Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αναζητεί «λύσεις» σε επικίνδυνα μονοπάτια

Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ομόλογό του της Σλοβενίας, Anze Logar, χώρας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, και κατόπιν με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, τον οποίο ενημέρωσε για την προχτεσινή του επίσκεψη στην Κύπρο, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. «Υπογράμμισα εκ νέου την ελληνική θέση όσον αφορά τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια», έλεγε σχετικά ο υπουργός, που επικοινώνησε στη συνέχεια και με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη «στο πλαίσιο του στενού συντονισμού» των δύο κυβερνήσεων, όπως αναφέρεται επισήμως.

Να καταγραφεί και η αποκαλυπτική συνέντευξη Δένδια σε περιοδικό του συλλόγου αποφοίτων του Κολεγίου Αθηνών, όπου ερωτηθείς γιατί η ΕΕ «έχει διατηρήσει μια ιδιαίτερα διστακτική στάση απέναντι στην προκλητική στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο, τη στιγμή που για άλλα ζητήματα όπως η αεροπειρατεία της Λευκορωσίας η Ενωση πήρε άμεσα σαφή θέση», απάντησε ότι «η ΕΕ από μόνη της δεν έχει ενσωματώσει στην πολιτική της τον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει. Επίσης, δεν έχει λυθεί η αντίφαση ότι μία χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με πόλεμο μια άλλη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ». «Αυτή η αντίφαση συγκρατεί μερικά κράτη να ενεργοποιήσουν το πλαίσιο που σε άλλες περιπτώσεις είναι άμεσο», ισχυρίστηκε, αποσιωπώντας ότι είναι ακριβώς στις τέτοιες λυκοσυμμαχίες που εκτρέφεται η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ο «μηχανισμός αποκλιμάκωσης» που στήθηκε στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, τη σύμφωνη γνώμη των δύο κυβερνήσεων και τη συμμετοχή των μόνιμων στρατιωτικών αντιπροσώπων τους, σε τίποτε δεν εμπόδισε ακριβώς την εκδήλωση αυτής της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, επιμένοντας η κυβέρνηση να ανάγει σε ρυθμιστές της υπόθεσης τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο Δένδιας είπε ότι «χρειάζεται προσεκτική προσπάθεια αλλά και μια εκστρατεία πειθούς απέναντι στη Γερμανία. Η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης οφείλει να αποδεχτεί τον ρόλο ηγέτιδας χώρας και σε καταστάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων σε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία έχουμε μια νέα ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια συνεννόησης με τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση», πρόσθεσε ξεκινώντας έναν νέο κύκλο ψευδαισθήσεων, σαν αυτόν που τα προηγούμενα καλοκαίρια καλλιεργούσαν για τις κυρώσεις που δήθεν θα παίρνονταν σε βάρος της Αγκυρας στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ