρουν μέτρα ελέγχου και προστασίας». Αναφερόμενος στη μάχη που δίνεται για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, υπογράμμισε ότι «εξαρτάται από την αποφασιστικότητα του αγώνα μας, να τους αναγκάσουμε για μία ακόμα φορά να υπογράψουν. Ξέρουμε ότι ποτέ και τίποτα δεν μας χαρίστηκε και δεν θα μας χαριστεί».

Στο τέλος της συγκέντρωσης το ψήφισμά της διαβάστηκε από τον Θανάση Ευαγγελάκη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), και ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου διατρανώθηκε η φωνή του εργατικού κινήματος με συνθήματα όπως: «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», «Πρόοδος δεν είναι η σύγχρονη σκλαβιά, καμία θυσία για τα αφεντικά», «Λάστιχο ωράριο - λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή».

Κατά τη διάρκεια της πορείας το ψήφισμα επιδόθηκε διαδοχικά στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Στη συγκέντρωση και πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτή Πειραιά του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ