Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Σε πρώτο πλάνο ξανά το παραμύθι της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»

Επίσκεψη του επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ στη χώρα μας

Με γενικά ευχολόγια ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνες Λέναρτσιτς, που βρέθηκε χτες στη χώρα μας και είχε συναντήσεις με κυβερνητικά κλιμάκια, επιχείρησε να κρύψει το τεράστιο έλλειμμα που υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρωένωσης σε ζητήματα πρόληψης και προστασίας από φυσικές καταστροφές, γιατί για όλες τις αστικές κυβερνήσεις αυτά τα ζητήματα μπαίνουν στο «ζύγι» κόστους - οφέλους και θεωρούνται κόστος και μη επιλέξιμες δαπάνες.

Σε όλες τις χώρες - και στις πιο προηγμένες καπιταλιστικά από τη χώρα μας - έχει αποδειχτεί ότι τα αντιπυρικά ή αντιπλημμυρικά έργα θεωρούνται πάρεργα, γι' αυτό βλέπουμε συχνά μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες (όπως οι εκατοντάδες νεκροί στη Δυτική Ευρώπη στις πρόσφατες πλημμύρες τον Ιούλη).

Αντί λοιπόν για μέτρα (πρόληψη, ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής) ώστε να αντιμετωπίζονται πυρκαγιές ή πλημμυρικά φαινόμενα, εμφανίζεται ως λύση ο λεγόμενος Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (RescEU), δηλαδή το να μοιράζονται οι χώρες μέσα και προσωπικό και να εμφανίζεται ως δείγμα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ζήτημα που βασικά προωθείται για τη μείωση του κόστους σε όλη την ΕΕ.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε η συνάντηση του εν λόγω επιτρόπου με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πάνω στις στάχτες της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που συνέβη φέτος στη χώρα μας.

Κατά τα άλλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τα «είκοσι τρία κράτη που ήταν παρόντα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης» με μέσα και πυροσβέστες και σημείωσε ότι «αντλήσαμε πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το επίπεδο συντονισμού. Αλλά βεβαίως τώρα αρχίζει το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον Σταύρο Μπένο, που ήταν παρών στη συνάντηση και έχει αναλάβει την επιχείρηση «ανοικοδόμηση της Εύβοιας», λέγοντας ότι είναι «ένας ιδιαίτερα έμπειρος πολιτικός, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας ανοικοδόμησης της Καλαμάτας μετά τον σεισμό του 1986. Η ελπίδα μας και το όραμά μας είναι να ανασυγκροτήσουμε τη βόρεια Εύβοια, η οποία επλήγη ιδιαίτερα, ώστε να γίνει καλύτερη από ό,τι ήταν πριν».

Ο επίτροπος υπερθεμάτισε για την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και επικαλέστηκε, όπως είναι σύνηθες, την κλιματική κρίση, που ουσιαστικά είναι το άλλοθι για την προώθηση των επενδύσεων της «πράσινης ανάπτυξης», το νέο πεδίο όπου βρίσκουν διέξοδο υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που προσδοκούν μεγάλη κερδοφορία, ενώ οι λαοί δεν πρόκειται να έχουν κανένα όφελος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψάχνει άλλοθι για τα επόμενα εγκλήματα... (2024-06-05 00:00:00.0)
Ευρύχωρα (2023-09-30 00:00:00.0)
Εξαγγελίες και μέτρα για κράτος ακόμα πιο εχθρικό στον λαό (2023-09-28 00:00:00.0)
Πένθος και προσπάθεια αποκατάστασης (2010-08-17 00:00:00.0)
Πρωτόκολλο υποταγής και σε «έκτακτες καταστάσεις» (2001-01-11 00:00:00.0)
Αναγκαίο ένα κίνημα διεκδίκησης (1998-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ