Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Απαιτούν την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΛΓΑ

Τα τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις, μετά τις πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές (παγετοί, ανεμοθύελλες, καύσωνες, χαλαζοπτώσεις), που διέλυσαν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής στον δήμο Τυρνάβου, καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «το προσωπικό (συμβασιούχοι) που έδωσε εντολή η κυβέρνηση να προσληφθεί δεν φτάνει πουθενά για πουθενά, αφού μιλάμε για δυναμικές καλλιέργειες που θέλουν επιπλέον χρόνο για να εκτιμηθούν από χωράφι σε χωράφι. Οι υπάρχοντες γεωπόνοι - εκτιμητές όσες φιλότιμες και κοπιαστικές προσπάθειες και να κάνουν είναι σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθούν στις αγροτικές εκτάσεις του δήμου Τυρνάβου, διότι μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα. Οι γεωπόνοι στις πόλεις και στα χωριά του δήμου μας ξεκάθαρα δεν επαρκούν και όλο αυτό έχει ως συνέπεια συνάδελφοί μας να έχουν εντάσεις μεταξύ τους για το ποιανού η ζημιά θα εκτιμηθεί μιας και πολλοί είναι στη διαδικασία της συγκομιδής του ποσοστού της καλλιέργειας που κατάφερε να διασωθεί».

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί, «διότι έφτασε ο τρύγος των σταφυλιών στον Τύρναβο, στον οποίο βρίσκεται πάνω από το ένα τρίτο των οινοποιήσιμων σταφυλιών πανελλαδικά. Στον οποίο τρύγο υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης στα οινοποιεία της περιοχής, ώστε να διασφαλίζουν την ποιότητα (γεύσεις, αρώματα) των προϊόντων τους. Με το να αφήσουν οι παραγωγοί, σύμφωνα με τον κανονισμό, μέρος της παραγωγής χωρίς να το συλλέξουν δεν δίνεται λύση και θα φέρει μεγάλες αδικίες εις βάρος τους, μιας και υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής από άγρια ζώα και ο ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος κλοπής μιας και τα αγροτικά προϊόντα λόγω των ζημιών είναι δυσεύρετα».

Παρόμοιο πρόβλημα εντοπίζεται αυτήν την περίοδο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Καρδίτσας, όπου σχεδόν ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού» τα αρμόδια στελέχη του ΕΛΓΑ επικαλούνται τεράστιο φόρτο εργασίας σε τέτοιο βαθμό που δεν τους επέτρεψε ακόμη να ασχοληθούν με την εξέταση των ενστάσεων που κατέθεσαν εκατοντάδες αγρότες για τις κατά γενική ομολογία πολύ χαμηλές εκτιμήσεις των ζημιών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Στρώνουν το έδαφος για τη δραστηριοποίηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ συνδέεται με το γεγονός ότι, με εξαίρεση τα δύο τελευταία χρόνια, καμιά κυβέρνηση δεν επιδότησε τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλεπόταν, με 20% κρατική συμμετοχή επί της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον προϋπολογισμό του (περίπου 30 - 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ούτε και στις κουτσουρεμένες υποχρεώσεις του για αποζημιώσεις προς τους αγρότες αλλά ούτε και στις πάγιες ανάγκες του, τα λειτουργικά έξοδά του, τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, τα έξοδα κίνησης, ενοίκια, κ.λπ.

Ταυτόχρονα, πάνω σε αυτό το έδαφος στρώνεται το έδαφος για να μπουν στο «φιλέτο» που λέγεται αγροτική παραγωγή οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το πλαίσιο για τη σταδιακή απεμπλοκή του κράτους από τις ευθύνες του στην προστασία και στην αποζημίωση των αγροτών από τις καταστροφές, ενώ οι αγρότες προκειμένου να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη θα εξαναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς αυτό αναγκαστικά να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι απαιτούν από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει επαρκώς τον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσει να υπάρξει η άμεση στελέχωσή του με μόνιμο ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα επαρκεί και θα καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών για έγκαιρες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών, και αντιστέκονται στα σχέδια για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ