Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
«Οχι» στον εργασιακό μεσαίωνα, διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας

Λάρισα
Λάρισα
Στη Λάρισα, εκατοντάδες εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, φοιτητές και μαθητές, έδωσαν μαχητικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος.

Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τα χαράματα, όταν μέλη των σωματείων περιφρούρησαν την απεργία σε μια σειρά χώρους δουλειάς. Σημαντική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στο εργοτάξιο του Αρμού, όπου απέργησε το 90% των εργαζομένων, και στην «Alfa Wood».

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο που ετοίμασαν το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν την επιστροφή «στον μεσαίωνα και τη δουλειά "ήλιο με ήλιο" σε μια εποχή που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευθεί».

Η συγκέντρωση έκλεισε με τους εργάτες να τραγουδούν με υψωμένες γροθιές τη «Διεθνή». Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στην πλατεία Εργατικού Κέντρου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των σωματείων, των μαζικών φορέων, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην προτομή του Τάκη Γαργαλιάνου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου ο οποίος εκτελέστηκε το 1949.

Τρίκαλα
Τρίκαλα
Στον υπόλοιπο νομό έγιναν συγκεντρώσεις με μαζική συμμετοχή εργατών και αγροτών σε Τύρναβο, Ελασσόνα και Φάρσαλα, κόντρα στην υπονομευτική δράση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στα Τρίκαλα, σημαντική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργατών της ΦΑΓΕ και άλλων εργοστασίων τροφίμων, ενώ μαχητικό «παρών» έδωσαν και εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές. Στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση με τη συμμετοχή εργατών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, υγειονομικών και αγροτών. Στον Βόλο, το πρωί πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις για την περιφρούρηση της απεργίας σε εργοστάσια μετάλλου, και το απόγευμα μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Δημητριάδος, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο σημείο όπου δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής ο εργάτης Νίκος Μπουμπατζής, στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που έγιναν στον Βόλο το 1936. Πολύ συγκινητικό ήταν το δρώμενο της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Βόλου, που με τη συνοδεία μουσικών οργάνων τραγούδησαν μαζί με τους συγκεντρωμένους το «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες» του ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου, με την υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Συγκέντρωση έγινε και στον Αλμυρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ