Κυριακή 27 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πρόβλημα ανεργίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδωσε το Δεκέμβρη στη δημοσιότητα έκθεση για το πρόβλημα της ανεργίας, που αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο του Κογκρέσου και, επίσης, να ανακινηθεί από τον Πρόεδρο Μπους στο μήνυμά του προς το Εθνος στις 29 του Γενάρη. Η δημοσίευση της έκθεσης αυτής, σύμφωνα με την οποία οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τα 8,3 εκατομμύρια, συνέπεσε με δημόσια ομιλία του γερουσιαστή Τομ Ντάστλι, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την αναζωπύρωση της οικονομίας της χώρας.

Ο Ντάστλι υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης του συστήματος αποζημίωσης των άνεργων και υγειονομικής φροντίδας για τους απολυόμενους εργάτες. Απέρριψε τον ισχυρισμό του Μπους, ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 του Σεπτέμβρη καταβαράθρωσαν την οικονομία, παρατηρώντας πως ο κυριότερος λόγος γι' αυτό ήταν η περικοπή της φορολογίας, ιδιαίτερα των μονοπωλίων, η οποία κατέφαγε πάνω από το μισό του πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, η ίδια αυτή έκθεση για την ανεργία προκάλεσε την αγανάκτηση του προέδρου της εργατικής συνομοσπονδίας AFL-CIO, Τζον Σουίνι, που χαρακτήρισε τις στατιστικές της μια «θλιβερή υπενθύμιση» για την κατεπείγουσα ανάγκη ομοσπονδιακής δράσης για βοήθεια προς τους ανέργους και αποκάλεσε την αδιαφορία του Προέδρου Μπους και των ρεπουμπλικανικών μελών του Κογκρέσου να πάρουν μέτρα «μια προσβολή στους άνδρες και τις γυναίκες, που εργάζονται για να ζήσουν».

Την πιο πάνω έκθεση για την ανεργία, πρόβαλαν αμέσως οι σοφολογιότατοι της Ουόλ Στριτ σαν ένδειξη πως η ύφεση πάτωσε και πως η ανάρρωση απέχει μόλις μερικές βδομάδες.

Από την πλευρά του, ο Βίκτορ Ζάρνοβιτς, ανώτατος εταίρος της οργάνωσης «Κόνφερανς Μπορντ», είναι ακόμα πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι είναι «κατανοητό» πως η ύφεση τερματίστηκε το Δεκέμβρη του 2001.

Ωστόσο, τόσο ο Τζαρέντ Μπερνστάιν, όσο και ο Αρτ Πέρλο, διαφωνούν ριζικά με τις ρόδινες αυτές προφητείες. Ο Μπερνστάιν, οικονομολόγος του «Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής», δήλωσε στην εφημερίδα «Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ» (PWW), όργανο του ΚΚ ΗΠΑ, ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν το 2002 και το ποσοστό ανεργίας θα φτάσει στο 6,5% πριν από το τέλος αυτού του χρόνου. «Το ποσοστό της ανεργίας, όχι το χρηματιστήριο, είναι ο πραγματικός δείκτης κατά πόσο ή όχι η οικονομία άρχισε την επανόρθωσή της», τόνισε.

Ο Πέρλο, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του ΚΚ ΗΠΑ, είπε πως οι οικονομολόγοι της Ουόλ Στριτ έχουν μόνο ένα μέτρο - τα κέρδη των εταιριών - για να προφητεύσουν μιαν ανάρρωση. «Αν πάνε επάνω, η οικονομία βρίσκεται σε ανάρρωση. Αν όχι, η ύφεση συνεχίζεται». Και πρόσθεσε: «Αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς, οι εργαζόμενοι μπορεί να αναμένουν απολύσεις, χαμηλότερους πραγματικούς μισθούς και λιγότερα οφέλη μέσα στους ερχόμενους μήνες. Οι πολιτειακοί και δημοτικοί προϋπολογισμοί συσφίγγονται, που σημαίνει υψηλότερους φόρους αν εργάζεσαι, ένα κουρελιασμένο... δίκτυο ασφάλειας αν είσαι άνεργος και μειούμενες δημόσιες υπηρεσίες για τον καθένα».

Ο Σκοτ Μάρσαλ, εργατικός γραμματέας του ΚΚ, ζήτησε να γίνει μια «μεγάλη επισκευή» του προγράμματος ασφάλισης των άνεργων. «Λιγότεροι από το 40% των άνεργων έχουν ωφελήματα», είπε. «Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι τα έχουν εξαντλήσει και περίπου ένα εκατομμύριο εργάτες έχουν χάσει την υγειονομική ασφάλιση αφότου άρχισε η ύφεση. Οι αριθμοί αυτοί είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν, που σημαίνει πρόσθετα δεινά εκατομμυρίων, εκτός αν το Κογκρέσο υιοθετήσει ένα αποδοτικό πρόγραμμα και το πράξει σύντομα».

Ο Μάρσαλ πρόσθεσε, ότι τα ωφελήματα ανεργίας πρέπει να καταβάλλονται «από τότε που ο εργάτης χάνει τη δουλιά του μέχρις ότου αυτός ή αυτή επιστρέψει στη δουλιά». Οι απώλειες της δουλιάς το Δεκέμβρη επικεντρώθηκαν στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής.

Τον περασμένο χρόνο, η απασχόληση στη βιομηχανική παραγωγή έπεσε κατά 1,2%, δηλαδή μια πολύ μεγαλύτερη πτώση από αυτήν που έγινε κατά την τελευταία ύφεση. Ειδικότερα, μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες η απασχόληση στην παραγωγή ειδών λιανικής πώλησης μειώθηκε κατά 200.000. Τα μόνα φωτεινά σημεία στην εικόνα του Δεκέμβρη ήταν μια αύξηση κατά 72.000 άτομα στον τομέα υπηρετικού προσωπικού και μια άλλη αύξηση 62.000 στον αριθμό των κυβερνητικών εργατών.

Κατά το «Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ», τον περασμένο χρόνο η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,6% ανάμεσα στους λευκούς εργάτες, αλλά κατά 2,7% στους Αφρικανο-Αμερικανούς και κατά 2,1% στους Λατίνους. Επίσης, αυξήθηκε περισσότερο στους χειρωνάκτες εργάτες (2,8%) παρά ανάμεσα στους διαχειριστές και επαγγελματίες (1,2%). Ο μέσος όρος ωριαίας αμοιβής αυξήθηκε μόνο κατά εφτά σεντς το Δεκέμβρη.


ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την ανάκαμψη στις ΗΠΑ (2004-04-25 00:00:00.0)
Ενας όλο και πιο «παράλογος» ιμπεριαλιστικός πόλεμος (2001-12-16 00:00:00.0)
Ανάπτυξη και αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια (2001-03-24 00:00:00.0)
Τα αφεντικά του πολέμου (1998-01-25 00:00:00.0)
"Ενότητα, οργάνωση και πάλη" (1998-01-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ