Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση στην Πάτρα

Με μια μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση, δεκάδες σωματεία, συνδικάτα και φορείς της Πάτρας τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά, δίνοντας την πρώτη απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. «8ωρο, Ασφάλιση, σύνταξη, Υγεία - δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία!», βροντοφώναξαν οι απεργοί, σε μια συγκέντρωση που ξεκίνησε με καλλιτεχνικό αφιέρωμα από το μουσικό σχήμα «Ρέπλικα» και ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η δημοτική αρχή της Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε η Γιώτα Παναγοπούλου, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Στη συνέχεια ο Νίκος Διαμαντόπουλος, από την Ενωση Τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με τη μείωση εξειδικευμένου προσωπικού, τα ασυντήρητα δίκτυα, τις άθλιες συνθήκες εργασίας για όσους απασχολούνται στους εργολάβους, αλλά και τα εργατικά «ατυχήματα» που πληθαίνουν στον κλάδο. «Μέσα σε λίγους μήνες μετρήσαμε 7 νεκρούς συναδέλφους μας, 2 στη Ζάκυνθο, 3 στην Εύβοια και 2 στην Κοζάνη. Ξεχειλίζει η οργή μας το τελευταίο διάστημα. Για μας όλοι αυτοί οι θάνατοι συναδέλφων μας είναι δολοφονίες και εγκλήματα των διοικήσεων της ΔΕΗ και των εργολάβων, είναι εγκλήματα της κυβέρνησης», τόνισε.


Τις επιπτώσεις του αντεργατικού νομοσχεδίου στους εμποροϋπαλλήλους ανέδειξε η Αναστασία Ζάγκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον όμιλο «Σκλαβενίτη» νομού Αχαΐας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νίκος Αντωνόπουλος από το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μέριμνα», η Φρόσω Ανδριοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Φυλάκων και Καθαριστριών Δήμου Πατρέων, ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος από τον Σύλλογο Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας - Πειραιώς και ο Αλέκος Θανόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών.

Στην κεντρική ομιλία ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε στους αιματοβαμμένους αγώνες της εργατικής τάξης, από το Σικάγο και την Καισαριανή μέχρι και σήμερα. «Δεν θα πληρώσουμε ξανά το μάρμαρο μιας κρίσης για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς. Είμαστε εδώ για να προασπίσουμε το δίκιο μας, είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα των χιλιάδων νεκρών συναδέλφων μας σε όλο τον κόσμο, που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο των δικών μας αγώνων, των δικών μας διεκδικήσεων, αυτοί είναι η συνείδηση της τάξης μας», υπογράμμισε. Μπροστά στο νομοσχέδιο - έκτρωμα με το οποίο η κυβέρνηση επιτίθεται στο 8ωρο και τη συνδικαλιστική δράση, απηύθυνε κάλεσμα αγώνα: «Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν! Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους μας. Απαιτούμε να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση το άθλιο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, τη μεγαλύτερη κατάκτηση των εργατών. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας! Αυτός ο αγώνας μας θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές, είναι ένας αγώνας για το δίκιο μας», ξεκαθάρισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πετύχαμε μια πρώτη νίκη!» (2024-06-20 00:00:00.0)
Από πόλη σε πόλη το μήνυμα του ξεσηκωμού σε όλη τη χώρα (2021-06-04 00:00:00.0)
Απαίτησαν μέτρα προστασίας και καταδίκασαν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης (2021-04-23 00:00:00.0)
Αγωνιστικό προσκλητήριο (1998-08-05 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις καταδίκης (1998-08-04 00:00:00.0)
Μαζικά στην Πάτρα (1998-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ