Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κάτω από το χαλί της «ατομικής ευθύνης» οι τραγικές ελλείψεις

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό χτες από το σωματείο

Αγωνιστική «υποδοχή» επεφύλαξαν χτες στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη εργαζόμενοι από τη Χαλκίδα και υγειονομικοί από το νοσοκομείο της πόλης μετά από κάλεσμα του Συλλόγου τους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον χώρο, στέλνοντας το μήνυμα της διεκδίκησης για την ουσιαστική θωράκισή του. Ετσι, και χτες, όπως και σε πάμπολλες παρεμβάσεις τους, οι εργαζόμενοι ανέδειξαν ότι το Νοσοκομείο Χαλκίδας από πέρυσι το καλοκαίρι έχει μεταφερθεί σε νέο κτίριο με αυξημένες κατά πολύ τις ανάγκες σε σχέση με το προηγούμενο κτίριο, χωρίς τροποποίηση του Οργανισμού και χωρίς την αναγκαία στελέχωσή του με προσωπικό. Οι όποιες προσλήψεις επικουρικών έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας απλώς κάλυψαν τις τεράστιες ελλείψεις που υπήρχαν όταν ακόμα λειτουργούσε στο παλιό κτίριο. Τόνισαν επίσης ότι στο λιγοστό προσωπικό που έδωσε τη μάχη με την πανδημία οφείλονται κανονικές άδειες ακόμα και από το 2019 και δεκάδες ρεπό, με σοβαρό κίνδυνο να μην καταφέρει το σύνολο του προσωπικού να πάρει άδεια και αυτό το καλοκαίρι. Παράλληλα κατήγγειλαν ότι τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, η διοίκηση του νοσοκομείου έδωσε εξιτήριο σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής προκειμένου να μη φαίνεται η πληρότητα 100% που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα. Επίσης, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι την ώρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού δύο τραπεζοκόμες προσπαθούσαν να μοιράσουν το φαγητό σε 187 συνολικά ασθενείς, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Αστυνομοκρατία για να μην ακουστούν οι δίκαιες διεκδικήσεις

Οι εργαζόμενοι που κινητοποιήθηκαν για να μεταφέρουν στην κυβέρνηση τις δίκαιες διεκδικήσεις τους βρήκαν απέναντί τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από διάφορες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ακόμα και από την Αττική, που επιστρατεύτηκαν για να εμποδίσουν την αγωνιστική τους παρέμβαση.

Ολόκληρη η Χαλκίδα από νωρίς το πρωί χτες, με αφορμή την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, θύμιζε αστυνομοκρατούμενη πόλη. Διμοιρίες ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και κάθε είδους αστυνομικής δύναμης είχαν αναπτυχθεί γύρω από το νοσοκομείο, ενώ η προσπάθεια παρεμπόδισης της κινητοποίησης ξεκίνησε από το πρωί, όταν - σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου - εκπρόσωποι της αστυνομίας ήρθαν σε επαφή με τη διοίκηση ζητώντας είτε την ακύρωση της συγκέντρωσης είτε τη διεξαγωγή της σε σημείο όπου δεν θα υπήρχε οπτική επαφή με την κυβερνητική κουστωδία (!), κάτι που προφανώς δεν έγινε αποδεκτό από τους εργαζόμενους.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν από νωρίς το απόγευμα τον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, μη επιτρέποντας την προσέλευση σε όποιον δεν μπορούσε να αποδείξει ότι προσέρχεται για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Παράλληλα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν και στην πύλη του νοσοκομείου, όπου από νωρίς το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται υγειονομικοί, ενώ το σημείο κατάφεραν να προσεγγίσουν και εκπρόσωποι σωματείων της περιοχής, οι οποίοι κινήθηκαν μέσα από διπλανές αγροικίες και οικόπεδα.

Την ίδια στιγμή, επίσης σύμφωνα με καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων, η διοίκηση του νοσοκομείου άσκησε πιέσεις σε εργαζόμενους προκειμένου να μη συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Τελικά υγειονομικοί και εργαζόμενοι της Χαλκίδας κατάφεραν να πραγματοποιήσουν δύο συγκεντρώσεις κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων, τη μία στην πύλη του νοσοκομείου και τη δεύτερη στην αρχή του μοναδικού δρόμου που οδηγεί σε αυτό. Και «υποδέχτηκαν» τις αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας με συνθήματα όπως «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Υγεία - μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία» και «Τέρμα πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Υγεία».

«Αναμενόμενες» οι ελλείψεις

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον χώρο επιχείρησε να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις του Νοσοκομείου Χαλκίδας, όπως και τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, κάτω από το επικίνδυνο αφήγημα της «ατομικής ευθύνης».

Αναφέρθηκε επίσης στην ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου νοσοκομείου, η οποία είχε ξεκινήσει το ...2009. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνάντησης με τη διοίκηση έγιναν αναφορές σε προσλήψεις προσωπικού, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ότι πρόκειται για επικουρικό προσωπικό και το οποίο - σύμφωνα με τα όσα έχει έχει καταγγείλει ο Σύλλογος Εργαζομένων - επαρκούσε για να καλυφθούν οι ελλείψεις του παλιού νοσοκομείου, και όχι οι αυξημένες ανάγκες της νέας δομής και της πανδημίας του κορονοϊού.

Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αναμενόμενες» τις ελλείψεις, αποδίδοντάς τες στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα καινούργιο νοσοκομείο. Τις ελλείψεις αυτές βέβαια η κυβέρνηση δεν φρόντισε να καλύψει στον έναν αυτό χρόνο, ενώ παρέπεμψε για την κάλυψή τους στον «μακροχρόνιο προγραμματισμό του υπουργείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ