Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΙΓΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
Αμεση αποκατάσταση των ζημιών στα πυρόπληκτα, προστασία από νέες καταστροφές

Συγκρότησαν Επιτροπή αγώνα και διεκδίκησης, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων

Κατεστραμμένα κτίσματα στην Αχαΐα

Eurokinissi

Κατεστραμμένα κτίσματα στην Αχαΐα
Στη συγκρότηση Επιτροπής προστασίας του δασικού πλούτου και της λαϊκής περιουσίας από τυχόν νέες πυρκαγιές αλλά και διεκδίκησης αποζημίωσης για όσες λαϊκές οικογένειες χτυπήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αχαΐα, προχώρησαν με πρωτοβουλία τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος -Ντρίνιας» και Ερυμάνθου, μετά από σύσκεψη την Παρασκευή το βράδυ.

Η πρωτοβουλία, που θα έχει συνέχεια, βρήκε ανταπόκριση από φορείς των δήμων Ερυμάνθου, Αιγιαλείας και Δυτικής Αχαΐας (όπως ο ΑΣ Ωλενίας), καθώς και ομάδες πυροπροστασίας. Στη σύσκεψη, που έγινε στη Δαφνούλα, αναδείχθηκαν από όσους πήραν τον λόγο οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας - δασοπυρόσβεσης και οι ανάγκες για έργα και παρεμβάσεις εδώ και τώρα, καθώς - όπως τονίστηκε - κινδυνεύουν χωριά.

Επισημάνθηκε, επιπλέον, η ανάγκη διεκδίκησης όλων των αναγκαίων μέτρων στήριξης των πληγέντων από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αχαΐα, καθώς και πραγματοποίησης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, όπου υπάρχει ανάγκη.

Καταγγέλθηκαν τεράστιες ελλείψεις σε έργα και παρεμβάσεις

«Είμαστε ανοιχτοί να μάθουμε και να κουβεντιάσουμε με καθέναν που δείχνει ενδιαφέρον», τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο γραμματέας του ΑΣ Ερυμάνθου, Γιώργος Λουκίσσας, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε ούτε ένα δέντρο και η πρωτοβουλία μας θέλει να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».


Eurokinissi

«Μέσα στις μεγάλες πυρκαγιές που είχαμε σε όλη την Ελλάδα, είναι και αυτές που είχαμε στον νομό μας, σε Δροσιά, του δήμου Ερυμάνθου, Ζήρια, Λαμπίρι, Ελεκίστρα, Νέο Σούλι, Ρηγανόκαμπο, Μποζαΐτικα. Οι πυρκαγιές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές, καμένες καλλιέργειες, ιδιαίτερα ελιές και αμπέλια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, δάση, σπίτια», ανέφερε εισηγητικά ο πρόεδρος του ΑΣ Αιγίου, Γιάννης Μποδιώτης, προσθέτοντας:

«Βλέπουμε τις τεράστιες ελλείψεις σε έργα και παρεμβάσεις δασοπροστασίας. Στην Αιγιάλεια, για παράδειγμα, ακόμη και οι αγροτικοί δρόμοι έχουν να καθαριστούν πάνω από 10 χρόνια, ενώ οι κρουνοί που υπάρχουν στα δάση, ίσως και να μην έχουν συντηρηθεί ποτέ».

«Οταν ξέσπασε η φωτιά στην περιοχή μας, το μόνο σχέδιο που είχαν οι αρμόδιοι φορείς ήταν να εκκενώσουμε τα χωριά μας, αφού προηγουμένως δεν είχαν κάνει τίποτα για να καθαρίσουν τις δασικές εκτάσεις», συμπλήρωσε και επισήμανε:

«Εχουμε μηχανήματα, μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία των δασών, ακόμη και στην καταπολέμηση πυρκαγιών όπου χρειάζεται. Θέλουμε τη συνδρομή και άλλων λαϊκών φορέων, όπως Επιτροπές Αγώνα, δασοπροστασίας - πυρασφάλειας, πολιτιστικών συλλόγων. Με τη συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης των δασών και των καλλιεργειών μας, καθώς και τον συντονισμό τους, μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα δικής μας οργάνωσης».

Ο πρόεδρος του ΑΣ Ερυμάνθου, Δημήτρης Σωτηρακόπουλος, στάθηκε στις έως και σήμερα δράσεις του συλλόγου για την προστασία του δασικού πλούτου, υπογραμμίζοντας: «Εχουμε κατ' επανάληψη καταθέσει αναφορές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα προβλήματα. Μετά και τις τελευταίες πυρκαγιές, θα μας πνίξει το νερό σε ορισμένες περιοχές μας. Ο περιφερειάρχης απαντά στα αιτήματά μας για έργα ότι δεν υπάρχει νόμος αν δεν γίνει η ζημιά να πραγματοποιηθούν έργα προστασίας».

Βγήκαν μπροστά για να βοηθήσουν

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του Λεοντίου και των γύρω χωριών, που εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στα έως σήμερα σχέδια για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις περιοχές NATURA, όπως η δική τους. «Κινδυνεύουν 2.000 στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικών εκτάσεων», είπε εκπροσωπώντας την επιτροπή ο Γιώργος Σίψας.

«Πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οργανωθήκαμε μέσα σε ένα βράδυ και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό το έγκλημα. Σύντομα, μετά την πρώτη μας κινητοποίηση, θα μας καταλάβουν πολύ καλά», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων των συγκεκριμένων χωριών με αποκλεισμό της οδού 111 (συνδέει την Πάτρα με την Τρίπολη), μέσα στο Σεπτέμβρη στον κόμβο «Κουρλαμπά».

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι ομάδων πυροπροστασίας, όπως του Ανατολικού Διαμερίσματος Πάτρας, που εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν στη συνολική προσπάθεια. Επίσης, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Φαρρών, αλλά και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λεοντίου.

«Να μην επιτρέψουμε να μας ξεχάσουν...»

Η σύσκεψη έκλεισε με συγκρότηση Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των φορέων που πήραν μέρος.

Οπως τονίστηκε και εισηγητικά από τον πρόεδρο του ΑΣ Αιγίου, «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι σκέτη κοροϊδία και δεν φτάνουν για να ζήσουν οι συνάδελφοί μας αγρότες και κτηνοτρόφοι που καταστράφηκαν. Η κυβέρνηση, ήδη, προσπαθεί να υποβαθμίσει τις καταστροφές, ιδιαίτερα σε καλλιέργειες και εγκαταστάσεις. Εχουμε πικρή πείρα, γενικότερα, από το πώς μας αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις, ο ΕΛΓΑ κ.λπ. Να μην επιτρέψουμε να μας ξεχάσουν ούτε να αποδεχτούμε τα ψίχουλα που θέλουν να μας δώσουν. Με οργανωμένο αγώνα και διεκδίκηση μπορούμε να τα καταφέρουμε και να έχουμε αποτελέσματα».

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο πάλης, συμφωνήθηκε να διεκδικηθούν απέναντι σε κάθε αρμόδιο φορέα τα εξής:

  • Να δοθεί τώρα οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες, χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι άμεσες - βασικές ανάγκες επιβίωσης.
  • Αποζημίωση για τη φετινή παραγωγή που κάηκε στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής και για όσα χρόνια απαιτούνται, με ξεχωριστή επιχορήγηση για την αγορά δενδρυλλίων και όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάστασή της.
  • Πλήρης καταγραφή και αποζημίωση, στο 100% σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, των κατεστραμμένων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, άμεσα να δοθούν ζωοτροφές σε όσους κτηνοτρόφους τις χρειάζονται.
  • Να καλυφθεί 100% με δωρεάν κρατική επιχορήγηση η ανακατασκευή όλων των εγκαταστάσεων, κατοικιών, αποθηκών, στάβλων, ανεξαρτήτως χρήσης πριν από τις φωτιές.
  • Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο τον νομό, ιδιαίτερα στις εκτάσεις που κάηκαν.
  • Να μην παραδοθούν τα βουνά μας για εμπορευματοποίηση στους επιχειρηματικούς ομίλους που ασχολούνται με τον Τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.τ.λ.
  • Να παγώσουν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη. Μηδενικός ΦΠΑ στις πυρόπληκτες περιοχές.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων.
  • Αποζημίωση της παραγωγής από τις καταστροφές που έγιναν λόγω καύσωνα και παγετού.
  • Το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής μας να περιλαμβάνει πρώτα και κύρια τις αποκαταστάσεις των ζημιών και να γίνει με ευθύνη του κράτους, από κρατικούς φορείς, με την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από τις πληγείσες περιοχές, χωρίς εκπτώσεις στα μεροκάματα και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
  • Να διαγραφούν τα χρέη των πυρόπληκτων αγροτών και κτηνοτρόφων και να χορηγηθούν νέα δάνεια με 5ετή άτοκη περίοδο χάριτος για να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να ανασυστήσουν τα νοικοκυριά τους.
  • Εκτακτο επίδομα και επίδομα ανεργίας για το επόμενο διάστημα για τους εργάτες γης στον νομό μας.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ αντίστοιχα μέτρα και επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η επιχείρηση. Ειδικά για τα ιδιωτικά και συνεταιριστικά ελαιοτριβεία 100% αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος.
  • Να εξασφαλιστούν η διαμονή και η διατροφή όσων κάηκαν τα σπίτια τους.

Η Επιτροπή αποφάσισε, τέλος, να προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις, όπως επίσης να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης και ζωοτροφές, για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Αχαΐα και την υπόλοιπη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ