Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ερωτήματα για τα αποτελέσματα των αυτοψιών

Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι σπίτια με εμφανείς ζημιές, χαρακτηρίζονται «πράσινα» και «κίτρινα»

Τέτοια σπίτια όπου στέκουν μόνο τα ντουβάρια έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα»

RIZOSPASTIS

Τέτοια σπίτια όπου στέκουν μόνο τα ντουβάρια έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα»
Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι κτιρίων στις πυρόπληκτες περιοχές, τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι όλο και περισσότερο επιχειρείται να μειωθούν οι ζημιές. Στην εφημερίδα μας φτάνουν καθημερινά καταγγελίες που ενώ στα σπίτια τους έχουν καταστραφεί τα πάντα και «στέκουν» μόνο τα ντουβάρια, αυτά χαρακτηρίζονται «κίτρινα» και όχι «κόκκινα», δηλαδή θεωρούνται προσωρινά μη κατοικήσιμα και επισκευάσιμα. Ετσι εντείνονται οι ανησυχίες των κατοίκων ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως «στεγαστική συνδρομή» δεν πρόκειται να καλύψουν ούτε τα πιο στοιχειώδη και τα τραπεζικά δάνεια θα γίνουν ένας ακόμα βραχνάς των πληγέντων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου ξεκίνησε ο έλεγχος από τους μηχανικούς του σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια και των πληγεισών περιοχών Μάνδρας - Ειδυλλίας και Λαυρεωτικής της ΠΕ Αττικής. Σε ό,τι αφορά τη συνολική κατάσταση στις πληγείσες περιοχές σημειώνεται ότι έχουν γίνει 2.521 αυτοψίες.

Συγκεκριμένα, στην Αττική διενεργήθηκαν συνολικά 859 αυτοψίες, εκ των οποίων 412 στον δήμο Αχαρνών, 46 στον δήμο Κηφισιάς, 335 στον δήμο Ωρωπού, 37 στον δήμο Διονύσου, 14 στον δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας και 15 στον δήμο Λαυρεωτικής.

Αντίστοιχα διενεργήθηκαν 663 αυτοψίες στην Πελοπόννησο, 151 στην ΠΕ Ηλείας, 51 στην ΠΕ Μεσσηνίας, 205 στην ΠΕ Λακωνίας, 36 στην ΠΕ Αχαΐας και 220 στην ΠΕ Αρκαδίας.

Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 923 αυτοψίες, 719 στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας και 204 στον δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού.

Στον δήμο Λοκρών στην ΠΕ Φθιώτιδας έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.

Στον δήμο Δωρίδος στην ΠΕ Φωκίδας έχουν διενεργηθεί 64 αυτοψίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:

1.501 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 588 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες - «πράσινες»), 494 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών - «κίτρινες») και 419 επικίνδυνες για χρήση («κόκκινες»). 97 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 24 είναι κατάλληλοι για χρήση, 46 προσωρινά ακατάλληλοι και 27 επικίνδυνοι για χρήση. Ελέγχθηκαν 888 αποθήκες/στάβλοι κ.λπ., εκ των οποίων οι 73 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 386 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 429 επικίνδυνοι για χρήση. Τέλος, ελέγχθηκαν 35 δημόσια κτίρια ή/και ιεροί ναοί εκ των οποίων 5 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 23 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 7 επικίνδυνοι για χρήση.

Συνολικά έχουν γίνει επανέλεγχοι σε 529 κτίρια, εκ των οποίων 422 κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλα για χρήση και 107 κρίθηκαν επισκευάσιμα. Από αυτούς, στην Αττική έχουν γίνει 122 επανέλεγχοι, στη Φωκίδα 10 και στην Εύβοια 397.

Τις επόμενες μέρες κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου θα διενεργούν ελέγχους σε περιοχές της Δυτικής Αττικής καθώς και σε όλες τις πληγείσες περιοχές σε όσα κτίρια δεν κατέστη μέχρι τώρα εφικτό λόγω απουσίας των ιδιοκτητών, μετά από συνεννόηση των αρμόδιων τοπικών αρχών με τις υπηρεσίες του υπουργείου, για τον προγραμματισμό των επισκέψεων.

Το τηλεφωνικό κέντρο στο υπουργείο για τους πληγέντες είναι το 210.6509.300 από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. τις καθημερινές και 10 π.μ. έως 6 μ.μ. το Σαββατοκύριακο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ